Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Φορολογικές δηλώσεις 2023: Προ των πυλών η παράταση για τις επιχειρήσεις

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Προ των πυλών η παράταση για τις επιχειρήσεις

0

Aνοιχτό το παράθυρο για τα φυσικά πρόσωπα

Με τους λογιστές να θέτουν θέμα παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει να δώσει περισσότερο χρόνο για την υποβολή των δηλώσεων των νομικών προσώπων κρατώντας παράλληλα ανοιχτό το παράθυρο της παράτασης για τα φυσικά πρόσωπα.

Οι τελικές αποφάσεις για τις δηλώσεις των φορολογούμενων – φυσικών προσώπων είναι θέμα χρόνου να ληφθούν ενώ τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι 17 ημέρες πριν την εκπνοή της καταληκτικής προθεσμίας, τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους ή για την ακρίβεια 2 εκατ. νοικοκυριά δεν έχουν περάσει ακόμα την ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ για να υποβάλουν τη δήλωσή τους.

Η προθεσμία υποβολής των φετινών δηλώσεων εκπνέει κανονικά στις 3 το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου 2023 με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη να έχει καλέσει τους φορολογούμενους να σπεύσουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους προκειμένου να «τρέξουν» γρηγορότερα οι διαδικασίες για την καταβολή του νέου Market Pass.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση των δικαιούχων της ενίσχυσης θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2022 τα οποία αποτυπώνονται στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Η πλατφόρμα του market pass θα ανοίξει ξανά στα τέλη Αυγούστου για να δεχθεί τις αιτήσεις των δικαιούχων οι οποίοι είτε δεν είχαν υποβάλει αίτηση για τον πρώτο κύκλο της ενίσχυσης ή είχα υποβάλει απορρίφθηκαν. Οσοι έχουν λάβει το market pass 1 δεν θα υποβάλλουν εκ νέου αίτηση αλλά θα αξιολογηθούν με βάση τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Το επίδομα θα δοθεί σε 1 ή σε 2 δόσεις στις αρχές φθινοπώρου.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί δείχνουν ότι σχεδόν 7 στους 10 φορολογούμενους δεν πληρώνουν φόρο ή έχουν επιστροφή φόρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

-το 49,65% ή 2.259.379 φορολογικές δηλώσεις είναι μηδενικές δηλαδή ούτε πληρώνουν πρόσθετο φόρο ούτε έχουν επιστροφή

-το 16,73% ή 761.317 φορολογούμενοι έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό με το ποσό της επιστροφής να ανέρχεται «κατά κεφαλή» στα 361,7 ευρώ με τον συνολικό επιστρεφόμενο φόρο στα 275,372 εκατ. ευρώ

-το 33,62% ή 1.529.916 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο που κατά μέσον όρο ανέρχεται στα 1.154 ευρώ και συνολικά το δημόσιο θα εισπράξει 1,766 δισ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ισχύει η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία το Φεβρουάριο του 2024. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Επίσης οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν την οφειλή σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση ή σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας την έκπτωση του 3%.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…