Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

0

Φοροδιαφυγή αγάπη μου
Το σπορ με τους περισσότερους οπαδούς στη χώρα μας, θα σας ξαφνιάσω, δεν είναι το ποδόσφαιρο. Όχι, υπάρχει ένα άλλο κι αυτό είναι η Φοροδιαφυγή.
Μ’ αυτήν ασχολούνται εκατομμύρια Έλληνες και το περίεργο είναι ότι έχουν εξαιρετικές επιδόσεις. Ξεχωρίζουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι πρώτοι.
Και για να μη έχετε καμία αμφιβολία για τους εραστές της φοροδιαφυγής εν Ελλάδι, διαβάστε τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή Τράπεζας της Ελλάδος. Είπε:
«Στα 60 δις ανέρχεται ετησίως η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. Τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε είναι 80 δισεκατομμύρια. Η κατανάλωση η οποία δηλώνεται είναι 140 δισεκατομμύρια. Χωρίς μάλιστα η κατανάλωση αυτή να χρηματοδοτείται από τη μείωση των αποταμιεύσεων».
Γ.Δ.


Οικονομικό Φόρουμ
Ένα ενδιαφέρον Οικονομικό Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος Αυγούστου στη Σαμοθράκη.
Στην Σαμοθράκη, και συγκεκριμένα στην «Αυλή της Αρσινόης», το κτήμα της Κατερίνας Καραγιάννη, θα πραγματοποιηθεί για άλλη μια χρονιά το γνωστό Οικονομικό Φόρουμ της Θράκης. Η κ.Καραγιάννη κατάγεται από το Θούριο του Έβρου, ζει εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό κι έχει εργαστεί στη Deutsche Bank αλλά και στο πλευρό του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ.
Το Οικονομικό Φόρουμ -πραγματοποιείται συνεχόμενα επί μια δεκαετία- διαρκεί δύο μέρες και έχουν περάσει από αυτό αρκετές εθνικές και διεθνείς προσωπικότητες.
Γ.Δ.


Για το Μουσικό Σχολείο Ι
Το θέμα είναι παλιό και δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται θ’ αργήσει να λυθεί. Για το κτιριακό θέμα του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης ο λόγος. Το οποίο, χρόνο το χρόνο κερδίζει την προτίμηση τόσο των νέων όσο και των γονιών. Όμως, αυτή η προτίμηση δεν βρίσκει και την ανάλογη ανταπόκριση του Σχολείου εξαιτίας της έλλειψης αιθουσών.
Φέτος λοιπόν υπέβαλαν αιτήσεις για την 1η τάξη Γυμνασίου 77 παιδιά, τα οποία εξετάστηκαν από πενταμελή επιτροπή καθηγητών από το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής (4 άνδρες, μία γυναίκα).
Οι νεαροί μαθητές διαγωνίστηκαν στα Γραπτά, το Τραγούδι ακαπέλα, Ασκήσεις Μουσικής με Νότες και εκτέλεση ενός μουσικού κομματιού με όργανο της επιλογής τους.
Έτσι από τους 77 νέους μαθητές, κρίθηκαν θετικά οι 40 και κόπηκαν 33 παιδιά.
Γ.Δ.


Για το Μουσικό Σχολείο ΙΙ
Τα παραπάνω αποτελούν μια εξεταστική διαδικασία που υποχρεώθηκε να «κόψει»  αριθμό παιδιών διότι από 3 αίθουσες πέρυσι, φέτος στην πρώτη τάξη θα λειτουργήσουν δύο. Άρα το πρόβλημα είναι κτιριακό.
Έτσι, επανερχόμαστε στην αρχή του σχολίου μας. Δηλαδή, να γίνει ένα νέο, σύγχρονο, μεγάλο Μουσικό Σχολείο, με αίθουσες αρκετές, με αμφιθέατρο και άλλους απαραίτητους χώρους, όπως απαιτείται πλέον για ένα πραγματικό Μουσικό Σχολείο.
Επομένως, η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλει να συμπαρασταθεί στην δημοτική αρχή για το αίτημά της να ολοκληρωθεί η κτιριακή μελέτη και επιτέλους η Ξάνθη ν’ αποκτήσει ένα Μουσικό Σχολείο που της αξίζει, σαν πατρίδα του Μάνου Χατζιδάκι.
Γ.Δ.


Η υστεροφημία των δημοσίων προσώπων
Στη δημόσια ζωή οι άνθρωποι συμμετέχουν για διαφορετικούς λόγους. Άλλος για ν’ αυξήσει τα εισοδήματά του, άλλος για να προσφέρει ανιδιοτελώς προς τον τόπο και τους κατοίκους, άλλος για ν’ αποκτήσει εξουσία. Τέταρτος λόγος και αιτία μάλλον δεν υπάρχει, κι αν υπάρχει όντως θα’ θελα να τον μάθω.
Μένω όμως στους τρεις και κάνω κάποιες σκέψεις όπως ότι θεωρούσα από παλιά και συνεχίζω να πιστεύω μέχρι σήμερα πως η υστεροφημία θα πρέπει να είναι το πρώτο ζητούμενο στη δράση και στις αποφάσεις ενός δημοσίου προσώπου όπως βουλευτή, δημάρχου, περιφερειάρχη, υπουργού, πρωθυπουργού.
Εάν δεν ενδιαφέρεται ένα πρόσωπο για την υστεροφημία του, το τι θα λένε γι’ αυτόν μετά την αποχώρησή του από τα κοινά, τότε το άτομο αυτό δεν άξιζε να κατέχει οποιοδήποτε αξίωμα.
Αυτός ενδιαφερόταν για την εξουσία και τον πλουτισμό μόνον.
Γ.Δ.


Δεν κρίνουν το αποτέλεσμα
Είναι ένα γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό Ελλήνων ψηφοφόρων αξιολογούν αρνητικά την ανάμειξη της Τουρκίας σε θέματα της μειονότητας σε Ξάνθη και Ροδόπη. Μία ανάμειξη που ως γνωστόν καλείται να υλοποιήσει το Προξενείο της Κομοτηνής.
Έτσι, το αναμενόμενο μικρό σχετικά κέρδος σε ψήφους στους δύο νομούς, δεν έχει προσθετική αξία σημαντική, διότι χάνει πολλαπλάσιους ψήφους στην υπόλοιπη χώρα.
Ο παραπάνω συλλογισμός έχει σχέση με τα κόμματα εκείνα ή το κόμμα εκείνο που επιδιώκει και έχει την προξενική «ευλογία και συνεργασία».
Έτσι, γίνεται φαντάζομαι κατανοητό πως Ξάνθη και Ροδόπη δεν μπορούν να κρίνουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών με τις μειονοτικές ψήφους.
Γ.Δ.


Αυτοί τον χαβά τους
Την ώρα που μαίνεται η προεκλογική αντιπαράθεση σχετικά με τον ρόλο του τουρκικού προξενείου στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος στην Ροδόπη και αντί όπως θα περίμενε κανείς να γίνουν κάποιες κινήσεις καλής θέλησης από τους εκλεγμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Ξάνθη και Ροδόπη με μια δήλωση εκ μέρους τους, οι ίδιοι επιλέγουν να ποζάρουν μαζί μπροστά από πανό με αναφορά σε «τουρκική μειονότητα» παρουσία του Τούρκου Πρόξενου και  του ψευδομουφτή Ξάνθης. Από το πλάνο δεν λείπει και ο εκλεγμένος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη. Δηλαδή τόσος ντόρος γίνεται και αυτοί τον χαβά τους! Πρόκειται όχι μόνο για απαξίωση αλλά και εμπαιγμό και βέβαια για επίδειξη ισχύος! Και έχεις και τον ΣΥΡΙΖΑ να σφυρίζει αδιάφορα και να μην απαντά επί της ουσίας όπως επίσης και το ΠΑΣΟΚ. Δεν ωφελεί κανέναν αυτή η αντιπαράθεση και ιδιαίτερα τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας.
Μ.Ξ. 


Η σύσκεψη για την οδική ασφάλεια στην Εγνατία
Πολλές προτάσεις τέθηκαν στο τραπέζι διαλόγου των αστυνομικών αρχών με τα στελέχη της Εγνατίας παρουσία του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό καθώς έχει να κάνει με την οδική ασφάλεια που καταστρατηγείται από τους διακινητές μεταναστών. Ιδιαίτερα τώρα τελευταία που εισέρχονται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας  για να αποφύγουν την καταδίωξη και αποτελούν μια «βόμβα» για τους  οδηγούς! Συζητήθηκαν πολλά μέτρα που μπορούν  να ληφθούν ή προς την ενημέρωση των οδηγών ή για τεχνικά εμπόδια στους διακινητές. Λύσεις υπάρχουν αλλά αυτό που πρέπει να εξεταστούν αν είναι συμβατές με την ελληνική νομοθεσία. Έτσι η συνάντηση είχε διερευνητικό χαρακτήρα αλλά ωστόσο πολύ εποικοδομητικό για θέματα συντονισμού.
Μ.Ξ.   


H ιστορία ενός επωνύμου
Εντάξει, δε θα χαλάσουμε και τις καρδιές μας που λέει ο λαός μας, αλλά το να αλλάζουμε το επώνυμο ενός ανθρώπου δεν είναι σωστό.
Τι εννοώ; Δικαίωμα του καθένα να γράφει το όνομά του όσο και το επώνυμό του όπως αυτός θέλει. Κατά το παρελθόν, θυμάμαι, ο μεγάλος συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής Ξενάκης, το όνομά του από Γιάννης το έγραφε Ιάνης. Έτσι και έμεινε παγκοσμίως.  Τα τελευταία χρόνια είχαμε τον Βαρουφάκη που έγραφε το Γιάννης με ένα «ν», κι έτσι το καθιέρωσε.
Στον ενδιάμεσο χρόνο υπήρξε η επιλογή του Ξανθιώτη Μουσουργού Μάνου Χατζιδάκι να γράφει το επώνυμό του αντί με «η» με δύο γιώτα. Κι έτσι από τότε, έμεινε και συνεχίζεται να γράφεται Χατζιδάκις.
Κάποιοι τελευταία, αυτόκλητοι μάρτυρες της κατ’ αυτούς ορθότητας, το γράφουν άλλοι με δύο «η» (Χατζηδάκης), κι άλλοι με ένα, ως Χατζηδάκις.
Σας εξήγησα ποιο όρισε ο ίδιος ο μεγάλος Μάνος ως γραφή του επωνύμου του. Ως εκ ετούτου απαιτείται σεβασμός στην επιθυμία του.
Γ.Δ.


Η ιστορία μιας γέφυρας
Στην κοίτη του Κόσυνθου, στο ύψος του γηπέδου του ΑΟΞ και της απέναντι πλευράς στον πάρκινγκ του Κολυμβητηρίου, υπάρχει μια γέφυρα. Υπάρχει εδώ και χρόνια κατασκευασμένη, αλλά τον περισσότερο χρόνο κλειστή και αχρησιμοποίητη.
Αυτή λοιπόν η «γέφυρα» έχει τη δική της ιστορία. Δήμαρχος Ξάνθης ήταν ο Φίλιππος Αμοιρίδης, ο οποίος δέχτηκε την πρόταση του καθηγητή του Πολυτεχνείου Βαγγέλη Γαλούση να σχεδιάσει μια κρεμαστή γέφυρα που θα έμπαινε στο σημείο για να διευκολύνει την επικοινωνία των δύο πλευρών. Ο Αμοιρίδης δέχτηκε την προσφορά, έγιναν οι μελέτες, εγκρίθηκαν, και η γέφυρα ήταν ολιγόχρονη. Για λόγους που μόνον στο Πολυτεχνείο γνωρίζουν, μετά από λίγους μήνες χρήση, η γέφυρα έκλεισε και σταμάτησε η χρήση της μέχρι σήμερα.
Αυτή λοιπόν η γέφυρα, προτείνουμε να φροντίσει ο δήμος να διορθωθούν οι όποιες ατέλειές της και να δοθεί στη χρήση του κοινού. Τόσο απλά.
Το να μένει έτσι, ένα κουφάρι χωρίς χρήση, δεν έχει νόημα.
Να φτιαχτούν αυτά που πρέπει να γίνουν, διαφορετικά ας ξηλωθεί.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…