Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κλίμα ανησυχίας για την πυροπροστασία του περιαστικού στο Δημοτικό συμβούλιο

Κλίμα ανησυχίας για την πυροπροστασία του περιαστικού στο Δημοτικό συμβούλιο

0

Κάλεσμα των συμβούλων για εθελοντικές  – Σχολικές καθαρίστριες και νέος στόλος οχημάτων στο δήμο Ξάνθης

 

Σοφία Ψωμά – Αφεντούλης Τσακιρίδης και Χάρης Διαφωνίδης αντικαθιστούν τον Γιάννη Ζερενίδη

 

Σε βαρύ κλίμα εξαιτίας των πυρκαγιών και του τραγικού δυστυχήματος με το Canadair που στοίχισε τη ζωή στους δύο πιλότους ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης 26 Ιουλίου. Ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης εξέφρασε την θλίψη του και τα θερμά συλλυπητήρια για  τους  αδικοχαμένους πιλότους στις οικογένειες τους, το ίδιο και Νίκος Ανταμπούφης εκφράζοντας παράλληλα και την διάθεση της παράταξης: « να συνεισφέρουμε στην προστασία της περιοχής μας στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας», όπως είπε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο κλίμα και η τοποθέτηση του προέδρου της ΔΕΥΑΞ κ. Ιπποκράτη Καμαρίδη  που σημείωσε ότι:  Αρκετοί από μας για την προστασία και την πρόληψη μιας καταστροφικής  πυρκαγιάς στο δήμο μας  μπήκαν στην διαδικασία να κάνουν περιπολίες μαζί με εθελοντές.  Σας καλώ όλους  να συμμετέχουμε σε μια τέτοια δράση ως εθελοντές. Είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση με την ΔΕΥΑ με τις υδροφόρες και τους νέους  κρουνούς και όποιος περπατάει προς το περιαστικό να έχει  τα ματιά του ανοιχτά».

Παράλληλα ο κ. Ανταμπούφης έθεσε το ερώτημα: «Από την έναρξη της φετινής αντιπυρικής  περιόδου για τις ενέργειες του δήμου μέχρι σήμερα και με ποιους φορείς  τις πραγματοποίησε;»

Απαντώντας ο κ. Φανουράκης σημείωσε ότι ο δήμος Ξάνθης απέδειξε τα μέτρα που έχει  λάβει και για πρώτη φορά μετά 30 χρόνια στο περιαστικό έχει δημιουργήσει ζώνη πυροπροστασίας που έγινε πέρσι. Είπε ακόμη πως έχει συνεδριάσει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και πως το υπουργείο έστειλε  έγγραφο σ’ όλους του δήμους να καταρτίσουν άμεσα σχέδιο διαχείριση καταστροφών που αφορά εκκενώσεις και προστασία των δήμων. Παραδέχτηκε ωστόσο όπως και όλοι  οι  δήμοι ότι είναι αδύνατον αυτό να γίνει άμεσα γι’ αυτό και ζητούν συνδρομή από το υπουργείο.

Να σημειώσουμε ότι  από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο δήμαρχος κ. Μανώλης Τσέπελης καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι  των παρατάξεων «Δήμος Πρότυπο», «Ξάνθης για Όλους  και «Νέα Ξάνθη» ενώ από την παράταξη «Πολίτες για την Ξάνθης» ο επικεφαλής Γιώργος Χατζηθεοδώρου. Έτσι το «βάρος» της αντιπολίτευση έπεσε για άλλη μια φορά στον κ. Νίκο Ανταμπούφη και  Αριάννα Παπαϊωάννου και το άσκησαν στο έπακρο καταψηφίζοντας ή απέχοντας από τα περισσότερα θέματα πλην της αντικατάστασης με νέα μέλη του κ. Ζερενίδη από τις Επιτροπές και τα νομικά πρόσωπα που συμμετείχε.

 Σχολικές καθαρίστριες και νέος στόλος οχημάτων στο δήμο Ξάνθης

Ομόφωνα με το Λευκό του κ. Ανταμπούφη πέρασε το 1ο θέμα εκτός ημερησίας διάταξης που αφορούσε την προκήρυξη θέσεων για την πρόσληψη σχολικών καθαριστριών πλήρους και μερικής απασχόλησης μετά την εγκύκλιο  που έλαβε ο δήμος. Όπως διευκρίνισε ο κ. Φανουράκης ο δήμος αιτήθηκε περισσότερες θέσεις γιατί συνταξιοδοτήθηκαν 5 αλλά το αίτημα απορρίφθηκε. Έτσι οι θέσεις είναι 37 πλήρους και 50 μερικής  και  5 θέσεις κενές και σε ερώτημα γιατί  είναι περισσότερες μερικής απασχόλησης η απάντηση ήταν: «Αν πάμε σε περισσότερες πλήρους θα έχουμε μειωμένες θέσεις και δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Παρότρυνσή μας προς του διευθυντές, οι καθαρίστριες μερικής να κάνουν υπερωρίες που  θα πληρώνουμε εμείς για να καλύψουμε τις ανάγκες»

Το 2ο εκτός  αφορούσε το Σχέδιο Αστικής  προσβασιμότητας (ΣΑΠ μελέτη  κόμβοι , πεζοδρόμια διαβάσεις), το οποίο πρέπει να βγει σε διαγωνισμό έως 31/7 το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα με το δεύτερο λευκό Ανταμπούφη

Το 3ο  εκτός αφορούσε την ανανέωση της παράτασης παραλαβής  των οχημάτων του δήμου. Όπως ανέφερε ο κ. Φανουράκης ο δήμος μετά από 35 χρόνια ανανεώνει τον στόλο του με νέα οχήματα για τις υπηρεσίες: «Έχουμε παραλάβει 18 οχήματα, έρχονται άλλα 2 περιμένουμε και το βυτιοφόρο μέσα στον  Σεπτέμβριο».

Το 4ο θέμα αφορούσε αίτημα του αναδόχου που κάνει τις διαγραμμίσεις για παράταση 15 ημερών με το αιτιολογικό ότι καθυστέρησε να ολοκληρώσει το έργο από τον παρατεταμένο καύσωνα  και τις βροχές του Ιουνίου. Η προθεσμία έληξε στις 24/ 7 και το αίτημα υποβλήθηκε στις 21/7. Ωστόσο ο κ. Ανταμπούφης ήταν ανένδοτος στο να εγκρίνει παράταση 15 ημερών ευφυολογώντας μάλιστα: «Επικαλείται  ότι τον  Ιούνιο είχε βροχή  και μετά ζέστη. Τι θα μπορούσε να κάνει χιόνι;  Δεν είναι έτσι, ξέρουμε ότι στον προγραμματισμό μπαίνουν αυτές οι παράμετροι. Το ΔΣ πρέπει να είναι φειδωλό στις παρατάσεις» Ρώτησε επίσης  γιατί  αυτό  το έργο δεν το κάνουν οι υπηρεσίες. Ο κ. Φανουράκης απάντησε: «Το πλήθος των διαβάσεων που έχουμε σ’ όλη την πόλη δεν μπορούν να τις καλύψουν οι υπηρεσίες της Ξάνθης» και ο κ. Ανταμπούφης δικαιολόγησε το  κατά που ψήφισε:  Δεν με καλύπτουν  οι λόγοι  που επικαλείται  η εταιρεία για την καθυστέρηση».

Κατάπτωση εγγυητικής σε διαγωνιζόμενο νέο για τα έργα στο Αμοιρίδιο

Στα εντός ημερησίας θέματα συζητήθηκε το 2ο θέμα που αφορούσε την απόφαση για την κατάπτωση της εγγύησης του διαγωνιζόμενου για έργα θέρμανσης – ψύξης κλειστού αθλητικού κέντρου «Φίλιππος Αμοιρίδης» Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί  από την Οικονομική επιτροπή. Ο διαγωνιζόμενος που ήταν στη συνεδρίαση ζήτησε την ανάκληση της απόφασης για κατάπτωση υποστηρίζοντας ότι  έπρεπε να έχει λάβει ειδική όχληση από τις υπηρεσίες που δεν έλαβε ποτέ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι  ρώτησε την αρμόδια υπηρεσία η οποία του είπε ότι του  απέστειλε με τα ΕΛΤΑ το έγγραφο και  πως έχει αριθμό πρωτοκόλλου.  Ο κ. Φανουράκης απαντώντας τόνισε: «Κανένας δεν θέλει να τιμωρήσει. Είναι ένα θέμα για το οποίο το δημοτικό συμβούλιο όφειλε να προχωρήσει σε ανάκληση της απόφασης της οικονομικής επιτροπής πριν 5 – 6 μήνες.  Μόνο με δικαστική απόφαση μπορεί να γίνει ανάκληση της οικονομικής επιτροπής. Μπορεί  να προχωρήσει με προσφυγή και να επανέλθει η διαδικασία στην αρχή».

Σοφία Ψωμά,  Αφεντούλης Τσακιρίδης και Χάρης Διαφωνίδης αντικαθιστούν τον Γιάννη Ζερενίδη

Από το 5ο – 15ο   τα θέματα αφορούσαν την τροποποίηση για την αντικατάσταση των θέσεων του  κ. Ζερενίδη.

Έτσι στο κέντρο πολιτισμού τον αντικαθιστά η Σοφία Ψωμά, στο ΚΚΠΑ: ο Χαράλαμπος Διαφωνίδης, στη ΔΕΥΑΞ η Παπαδοπούλου Σοφία, στον ΣΔΑΝΞ η Σοφία Ψωμά, στην ΑΝΡΟ οι Τσακιρίδης Αφεντούλης, στην αναπτυξιακή σύμπραξη με την επωνυμία: «ΑΣ Κ.ΟΙΚΟΝ.ΕΣ» η Σοφία Ψωμά, στην Επιτροπή Φορολογικών διαφορών η Σοφία Ψωμά, στην Επιτροπή κινητών και Ακινήτων,  τακτικό μέλος ο κ. Τσακιρίδης, αναπληρώτρια η κα Ψωμά, στην Επιτροπή του Ν.2734/99 για την άδεια εγκατάστασης και χρήσης οικήματος σε πρόσωπα εκδιδόμενα με αμοιβή ο κ. Τσακιρίδης (κατά Γεωργιάδη για την επιτροπή), στην επιτροπή θεάτρων –  κινηματογράφου ο κ. Τσακιρίδης και στην Πολιτική Προστασία Τσακιρίδης τακτικός, αναπληρωματικός ο κ. Γεωργιάδης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…