Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Στον εισαγγελέα ο 65χρονος φερόμενος ως δράστης βανδαλισμού στο τζαμί των Θερμών

Στον εισαγγελέα ο 65χρονος φερόμενος ως δράστης βανδαλισμού στο τζαμί των Θερμών

0

Αντιμετωπίζει την κατηγορία της προσβολής ιερών θρησκευτικών συμβόλων

 

Δηλώνει Γάλλος με καταγωγή  εκ Βουλγαρίας – Δεν το επιβεβαιώνουν οι Βουλγαρικές αρχές – Ταξιδεύει χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα

Καταδικάζει η Μητρόπολη Ξάνθης, η Μουφτεία Ξάνθης και ο Γ. Γραμματέας Θρησκευμάτων, κ. Γιώργος Καλαντζής

 

Αναστάτωση και οργή προκάλεσε στην τοπική κοινωνία ο βανδαλισμός του τεμένους των Θερμών. Ειδικότερα κάτοικοι του χωριού το απόγευμα της Πέμπτης είδαν στο τζαμί τους το ιερό Κοράνι σχισμένο και πεταμένο στο πάτωμα  καθώς και άλλες φθορές στον χώρο και ειδοποίησαν την Αστυνομία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπέδειξαν ως δράστη έναν 65χρονο που τις τρεις τελευταίες μέρες ήταν στα Λουτρά των Θερμών και είχε μια περίεργη συμπεριφορά. Ο 65χρονος  συνελήφθη.  Ο φερόμενος ως δράστης του βανδαλισμού αρνήθηκε την κατηγορία και όσον αφορά την εθνικότητά του δήλωσε Γάλλος με καταγωγή από την Βουλγαρία. Ωστόσο οι Βουλγαρικές αστυνομικές αρχές δήλωσαν άγνοια ενώ αναμένεται η απάντηση της Γαλλικής Πρεσβείας. Ο ίδιος δεν είχε κανένα ταξιδιωτικό έγγραφο και είναι ένα ζητούμενο πως ταξιδεύει. Ο 65χρονος θα προσαχθεί στον εισαγγελέα ο οποίος θα αποφασίσει αν θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερος και πότε θα οριστεί δικάσιμος. Να σημειώσουμε ότι αντιμετωπίζει την κατηγορία προσβολής θρησκευτικών συμβόλων  (Άρθρο 191Α – Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) – Προσβολή συμβόλων ή τόπων ιδιαίτερης εθνικής ή θρησκευτικής σημασίας) και σύμφωνα με τον νόμο όποιος τελεί πράξεις ρύπανσης ή φθοράς σε τόπους ιδιαίτερης εθνικής ή θρησκευτικής σημασίας καθώς και σε χώρους φύλαξης νεκρών ή νεκροταφεία,  τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Το συμβάν καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους η Μητρόπολη Ξάνθης, η Μουφτεία Ξάνθης καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Καλαντζής.

Μητρόπολη Ξάνθης: “Καταδικάζοντας την επιδειχθείσα ασέβεια έναντι του χώρου λατρείας σε Τέμενος του οικισμού των Θερμών από αλλοδαπό επισκέπτη της ακριτικής περιοχής δηλώνουμε προς όλους ότι, η Ξάνθη και η Θράκη αποτελούν παγκόσμιο πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης λαών με διαφορετική θρησκεία, η οποία στηρίζεται στον έμπρακτο αλληλοσεβασμό και δεν επιτρέπουμε την ισορροπία αυτή να την διαταράξει κανείς”.

Μουφτεία Ξάνθης: “Με αποτροπιασμό και βαθύτατη θλίψη ενημερωθήκαμε ότι σήμερα το απόγευμα ένας Γάλλος πολίτης μπήκε στο Τζαμί των Λουτρών στις Θέρμες Ξάνθης, όπου προέβη σε βανδαλισμούς πάνω σε ιερά αντικείμενα. Προσευχόμαστε ο πολυεύσπλαχνος Αλλάχ να συγχωρέσει αυτόν τον άνθρωπο και να τον φωτίσει ώστε να καταλάβει το λάθος του. Στη Θράκη, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, ευχόμαστε στις χαρές ο ένας του άλλου και συμπαραστεκόμαστε στις λύπες ο ένας του άλλου. Αυτή την μοναδικότητα που αποτελεί πρότυπο για ολόκληρη την Ευρώπη θα την υπερασπιστούμε όλοι μαζί. Είμαστε βέβαιοι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της όπως το έπραξε και η Ελληνική Αστυνομία”

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, κ. Γιώργου Καλαντζή, για το συμβάν σε Tζαμί της Ξάνθης

“Οι ασεβείς πράξεις, οι οποίες έλαβαν χώρα σε Τζαμί της ευρύτερης περιοχής της Ξάνθης, είναι απολύτως καταδικαστέες χωρίς αστερίσκους, προξενούν ιδιαίτερη θλίψη σε όλους μας, αλλά, συγχρόνως, χαλυβδώνουν την θέλησή μας να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο του απόλυτου σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας των μουσουλμάνων συμπολιτών μας της Θράκης, την οποία άλλωστε εγγυάται το Σύνταγμα της Ελλάδας. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία η οποία επενέβη άμεσα, συνέλαβε τον αλλοδαπό δράστη και ήδη ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία του νόμου. Ο σεβασμός στους χώρους λατρείας κάθε θρησκευτικής κοινότητας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αξία για την Ελλάδα”.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χειροπέδες σε δύο διακινητές επί της επαρχιακής οδού Ροδόπης

Οι άντρες επέβαιναν σε ΙΧ , το οποίο έφερε πινακίδες κυκλοφορίας άλλου οχήματος, ενώ ο οδη…