Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Παρέμβαση του Ιατρού Παθολόγου Βασίλη Παπαδόπουλο όσον αφορά στα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Γ.Ν.Ξ.

Παρέμβαση του Ιατρού Παθολόγου Βασίλη Παπαδόπουλο όσον αφορά στα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Γ.Ν.Ξ.

0

Αναλύει τρεις προτάσεις για την άμεση εξασφάλιση της βιωσιμότητας των κλινικών του Ε.Σ.Υ.

Σε παρέμβαση προχώρησε ο γνωστός Ιατρός Παθολόγος Βασίλης Παπαδόπουλος με σκοπό να κάνει γνωστές και να αναλύσει τρεις προτάσεις που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα των κλινικών του Ε.Σ.Υ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Αναλυτικά η επιστολή του:

«Παραθέτω τρεις προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν σε περιπτώσεις Κλινικών που εμφανίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, όπως συμβαίνει επί του παρόντος με τη Χειρουργική και την Παθολογική του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.

  1. Θέσπιση ανοικτών προκηρύξεων (χωρίς καταληπτική ημερομηνία) για κάθε θέση που θεωρείται απαραίτητη για τη βιωσιμότητα μίας κλινικής, η οποία θα πληρώνεται από τον πρώτο ενδιαφερόμενο που πληροί τα αντίστοιχα τυπικά προσόντα. Με τον τρόπο αυτό θα αναχαιτιστεί και το κύμα φυγής των ιατρών στο εξωτερικό αμέσως μετά τη λήψη ειδικότητας.
  2. Σε περιπτώσεις που δεν έχει επιτευχθεί η ελάχιστη κάλυψη μίας κλινικής με τη διαδικασία των ανοικτών προκηρύξεων εντός εύλογου χρονικού διαστήματος (π.χ. τριμήνου), αναστολή της ισχύος της διάταξης του άρθρου 6 του Ν. 4999 / 2022 που προβλέπει ότι «Ιατροί που υποβάλουν υποψηφιότητα και κρίνονται διοριστέοι σε θέση ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., αλλά δεν αποδέχονται το διορισμό τους, όπως και ιατροί που διορίζονται, αλλά παραιτούνται πριν από τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από το διορισμό τους, δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για νέο διορισμό σε θέση ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. πριν τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την παρέλευση της προθεσμίας ανάληψης υπηρεσίας ή από την ημερομηνία παραίτησης τους αντιστοίχως.». Μόνο τιμωρητική για το κοινωνικό σύνολο μπορεί να είναι η ποινή αποκλεισμού στους ιατρούς που δεν αποδέχθηκαν διορισμό ή παραιτήθηκαν πρόωρα σε περιπτώσεις που απειλείται η βιωσιμότητα κλινικών.
  3. Επέκταση δυνατότητας κάλυψης έκτακτων αναγκών και με ιατρούς που δε διαθέτουν επαγγελματικό ΑΦΜ μέσω έκδοσης Τίτλων Κτήσης (πρώην Αποδείξεων Επαγγελματικής Δαπάνης) σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν. 4826 / 2021. Το ασφαλιστικό πλαίσιο στην περίπτωση αυτή έχει καθοριστεί με την εγκύκλιο 33 / 2022 του ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el/menoy/sychnes-eroteseis/asphalise-eisphores/titlos-kteses). Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν νέοι ιατροί αμέσως μετά τη λήψη της ειδικότητας που δεν έχουν αποφασίσει το επαγγελματικό τους μέλλον ή ιατροί που εργάζονται αποκλειστικά ως ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Οι πιο πάνω προστάσεις είναι απλές και άμεσα εφαρμόσιμες εφόσον υπάρξει η αντίστοιχη πολιτική βούληση».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…