Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ανεβάζει  θερμοκρασία» η αγορά από τις εκπτώσεις  

«Ανεβάζει  θερμοκρασία» η αγορά από τις εκπτώσεις  

0

Αισιοδοξία και προσδοκίες στον εμπορικό κόσμο  – «Μην διστάσετε να καταγγείλετε ψευδείς εκπτώσεις», υποστηρίζει ο εμπορικός κόσμος

 

Τι  πρέπει να προσέχουν οι  καταναλωτές στις εκπτώσεις – Οδηγίες από τον Εμπορικό Σύλλογο Ξάνθης

 

Πρεμιέρα για τις εκπτώσεις χθες Δευτέρα 10 Ιουλίου και  η αγορά της Ξάνθης θύμιζε γιορτινές μέρες σε αντίθεση με την προηγουμένη εβδομάδα. Σύνηθες φαινόμενο για τις δύο πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων που θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου.

Αισιοδοξία και προσδοκίες στον εμπορικό κόσμο

Οι εκπτώσεις αφορούν κυρίως την ένδυση – υπόδηση ωστόσο η κίνηση στην αγορά ωφελεί στο σύνολο την αγορά της πόλης. Η ακρίβεια που μαστίζει τα είδη διατροφής δεν έχει μεταφερθεί αισθητά στα είδη ένδυσης. Όπως εξηγεί  ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, Νίκος Γρηγοριάδης: «Οι τιμές στα είδη ένδυσης –  υπόδησης δεν ακολούθησαν την μεγάλη αύξηση των τιμών στα είδη διατροφής. Επηρεάστηκαν στην αρχή της ενεργειακής κρίσης κυρίως από την αύξηση των πρώτων υλών αλλά και του μεταφορικού κόστους. Ωστόσο τώρα έχουν ισορροπήσει. Γενικά η αγορά της  Ξάνθης δεν χαρακτηρίζεται ακριβή όπως αντίστοιχα σε άλλες πόλεις. Υπάρχει ένα εύρος τιμών και είναι ορθολογισμένες».

Οι καλές μέρες της αγοράς της  Ξάνθης

Συνεχίζοντας ο κ. Γρηγοριάδης ανέφερε ότι  ως προς τους τζίρους η τοπική αγορά παρουσιάζει  διακυμάνσεις: «Μετά το  Πάσχα η αγορά είχε κίνηση στις δεύτερες εκλογές, πιθανότατα γιατί μετακινήθηκε κόσμος. Επίσης είχε πολλή κίνηση την περίοδο του  Μπαϊραμιού από τους  συμπολίτες μας τους μουσουλμάνους. Επίσης η τουριστική κίνηση που παρατηρείται στις παραλίες δημιουργεί εμπορική κίνηση στην αγορά μας καθώς οι παραθεριστές έρχονται κυρίως το Σάββατο για ψώνια στην Ξάνθη. Από  τους ντόπιους υπάρχει  σταθερά ενα κόμματι που στηρίζει  την  αγορά αλλά και ένα άλλο που στρέφεται σε άλλες αγορές για ψώνια ή στο  ηλεκτρονικό εμπόριο».

«Μην διστάσετε να καταγγείλετε ψευδείς εκπτώσεις», υποστηρίζει ο εμπορικός κόσμος

Την ανάγκη για παρεμβάσεις ώστε να γίνει πιο προσβάσιμος ο εμπορικός ιστός της πόλης με την δημιουργία πάρκινγκ, τονίζει ο κ. Γρηγοριάδης εκφράζοντας την άποψη ότι έτσι  όπως είναι δομημένος δεν είναι προσβάσιμος. Επίσης σ’ ότι αφορά τις  εκπτώσεις εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά: «Καλό θα είναι να έχουν κάνει μια έρευνα αγοράς και να είχαν φωτογραφήσει  τις τιμές των ειδών που θέλουν ώστε να τις αντιπαραβάλλουν  με την έκπτωση που αναγράφεται. Αυτό θα τους δώσει την δυνατότητα να γνωρίζουν ακριβώς την έκπτωση. Επίσης αν δουν ότι  είναι ψευδής η έκπτωση να μην διστάσουν να προβούν σε καταγγελία. Θέλουμε να πατάξουμε φαινόμενα που πλήττουν την αξιοπιστία του κλάδου μας».

Τι  πρέπει να προσέχουν οι  καταναλωτές στις εκπτώσεις

Για  το  λόγο αυτό ο Εμπορικός σύλλογος εξέδωσε Οδηγίες για  τους καταναλωτές.

Σ’ αυτές επισημαίνεται: Σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 ν. 4177/2013, οι θερινές εκπτώσεις έτους 2023, θα ξεκινήσουν την Δευτέρα, 10 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως και την Πέμπτη, 31 Αυγούστου. Σύμφωνα με την παράγραφο 2α άρθρου 15 ν. 4177/2013, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 5039/2023, σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Ως ανακοίνωση μείωσης τιμής, σύμφωνα με το κεφ. 2 παρ. 8 του νέου Κώδικα Δεοντολογίας περί ανακοινώσεων μείωσης της τιμής (ΥΑ 35935/13-4-2023), είναι κάθε ανακοίνωση του επιχειρηματία ότι έχει μειώσει την τιμή για ένα προϊόν με την εξής μορφή:

Είτε ποσοστού (%), π.χ. «20% έκπτωση».

Είτε συγκεκριμένου ποσού, π.χ. «10 ευρώ έκπτωση».

Είτε αναγραφή νέας (χαμηλότερης) τιμής μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης (υψηλότερης) τιμής που εφαρμόστηκε.

Η προηγούμενη τιμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαγραμμένη μορφή π.χ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ» ή «50 ευρώ 100 ευρώ».

Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά.

Όταν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 30 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.

Πρέπει να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των διατάξεων περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι βαριές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν το νόμο επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχτεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

Τέλος, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή μετά την έναρξη των εκπτώσεων, ήτοι στις 16 Ιουλίου 2023 με προτεινόμενο ωράριο 11:00 με 15:00.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…