Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

0

Χαλαρή συζήτηση
Σε όσες παρέες συζητούν για τις βουλευτικές εκλογές η συζήτηση είναι χαλαρή και μονόπλευρη.
Χαλαρή διότι το αποτέλεσμα της πρώτης θέσης είναι γνωστό και πέραν πάσης αμφισβήτησης.
Εκείνο που προβληματίζει είναι το ποσοστό που θα λάβει η ΝΔ στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
Κι αυτό γίνεται διότι οι περισσότεροι θέλουν να τελειώσει αυτή η υπόθεση και είναι λογικό.
Μάλιστα άκουσα και κάποιους να λένε πως δεν ήταν απαραίτητος τόσος χρόνος από εκλογή σε εκλογή. Βέβαια θυμίζω πως το Σύνταγμα προβλέπει τις διαδικασίες και το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να τηρηθεί.
Τέλος πάντων, οκτώ μέρες έμειναν και τέλος. Η χώρα θ’ αποκτήσει κυβέρνηση.
Γ.Δ.


Μεγαλώνουν τα Θερμοκήπια Ξάνθης
Θετικό νέο για την τοπική οικονομία και απασχόληση. Συγκεκριμένα η ξανθιώτικη εταιρεία Θερμοκήπια Θράκης, προσθέτει 130 στρέμματα θερμοκηπίων υδροπονικής καλλιέργειας λαχανικών. Τόπος, γεωθερμικό πεδίο Νέου Ερασμίου.
Από το αρχικό καλό, στην καλύτερη συνέχεια. Η επιτυχία της πρώτης προσπάθειας και οι εξαγωγές, έφεραν νέες επεκτάσεις για την κάλυψη της ζήτησης. Ζήτηση σε Ντομάτα, Αγγούρια και Μελιτζάνα που διοχετεύονται σε όλα τα Μάρκετ της χώρας αλλά και του εξωτερικού.
Σημειώνουμε για ενημέρωση των συμπολιτών που ίσως δεν το γνωρίζουν ότι η επιχείρηση Θερμοκήπια Θράκης ανήκει κατά 51% στα Πλαστικά Θράκης και 49% στον όμιλο Έλαστρον, θυγατρική του Ομίλου.
Γ.Δ.


Εκδήλωση στην Πασχαλιά

Σήμερα Σάββατο, όσοι συμπολίτες επιζητούν μια αλλαγή, μπορούν να πάνε μέχρι το χωριό Πασχαλιά, ένα από τα Νεστοχώρια.
Εκεί λοιπόν, στην γραφική Πασχαλιά, μετά το απόγευμα, οι κάτοικοι έχουν ετοιμάσει γλέντι με χορούς, με παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια.
Σκοπός της όλης πρωτοβουλίας των κατοίκων η οικονομική ενίσχυση της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου.
Είναι μια καλή ευκαιρία διεξόδου από την πόλη, προς τα ορεινά του νομού γι’ αυτό απαιτείται… ζακέτα να πάρουν όσοι εκδράμουν.


Οι μετανάστες
Το ναυάγιο στην Πύλο  επαναφέρει πολλά ζητήματα που αφορούν την μεταναστευτική πολιτική της  Ευρώπης αλλά εγείρει και  πολλά ερωτήματα για τους ίδιους τους μετανάστες. Λέμε ότι  διακινδυνεύουν τις ζωές τους και τις ζωές των παιδιών τους και μπαίνουν σε σαπιοκάραβα γιατί είναι κυνηγημένοι από τον πόλεμο στην Συρία και γιατί θέλουν μια καλύτερη ζωή. Μα δεν είναι οι μετανάστες από την Συρία. Τουλάχιστον στο ναυάγιο της Πύλου, είναι από Αίγυπτο, Μαρόκο και άλλες αφρικανικές χώρες που δεν έχουν πόλεμο. Άλλο ένα ερώτημα είναι που βρίσκουν τόσα λεφτά και πληρώνουν τους διακινητές;. Αφού έχουν 4.000 ευρώ γιατί δεν μένουν στη χώρα τους και θέλουν να ξενιτευτούν για να γίνουν εργάτες σε χώρες της Ευρώπης; Ή μήπως για να παίρνουν επιδόματα και  να ζουν;
Ερωτήματα απλά με κοινή λογική αλλά και πολύ σεβασμό.
Μ.Ξ. 


Κατευόδιο σε έναν άρχοντα
Ένας γνωστός συμπολίτης, εραστής του Πολιτισμού και της προσφοράς, άνθρωπος που αγάπησε τη Μουσική και τη Χορωδιακή της πλευρά, έφυγε προχθές από κοντά μας.
Πρόκειται για τον Γιάννη Παπαδόπουλο που σε ηλικία 88 χρόνων έφυγε ήσυχα αφού έζησε ευτυχισμένος με τη σύζυγό του Λόλα όλα αυτά τα χρόνια.
Ευγενικός, χαμηλών τόνων άνθρωπος, ευθυτενής, που ξεχώριζε από τους φίλους και συνοδοιπόρους στη μουσική και το χορωδιακό τραγούδι.
Υπήρξε δημιουργικός και αειθαλής. Συνέχιζε μέχρι το τέλος της ζωής του ν’ ασχολείται με τη μουσική και τη Χορωδία ΑΡΙΩΝ που δημιούργησε μαζί με συμπολίτες που είχαν την ίδια αγάπη και μεράκι με την μουσική και τις ορχήστρες.
Απλά, όπως έζησε και δημιούργησε, απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Λυπούμαστε μόνον, διότι έφυγε ένας άρχοντας.
Γ.Δ.


Εκλογές για τρεις στο δήμο Ξάνθης
Ιδού όμως κι ένα άλλο θέμα που απασχολεί αρκετούς και το οποίο δεν είναι το ίδιο εύκολο κι ούτε ακόμη έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές ο λόγος γενικώς και ειδικώς για τον δήμο Ξάνθης.
Έτσι, από τους πέντε δημοτικούς συνδυασμούς οι τρεις θα δώσουν τη μάχη της δεύτερης Κυριακής διότι απόλυτη πλειοψηφία δεν θα υπάρξει, γι’ αυτό και οι δύο πρώτοι, όποιοι είναι αυτοί, θα κονταροχτυπηθούν.
Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, από τους πέντε συνδυασμούς όλοι εκτιμούν πως οι τρεις του νυν δημάρχου Τσέπελη, του Σάββα Μελισσόπουλου (των τριών συμπράξεων) και του Στράτου Κοντού, θα μπουν στην αρένα. Από αυτούς τους τρεις, μετά από σκληρό αγώνα θα μείνουν οι δύο πρώτοι. Αυτοί θα αγωνιστούν για να κατακτήσουν την πρώτη θέση την επόμενη Κυριακή.
-Εκλογές για τρεις λοιπόν και μετά για δύο μέχρι τη νίκη του ενός.
Γ.Δ.


Περιφερειακά
Σχετικά με τους περιφερειακούς δήμους Αβδήρων, Μύκης και Τοπείρου, κι εκεί τα ίδια θα έχουμε.
Συγκεκριμένα, στο δήμο Αβδήρων δεν αποκλείεται να γίνει η έκπληξη να εκλεγεί δήμαρχος ο Τσιτιρίδης από την πρώτη Κυριακή. Βέβαια ο λόγος στους δημότες φυσικά.
Τώρα ως προς τον δήμο Τοπείρου εκτός της υποψηφιότητας του νυν δημάρχου, ακόμη δεν υπήρξε νέα υποψηφιότητα. Γίνονται συζητήσεις και συναντήσεις όμως χωρίς να έχει ολοκληρωθεί κάτι σχετικό, ενώ ο χρόνος είναι εις βάρος όσων διαβουλεύονται και δεν αποφασίζουν.
Τέλος στο δήμο Μύκης οι υποψηφιότητες είναι πέντε, έχουν οριστικοποιηθεί και μάλιστα οι επαφές για την ολοκλήρωση των συνδυασμών προχωρούν.
Κι εδώ, θα γίνει αγώνας για την εκλογή των δύο πρώτων που θα πάνε τη δεύτερη Κυριακή.
Το ποιοι θα είναι αυτοί οι δύο είναι νωρίς ακόμη να εκτιμηθεί.
Γ.Δ.


Περιφερειακά θέματα
Προφανώς και δεν ξεχνώ ότι την ίδια περίοδο στις 8 Οκτωβρίου πως έχουμε και εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Περιφέρειας. Για εδώ λοιπόν έχουμε τους δύο γνωστούς μονομάχους που μάλιστα προέρχονται από τον ίδιο κομματικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη εμφύλια σύγκρουση μεταξύ του εκ Κομοτηνής ορμώμενου νυν περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου και του με Εβρίτικη καταγωγή Τοψίδη.
Όμως, διότι υπάρχει αυτό το όμως, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Μετά την άρνηση Κατσιμίγα και Πετρίδη να είναι υποψήφιοι και την προβληματική θητεία Σημιτζή, θα υπάρχει νέα υποψηφιότητα. Πρόκειται για πρωτοβουλία στελεχών του ΠΑΣΟΚ από τους πέντε νομούς που συζητούν για κάθοδο στις εκλογές. Ονόματα και λοιπά προσεχώς.
Γ.Δ.


«Από πού πάνε στον Παράδεισο;»
Το ερώτημα δεν είναι φιλολογικό ή ιδεολογικό ή μεταφυσικό. Είναι ένα υπαρκτό και με ιδιαίτερη μάλιστα ζήτηση, επιθυμία και προσπάθεια να υλοποιηθεί πληρώνοντας όσο-όσο.
Και βέβαια ο συγκεκριμένος «Παράδεισος»  δεν είναι άλλος από την Ευρώπη.
Αυτόν τον παράδεισο εννοούν, θέλουν να πάνε για να ζήσουν εκεί Ασιάτες, Αφρικανοί και κάθε χωρίς μέλλον κάτοικος αυτών των περιοχών.
Και για να πάνε σ’ αυτόν τον παράδεισο της ζωής τους, τα δρομολόγια είναι συγκεκριμένα. Στεριά ή θάλασσα. Και τα δύο δύσκολα, επικίνδυνα, πανάκριβα.
Παρότι γνωρίζουν τις δυσκολίες και τους κινδύνους οι φτωχοδιάβολοι του 21ου αιώνα, παίρνουν την απόφαση να ξεκινήσουν το ταξίδι προς τον δικό τους Παράδεισο.
Στον οποίο πολλοί δεν φτάνουν ποτέ. Τελευταία απόδειξη το ναυάγιο στην Πύλο. Θλίψη…
Γ.Δ.


Ο βανδαλισμός στο τζαμί των Θερμών
Περίεργη υπόθεση αυτή με την βεβήλωση και  τον  βανδαλισμό του τζαμιού στις Θέρμες. Αυτός που συνελήφθη ως δράστης δηλώνει Γάλλος υπήκοος με καταγωγή από την Βουλγαρία αλλά οι βουλγάρικες αρχές δεν έχουν ιδέα και πάνω του δεν βρέθηκε κανένα ταξιδιωτικό έγγραφο. Δηλαδή  εισήλθε παράνομα στην χώρα μας  και τι δουλειά είχε στις Θέρμες; Για ιαματικό τουρισμό; Και μπήκε στο τζαμί και έσχισε το Κοράνι; Αυτό δηλώνει φανατισμό και ασέβεια. Μήπως είναι προβοκάτσια; Μήπως κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα και να σαμποτάρουν τις άριστες σχέσεις μας με τους μουσουλμάνους; Και πόσο τυχαίο είναι που αυτό γίνεται σε μια περίοδο που στον δημόσιο διάλογο κυριαρχεί το ζήτημα της μειονοτικής ψήφου;
Διαφορετικά αν αυτό δεν ισχύει  θα πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό από κάποιον από έχει κάποιους λόγους να στρέφεται κατά της μουσουλμανικής  θρησκείας.
Σε κάθε περίπτωση είναι μια απολύτως καταδικαστέα πράξη και ο δράστης θα αντιμετωπίσει την δικαιοσύνη.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…