Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ 29 αριστούχοι στα τέσσερα ΓΕΛ της Ξάνθης

29 αριστούχοι στα τέσσερα ΓΕΛ της Ξάνθης

0

Πέτυχαν μέσο όρο βαθμολογίας άνω του 18 – Περίπου ίδια η εικόνα με πέρσι

 

Πρώτες εκτιμήσεις για  τη διαμόρφωση της Βάσης Εισαγωγής

 

 

Σε 38 – 40 ανέρχονται στην Ξάνθη οι υποψήφιοι που αρίστευσαν στις Πανελλήνιες πετυχαίνοντας βαθμό πάνω από 18 και άνω των 18.000 μορίων, κερδίζοντάς με τον βαθμό τους την Σχολή του στόχου τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Να διευκρινίσουμε ότι αναφερόμαστε σε βαθμολογίες άνω του 18 και όχι σε μόρια καθώς τα μόρια δεν είναι σταθερά και εξαρτώνται από τα μαθήματα βαρύτητας της κάθε Σχολής. Έρευνα του  «Ε» στα Λύκεια και  ΕΠΑΛ της Ξάνθης αποτυπώνει την εικόνα των επιδόσεων των υποψηφίων με βάση τις βαθμολογίες που  πέτυχαν και συγκριτικά με πέρσι. Η εικόνα αυτή δεν απέχει πολύ από την περσινή, ενώ ως απότοκο της πανδημίας και της αλλαγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας θεωρούνται οι κακές επιδόσεις σε κάποια μαθήματα όπως η Γλώσσα.

1ο ΓΕΛ Ξάνθης: 4 – 5 αριστούχοι

Όπως μας πληροφόρησε ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης κ. Κάππος οι φετινές επιδόσεις  των μαθητών δεν είναι αυτές που προσδοκούσαν και κατά συνέπεια δεν υπάρχει ικανοποίηση: «Οι υποψήφιοι που κατάφεραν να πετύχουν πάνω από  18 μέσο όρο είναι 4 – 5. Περιμέναμε καλύτερες επιδόσεις και ως εκ τούτου δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Οι μαθητές μας δεν πήγαν καλά στην Φυσική και στην Βιολογία».

2ο ΓΕΛ Ξάνθης: 7 αριστούχοι

Επτά υποψήφιοι από  το 2ο ΓΕΛ έχουν πετύχει μέσο όρο βαθμού άνω του 18 στα μαθήματα που εξετάστηκαν στις Πανελλήνιες. Όπως ενημερωθήκαμε αρμοδίως πέρσι ήταν 8 οι αριστούχοι ενώ τα μαθήματα με τις χαμηλότερες βαθμολογίες ήταν η  Χημεία η Οικονομία και η Γλώσσα: «Η πανδημία άφησε την σκιά της στις επιδόσεις των μαθητών κυρίως στην Γλώσσα. Ένα μάθημα που χρειάζεται την αλληλεπίδραση. Αυτό το βλέπουμε και σε μικρότερες τάξεις. Έχουν δημιουργηθεί κενά στα παιδιά και αυτό βγαίνει στις εξετάσεις», τονίζει ο υποδιευθυντής.

3ο ΓΕΛ Ξάνθης: 12 αριστούχοι

Στα ίδια ποσοστά επιτυχίας με πέρσι κινήθηκαν οι  υποψήφιοι στο 3ο ΓΕΛ. Όπως μας ανέφερε ο διευθυντής κ. Γεωργίου οι μαθητές που πέτυχαν μέσο όρο πάνω από 18 ανέρχονται σε 12. Τόσοι ήταν και πέρσι. Ο κ. Γεωργίου επεσήμανε ότι  η Γλώσσα ήταν το μάθημα με τις χαμηλότερες βαθμολογίες.

4ο ΓΕΛ Ξάνθης: 5 αριστούχοι

«Περίπου  στα ίδια και λίγο χειρότερα», είναι τα αποτελέσματα για  το 4ο ΓΕΛ όπως τα αξιολογεί ο διευθυντής κ. Χατζηκωνσταντίνου: «Πέντε παιδιά έχουν πετύχει βαθμολογία πάνω από 18 ενώ στα μαθήματα με τις χαμηλότερες επιδόσεις είναι η Φυσική και η Γλώσσα. Δεν διαφοροποιούνται πολύ από  την εικόνα που έδωσε το υπουργείο», αναφέρει.

2ο ΕΠΑΛ Ξάνθης: 8 αριστούχοι

Στο 2ο ΕΠΑΛ Ξάνθης η κατάσταση είναι του ύψους και του βάθους. Όπως εξηγεί ο υποδιευθυντής κ. Τζελέπης τα αποτελέσματα είναι λίγο καλύτερα από πέρσι με 8 υποψήφιους να περνούν το  κατώφλι του  18 και της Σχολή που  επιθυμούν.: «Αυτοί που ήταν διαβασμένοι έγραψαν και 8 έχουν αριστεύσει. Αλλά υπάρχει  και μια μερίδα που δεν έγραψε τίποτε. Γενικά στο σχολείο μας δεν υπάρχουν μέτριοι μαθητές. Είναι ή καλοί ή αυτοί  που δεν ενδιαφέρονται και έρχονται μόνο για να έχουν ένα απολυτήριο λυκείου. Είναι ένα ποσοστό μουσουλμανοπαίδων που θα μπει στις σχολές με την ποσόστωση. Αυτοί πάντως που διάβασαν ήταν πολύ κοντά στο άριστα». Να σημειώσουμε ότι  προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε και  με τα Λύκεια Σταυρούπολης, Γλαύκης και  Αβδήρων αλλά δεν κατέστη δυνατό.

Πρώτες εκτιμήσεις για  τη διαμόρφωση της Βάσης Εισαγωγής

Να σημειώσουμε ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι ο βαθμός που επιτρέπει σε έναν υποψήφιο να δηλώσει τη σχολή στο μηχανογραφικό του ή του το απαγορεύει. Η ΕΒΕ του τμήματος συγκρίνεται με τον μέσο όρο του υποψηφίου, που υπολογίζεται χωρίς κανέναν συντελεστή βαρύτητας. Αν ο μέσος όρος του υποψηφίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος από την ΕΒΕ του τμήματος, τότε ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει τη σχολή στο μηχανογραφικό του. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα περάσει σ’ αυτή τη σχολή. Απλώς μπορεί να τη δηλώσει. Όπως εκτιμούν έμπειροι αναλυτές η ΕΒΕ αναμένεται να έχει άνοδο σε σχέση με πέρυσι στο 1ο και στο 2ο Πεδίο επειδή οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι καλύτερες φέτος, με αποτέλεσμα να ανέβουν οι μέσοι όροι στο 1ο και στο 2ο Πεδίο. Στο 3ο Πεδίο υπάρχει μείωση των μέσων όρων, συνεπώς και της ΕΒΕ, ενώ στο 4ο Πεδίο έχει ακριβώς τον ίδιο μέσο όρο με πέρυσι, συνεπώς δεν θα αλλάξει η ΕΒΕ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζεται ο δωρεάν εμβολιασμός παιδιών από το παράρτημα Ρομά του δήμου Ξάνθης

Από τον Ιούλιο του 2023 έως και τον Απρίλιο του 2024 έχουν πραγματοποιηθεί 488 εμβολιασμοί…