Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ανεβαίνει το πολιτικό «θερμόμετρο» για τις εκλογές στην ΑΜΘ

Ανεβαίνει το πολιτικό «θερμόμετρο» για τις εκλογές στην ΑΜΘ

0

Μέτιος και Τοψίδης στο «κυνήγι» υποψηφίων – Δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Κώστας Κατσιμίγας  με την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

 

Βολιδοσκοπούνται  Ελευθεριάδου (Καβάλα) και  Μαλτέζος (Έβρου) από τον ΣΥΡΙΖΑ – Σε ριζική ανανέωση προσανατολίζεσαι το  ΠΑΣΟΚ στην ΑΜΘ – Περίοδος αναζήτησης

 

 «Θερμαίνεται»  το πολιτικό σκηνικό στην περιφέρειά μας τρεις μήνες περίπου πριν από τις  περιφερειακές εκλογές 1, 5 μήνα από την καταληκτική ημερομηνία για την κατάρτιση και δήλωση συνδυασμών(31/8) Η κατάσταση προσομοιάζει  με …κινουμένη άμμο καθώς μόνο δύο παρατάξεις έχουν καταστήσει σαφή την κάθοδό τους στις εκλογές και είναι σε περίοδο κατάρτισης των συνδυασμών τους. Πρόκειται για την παράταξη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» με επικεφαλής τον περιφερειάρχη  Χρήστο Μέτιο και την «Περιφερειακή Σύνθεση» με επικεφαλής τον Χριστόδουλο  Τοψίδη.  Δυο παρατάξεις από την ίδια πολιτική δεξαμενή της ΝΔ έχουν επιδοθεί στο «κυνήγι» υποψηφίων για να εμπλουτίσουν και να διευρύνουν τους συνδυασμούς τους. Έτσι την «απώλεια» του Δημήτρη Πέτροβιτς  που στράφηκε στον δήμο Αλεξανδρούπολης, ο Χρήστος Μέτιος επιχειρεί να ισοφαρίσει με τις «μεταγραφές» του Κωνσταντίνου Παπακοσμά (πρώην αντιπεριφερειάρχη τουρισμού επί περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη) και Ανδρέα Καραγιώργη πρώην επικεφαλής του συνδυασμού «Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση» που υποστηρίχτηκε από τους ΑΝΕΛ και νυν Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αλιευτικής Πολιτικής.

Δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Κώστας Κατσιμίγας  

Ξεκρέμαστος βρίσκεται  ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΜΘ μετά την ανακοίνωσής από  τον Κώστα Κατσιμίγα ότι  δεν θα είναι υποψήφιος επικεφαλής με την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ. Σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για το κόμμα της Αντιπολίτευσης που βρίσκεται  ακέφαλο βρίσκεται  το ίδιο και στην ΑΜΘ. Ο κ. Κατσιμίγας στην ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πριν από τρεις μήνες ρωτήθηκα από δημοσιογράφους εάν προτίθεμαι να είμαι και πάλι υποψήφιος ως επικεφαλής παράταξης στις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023. Απάντησα ότι θα μπορούσα να συζητήσω αυτό το ενδεχόμενο μόνο εάν είχα τη στήριξη τουλάχιστον των δυο μεγάλων κομμάτων της κεντροαριστεράς, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με την προϋπόθεση ότι στο εγχείρημα δεν θα συμμετείχαν τα πρόσωπα που συνεργάστηκαν ταυτιζόμενα με την διοικούσα παράταξη του κ. Μέτιου. Το εγχείρημα αυτό θα μπορούσε να είχε χαρακτηριστικά βιωσιμότητας και με αξιώσεις να διεκδικήσει τη διοίκηση της Περιφέρειας

Σήμερα φαίνεται ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτές. Υπολείπονται μόλις 5 εβδομάδες για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια και φρονώ ότι δεν υπάρχουν πλέον οι προοπτικές για ένα τέτοιο εγχείρημα. Επομένως δηλώνω ότι δεν θα είμαι υποψήφιος ως επικεφαλής παράταξης στις επόμενες περιφερειακές εκλογές και ο κύκλος της παράταξης μας Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, μιας παράταξης πραγματικά αυτοδιοικητικής και ανεξάρτητης  κλείνει στις 31 Δεκεμβρίου του 2023 σύμφωνα με τη λαϊκή εντολή που λάβαμε».

 Βολιδοσκοπούνται  Ελευθεριάδου (Καβάλα) και  Μαλτέζος (Έβρου)

Πληροφορίες αναφέρουν ότι βολιδοσκοπούνται για την θέση του επικεφαλής η βουλευτής Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου (δεν εξελέγη λόγω εκλογικού νόμου) και ο Μενέλαος Μαλτέζος υποψήφιος από τον Έβρο που επίσης δεν εξελέγη. Γενικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί  ηττοπάθεια και εσωστρέφεια και ουσιαστικά οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα «θυσιαστούν» για να μετρήσουν το πολιτικό τους κεφάλαιο στις ευρωεκλογές που θα γίνουν το 2024.

Σε ριζική ανανέωση προσανατολίζεται το  ΠΑΣΟΚ στην ΑΜΘ – Περίοδος αναζήτησης

Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ θα «παίξει» δυνατά στις αυτοδιοικητικές καθώς θέλει να κεφαλαιοποιήσει με κάθε τρόπο τα κέρδη των εθνικών εκλογών και να καταφέρει να αφήσει ισχυρό αποτύπωμα σε δήμους και περιφέρειες. Στην δική μας περιφέρεια μετά την απόσυρση του Γιώργου Πετρίδη από την κούρσα καθώς εντάχθηκε στην 16μελή επιτροπή εκλογικών διαδικασιών υπό την προεδρία του Κώστα Σκανδαλίδη ξεκινά μια διερευνητική περίοδος μορφοποίησης ενός σχήματος που θα διεκδικήσει με αξιώσεις συγκεκριμένους στόχους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο προσανατολισμός είναι ριζική ανανέωση. Νέα πρόσωπα στο πολιτικό γίγνεσθαι αλλά γνωστά και καταξιωμένα στην τοπική κοινωνία. Είναι σε εξέλιξη διερευνητικές επαφές με όλα τα στελέχη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι  σ΄αυτές συμμετέχουν και οι  βουλευτές Χαρά Κεφαλίδου και  Γιώργος Πεταλωτής. Στο  ΠΑΣΟΚ επίσης θεωρούν  πλήρως αποτυχημένο το concept της συνδιοίκησης στο οποίο συμμετείχε ο Κώστα Σιμιτζής, πρώην δήμαρχος  Καβάλας.

Τέλος να σημειώσουμε ότι υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜΘ με την ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα είναι κατά δήλωσή του ο Διονύσης Κλάδης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…