Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

0

Ανανέωση παντού;
Σταδιακά με τα χρόνια, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί μια διαδικασία ανανέωσης. Απομακρύνθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ακολούθησε ο Καστανίδης (Θεσσαλονικείς και οι δύο κ ι αυτό μετράει), ακολούθησαν μη εκλεγόμενοι οι Λοβέρδος και Σκανδαλίδης.
Σήμερα από την παλιά φρουρά δύσκολα, πολύ δύσκολα θα βρεις 2-3.
Πραγματοποιήθηκε μια ανανέωση του πολιτικού χώρου με άτομα που απλά γνώρισαν το ΠΑΣΟΚ στα πρόσφατα δύσκολα χρόνια. Σταδιακά έγιναν ανανεώσεις και αποχωρήσεις.
Με τον τρόπο αυτό συμπληρώθηκαν τα κενά και σήμερα η νεότατη γενιά ουσιαστικά κρατάει στα χέρια της την μεγάλη δημοκρατική παράταξη.
Γ.Δ.


Θέσεις και Απόψεις
Αυτή λοιπόν η γενιά των σημερινών σαραντάρηδων, έχει τη μεγάλη ευκαιρία να οικοδομήσει το νέο ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό βεβαίως θα εξαρτηθεί από την ίδια, που ηγείται πλέον χωρίς εμπόδια και εσωτερικές αντιθέσεις.
Στην περίπτωση αυτή, το παιγνίδι είναι στα δικά της χέρια. Δικές της οι επιλογές, η χάραξη νέας πολιτικής αλλά και ιδεολογικής κατεύθυνσης. Όχι πως είναι εύκολος ο δρόμος αυτός. Απεναντίας, έχει σοβαρά προβλήματα, κι αυτά θα πρέπει άμεσα να λυθούν. Η κοινωνία θα πρέπει να πληροφορηθεί προς τα πού θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ, ποιες οι θέσεις και απόψεις του στα μεγάλα θέματα της χώρας.
Παράλληλα, θα πρέπει να αξιοποιήσει τον χρόνο μετά τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει ν’ αναδείξει τις δικές του θέσεις στην κοινωνία για να ξανακερδίσει τα στρώματα που κατά το παρελθόν το στήριζαν.
Γ.Δ.


Περί αποχωρήσεων
Εύκολα τα λόγια, δύσκολες οι πράξεις όταν χρειάζεται σκέψη και προβληματισμός πριν την απόφαση. Άκουσα κάποιον δημοτικό σύμβουλο να προβληματίζεται για το αν πρέπει να μείνει στο συνδυασμό που εξελέγη ή ν’ αποχωρήσει ακούγοντας τις σειρήνες της άλλης πλευράς.
Σκέφτηκα πως τέτοιες μετακινήσεις -αποχωρήσεις σ’ αυτόν τον χώρο την προεκλογική περίοδο πως είναι κάτι συνηθισμένο.
Βεβαίως δεν είναι εύκολη μια τέτοια μεταγραφή λίγο καιρό πριν την επίσημη έναρξη του προεκλογικού αγώνα. Άλλο ν’ αποχωρεί κάποιος μήνες πολλούς πριν ή και 1-2 χρόνια, κι άλλο 2-3 μήνες πριν τις εκλογές.
Συμπέρασμα; Υπάρχουν αποχωρήσεις και αποχωρήσεις.
Γ.Δ.


Ακούγεται όποιος φωνάζει περισσότερο και δυνατότερα;
Το φαινόμενο γνωστό, το έχουμε ζήσει κατά το παρελθόν στη βουλή από διάφορους εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων.
Ήταν οι φωνασκούντες. Φώναζαν για ν’  ακουστούν. Και φώναζαν γιατί πίστευαν (και πιστεύει και η Ζωή σήμερα) πως ακούγεται όποιος φωνάζει. Πιστεύουν οι πολιτικοί αυτοί ότι επικρατούν οι απόψεις εκείνων που κάνουν τον περισσότερο θόρυβο. Ο ντόρος δηλαδή, αντί για το μήνυμα, οι θέσεις και οι απόψεις.
Θυμάμαι για την περίπτωση αυτή του «θορύβου» το γνωμικό «Δειλά ηχεί το μέταλλο, ο ντενεκές βροντά». Και μεταξύ μας, πολλούς ντενεκέδες έχουμε κι εμείς εδώ, ας μην έχουμε παράπονο. Γι’ αυτό ο τόσος ενοχλητικός θόρυβος…
Γ.Δ.


Ακτιβισμός για γέλια
Στο τέλος θα σαλτάρουμε με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Διαβάστε παρακαλώ και θαυμάστε ακτιβισμό:
Vegan ακτιβίστριες σπάνε αυγά σε κοτέτσι επειδή οι κόκορες…βιάζουν τις κότες!
Μετά το πρώτο ξάφνιασμα ξέσπασα σε γέλιο για την αφέλεια των κοριτσιών αυτών. Που εξωτερικεύουν την ενέργειά τους στα…αυγά, θεωρώντας μάλιστα πως κάνουν κάτι σημαντικό και ότι έτσι βοηθούν τις κότες που τις βιάζει ο απαράδεκτος βιαστής-κόκορας.
Τέλος πάντων, ας σοβαρευτούμε, κι ας αφήσουμε τη φύση να συνεχίσει την πορεία της εκατομμύρια χρόνια τώρα.
Τέτοιας μορφής γεγονότα όπως με τ’ αυγά μόνον για γέλιο είναι. Και κάνει και ζέστη…
Γ.Δ.


Ο Καμμένος και οι …θεωρίες του
Τάραξε τα νερά ο Πάνος Καμμένος με όσα είπε για τα έργα και  της ημέρες του 2015 όταν δηλαδή  ήταν υπουργός Άμυνας με κυβερνητικό εταίρο τον Αλέξη Τσίπρα. Υποστήριξε ότι ο Βαρουφάκης πίεζε τον Τσίπρα να δεχτεί  την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη σ’ εκείνη την 17ωρη διαπραγμάτευση μετά το δημοψήφισμα και ότι ό ίδιος ήταν αυτός  που τηλεφώνησε στην Αμερικανό τότε ομόλογό του  για να μεσολαβήσουν  οι  ΗΠΑ να κρατηθεί η χώρα μας στην ευρωζώνη. Όπως και έγινε, υποστήριξε, με τηλεφώνημα του Ομπάμα προς τον Ολάντ (Γαλλία). Και φυσικά με ανταλλάγματα την επέκταση της βάσης  της Σούδας, την Αλεξανδρούπολη και  γενικά την αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και των συμφερόντων τους στην περιοχή σε σχέση με την Τουρκία. Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και  στην Συμφωνία των Πρεσπών που ήταν η αιτία που αποχώρησε από την κυβέρνηση λέγοντας ότι έγινε με αντάλλαγμα να δοθεί Νόμπελ ειρήνης στον Τσίπρα και ότι πίεζαν για αυτή οι  Γερμανοί. Νόμπελ Ειρήνης  πάντως δεν του απονεμήθηκε. Τέλος τοποθετήθηκε και για το θέμα των υποκλοπών λέγοντας ότι καλώς έγιναν αν και εφόσον υπήρχαν υπόνοιες από την ΕΥΠ για συναντήσεις με τον ψευδομουφτή αφήνοντας υπόνοιες για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Τάδε έφη Πάνος Καμμένος προκαλώντας αντιδράσεις στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάντζο που είπε πως είναι μια ανυπόστατη και αβάσιμη τοποθέτηση του κ. Καμμένου, η οποία είναι ο ορισμός της θεωρίας συνωμοσίας και γίνεται πάνω σε μία ανοικτή υπόθεση η οποία πληγώνει και εκθέτει διεθνώς τη χώρα και τη δημοκρατία μας.
Μ.Ξ.


Οι διασώστες του ΕΚΑΒ
Άλλοι δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους περιμένοντας ασθενοφόρο. Το πρόβλημα με το ΕΚΑΒ δεν παίρνει αναβολή  και  πρέπει άμεσα να λυθεί. Γι αυτό και η κυβέρνηση αποφάσισε εσπευσμένα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να επιστρατεύσει τον Στρατό και  την Πυροσβεστική για να μπουν στην δράση μεικτά πληρώματα και  να προσφέρουν υπηρεσίες ιδιαίτερα σε νησιά και περιοχές απομακρυσμένες. Αλλά οι  εργαζόμενοι όπως βγήκε από το χθεσινό ρεπορτάζ μας είναι αντίθετοι γιατί  λέει δεν θα είναι εκπαιδευμένοι και  δεν θα είναι προσωρινή λύση αυτό που χρειάζεται  είναι μόνιμες προσλήψεις. Δεν βλέπουν δηλαδή  πως να ομαλοποιηθεί κάπως κατάσταση αλλά φοβούνται μην χάσουν  τα συνδικαλιστικά τους οφίτσια. Μη τους πάρουν την δουλειά στρατιωτικοί και πυροσβέστες. Αυτό είναι  όταν δεν κοιτάς το γενικό καλό αλλά μόνο το προσωπικό σου συμφέρον και  της ομάδας σου.
Μ.Ξ.


Συνιστώσες και τάσεις

Τα μέχρι στιγμής «σημάδια»  στην μετά Τσίπρα εποχή, έτσι όπως ξεκίνησαν και τα παρακολουθούμε, δείχνουν πως δεν θα’ ναι ανώδυνα.
Η εγκυμοσύνη θα διαρκέσει αρκετά, με αγωνία για το τι θα «βγει»  τελικά από όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο. Διότι όντως πρόκειται για δύσκολη κύηση, οι μαμές πολλές και διάφορες.
Εμπλέκονται συνιστώσες και τάσεις που έχουν την συνήθεια να μιλούν αρκετά και γενικά να θεωρητικολογούν και στο τέλος να διαφωνούν. Είναι από τα αρνητικά στοιχεία της αριστεράς γενικώς και της ελληνικής ακόμη περισσότερο.
Η διαδρομή ως εκ τούτου του ΣΥΡΙΖΑ δεν προμηνύεται εύκολη, διότι υπάρχει και το φορτίο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Γ.Δ.


Προεκλογικό
Κι επειδή λίαν συντόμως θα μπούμε κι επίσημα στην προεκλογική περίοδο, ιδού μια σοβαρή άποψη για τους ψηφοφόρους:
“Σε δύο κατηγορίες διαχωρίζει τους ψηφοφόρους ο καθηγητής Οργάνωσης και Πολιτικής των ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιος Παπαθανασόπουλος: «σε αυτούς της αναλογικής γενιάς και σε αυτούς της ψηφιακής. Οι πρώτοι είναι όσοι μεγάλωσαν σέ αναλογικό περιβάλλον, πριν δηλαδή από την επέλαση των smartphones, των social media και των apps. Σε αυτούς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα το Διαδίκτυο δεν έχουν μεγάλη επίδραση. Αυτό που μετράει για τη συγκεκριμένη μερίδα των ψηφοφόρων είναι θέματα πιο πρακτικά, όπως η οικονομική τους κατάσταση αλλά και οι κοινωνικές συνθήκες. Από την άλλη, υπάρχει η νεότερη γενιά, η ψηφιακή, που μεγάλωσε με Internet και social media. Σε αυτή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μεγαλύτερη επιρροή. Ωστόσο, όπως τονίζει ο καθηγητής, άμεσος κοινωνικός περίγυρος είναι πάντα πολύ πιο ισχυρός σε σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ίδιος, πάντως, κάνει μια σημαντική παρατήρηση, που απαντά κυρίως σε όλους όσοι αδικούν τη νέα γενιά. «Οι πολίτες δεν είναι δοχεία υποδοχής που αποδέχονται αβλεπί ό, τι τους προσφέρουν τα μέσα» λέει χαρακτηριστικά”.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…