Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

0

Ξεκινούν τα Λουτρά Ποταμιάς
Ιδού κι ένα θετικό νέο, μετά από σχόλιο της στήλης.
Γράφαμε την περασμένη εβδομάδα για το αίτημα συμπολίτη μας προς τον δήμαρχο Αβδήρων Γιώργο Τσιτιρίδη, να θέσει σε λειτουργία τα Ιαματικά Λουτρά Ποταμιάς.
Μάλιστα ο συμπολίτης μας ζητούσε τη λειτουργία των Λουτρών, όχι των δωματίων που είναι πιο εύκολο και δεν απαιτεί έξοδα για επισκευές και συντήρηση.
Και το θετικό νέο λοιπόν ήρθε, ολόφρεσκο και όπως είπαμε θετικό.
Ο δήμος έκανε γνωστό δημόσια ότι από τη Δευτέρα 12 Ιουνίου τα Λουτρά θα είναι ανοιχτά για να δεχτούν όσους επιθυμούν να τα επισκεφθούν για θεραπευτικούς λόγους.
Γ.Δ.


ΜΚΟ στην Ξάνθη
Θα έχετε πληροφορηθεί πως αρκετές ΜΚΟ βρίσκονται στον προθάλαμο των Δικαστηρίων εξαιτίας μη νόμιμων λειτουργιών.
Ας το πάμε όμως από την αρχή το θέμα. Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση σημαίνουν τα τρία γράμματα ΜΚΟ.
Όμως, παρότι Μη Κερδοσκοπικές πολλές από αυτές διαχειρίστηκαν τη χρηματοδότησή τους από την Πολιτεία ή άλλους φορείς για προσωπικό όφελος.
Δηλαδή κάποιοι πονηροί είχαν στήσει το παραμάγαζό τους για να κερδοσκοπήσουν.
Το φρούτο αυτό της λαμογιάς φυσικά, εμφανίστηκε και στην πόλη μας, μη πάμε πίσω εμείς.
Μάλιστα η εμφάνισή τους είχε διπλή εκπροσώπηση. Στήθηκαν δηλαδή δύο ΜΚΟ που όμως δεν είχαν μεγάλη επιτυχία διότι οι στόχοι τους δεν ήταν η προσφορά αλλά η αρπαχτή.
Τώρα τους καλεί η Δικαιοσύνη για αποδείξεις, που δεν έχουν βέβαια.
Γ.Δ.


Χωρίς αλλαγές τα ψηφοδέλτια
Καμία αλλαγή δεν έχουμε στα ψηφοδέλτια των κομμάτων στο νομό μας, ως προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Τα τρία κόμματα τοποθέτησαν στις λίστες τους τα ονόματα των υποψηφίων σύμφωνα με την σειρά του αριθμού των ψήφων που έλαβαν στην προηγούμενη αναμέτρηση.
Πράγμα βέβαια που σημαίνει πως δεν υπήρξε και καμία αλλαγή στα ονόματα των υποψηφίων, τουλάχιστον στην Ξάνθη. Διότι αλλαγές υπήρξαν σε δύο νομούς σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόκειται για τους νομούς Έβρου και Καβάλας και οι αλλαγές αφορούν σε 2 άτομα που παραιτήθηκαν για καθαρά επαγγελματικούς λόγους (εκπαιδευτικοί).
Θυμίζουμε με την ευκαιρία για άλλη μια φορά πως δεν βάζουμε σταυρό στο όνομα του υποψήφιου. Βάζουμε στο φάκελο το κόμμα επιλογής μας κι αυτό είναι όλο.
Γ.Δ.


Πανηγύρια στα χωριά
Άρχισαν από την Άνοιξη ακόμη τα διάφορα πανηγύρια στα χωριά του νομού μας.
Μάλιστα μέχρι τον Αύγουστο που είναι και η κορύφωση, κάθε τόσο θα μαθαίνουμε για κάποιο πανηγύρι με αφορμή θρησκευτική γιορτή ή κάποια τοπικά προϊόντα για να προβληθούν ανάλογα.
Βέβαια στις εκδηλώσεις αυτές πρωτοστατούν οι διάφοροι Τοπικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι οι οποίοι καλούν μέλη και φίλους να συμμετάσχουν στο πανηγύρι -γιορτή όπου βέβαια υπάρχει συνήθως τραγούδι και χορός.
Αυτά τα πανηγύρια λοιπόν δίνουν την ευκαιρία στους χωριανούς να βρεθούν όλοι μαζί αλλά και όσους ζουν μακριά από το χωριό τους να πάνε εκεί, να συνεορτάσουν, να δουν τους γονείς, τους συγγενείς και να θυμηθούν τα παλιά.
Αυτή η πλευρά ίσως να είναι και η σημαντικότερη προσφορά των πανηγυριών.
Γ.Δ.


Όραμα και σχέδιο
Αφού ως γνωστόν έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των δημοτικών παρατάξεων που θα λάβουν μέρος στις δημοτικές εκλογές δήμου Ξάνθης, αξίζει να πούμε λίγα λόγια για να φρεσκάρουμε κάποια πράγματα.
Προφανώς πρωταρχικό ρόλο θα παίξει η σύνθεση του συνδυασμού, δηλαδή τα άτομα, άνδρες και γυναίκες που θα τον στελεχώσουν.
Όμως, πέρα από τα πρόσωπα, πρέπει αν υπάρξει και να κατατεθεί στην κοινωνία και κάτι ακόμη.
Κι αυτό το «κάτι» είναι το Όραμα από τη μία και το Σχέδιο από την άλλη υλοποίησης του Οράματος.
Ακούγονται θεωρητικά όλα αυτά αλλά δεν είναι. Μπορεί να μην αφορά η περίπτωση το 100% των κατοίκων του δήμου. Όμως η πλειοψηφία χρειάζεται, απαιτεί να υπάρχει αυτός ο Οδηγός Περιεχομένου και Δράσης.
Αυτά τα δύο κάθε  άλλο παρά θεωρητικά είναι. Απεναντίας είναι το Συμβόλαιο, που έχει υποχρέωση να καταθέσει μία δημοτική παράταξη προς την κοινωνία, που δεσμεύει την παράταξη με τους ψηφοφόρους.
Εξάλλου, από τί, από ποια αφορμή και αιτία θα κρίνει ο δημότης τις παρατάξεις εάν όχι από τους υποψήφιους, τους δημοτικούς συμβούλους, το Όραμα και το Σχέδιο;
Γ.Δ.


Μία πόλη, πολλά αφηγήματα Ι
Οριστικά το θέμα υποψηφιοτήτων για τον δήμο Ξάνθης έχει κλείσει.
Πλέον και να θέλει άλλος κάποιος να εκφράσει επιθυμία, δεν χωράει. Και αυτό διότι ιδού.
Πρώτος δημοτικός συνδυασμός του νυν δημάρχου Μανώλη Τσέπελη. Ήταν αυτονόητη και αναμενόμενη η νέα υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία.
Δεύτερη δημοτική παράταξη η σύμπραξη των τριών με το όνομα «Μπροστά» που έχει επικεφαλής τον Σάββα Μελισσόπουλο.
Τρίτη υποψηφιότητα του Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου ο οποίος εμμένει στην κάθοδο με νέα ομάδα, διαψεύδοντας σενάρια μη καθόδου.
Τέταρτη δημοτική παράταξη, νέα τελείως, πρωτοεμφανιζόμενη, του Στράτου Κοντού, η οποία όπως λέγεται στηρίζεται σε λίγους έμπειρους παλαιότερους και πολλούς νέους υποψήφιους.
Τον κύκλο κλείνει η γνωστή δημοτική παράταξη που επίσημα υποστηρίζει το ΚΚΕ, Λαϊκή Συσπείρωση.
Γ.Δ.


Μια πόλη, πολλά αφηγήματα ΙΙ
Συνολικά επομένως έχουμε τέσσερις δημοτικούς συνδυασμούς στο δήμο Ξάνθης και από κοντά την αδύναμη εκπροσώπηση του ΚΚΕ.
Από τις τέσσερις αυτές δημοτικές παρατάξεις καμία δεν επιθυμεί κι ούτε διεκδικεί χρίσμα από τα τρία μεγάλα κόμματα της βουλής για αυτονόητους λόγους.
Προσπαθώντας ν’ αναλύσουμε προσεγγίζοντας τις τέσσερις δημοτικές παρατάξεις από τους επικεφαλής και μόνον, διότι τα προγράμματά τους αργούν, διαπιστώνουμε πως πρόκειται για τέσσερα άτομα με διαφορετικές οπτικές και προσεγγίσεις ως προς αυτό που θέλουν να υπηρετήσουν. Δηλαδή την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο χρόνος που έρχεται θα δείξει και τότε τα συμπεράσματά μας θα είναι πιο λεπτομερή.
-Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Πώς να ερμηνευτεί;
Το πληροφορήθηκα νωρίς το πρωί το συμβάν. Μάλιστα συνάντησα συμπολίτες να προσπαθούν να καθαρίσουν τα αυτοκίνητά τους από την επιδρομή των νεαρών που με σπρέι τα βανδάλισαν.
Το γεγονός με ξάφνιασε, με προβλημάτισε αρκετά γιατί δεν μπορούσα να το ερμηνεύσω.
Νεαρά Ξανθιωτάκια, χάριν παιγνιδιού μάλλον, αγόρασαν σπρέι διαφόρων χρωμάτων και επέδραμαν κατά των παρκαρισμένων αυτοκινήτων προξενώντας ζημιές.
Ομολογώ πως δεν περίμενα ένα τέτοιο γεγονός, μια τέτοια πράξη εις βάρος περιουσίας συμπολιτών.
Ακόμη προσπαθώ να ερμηνεύσω την πράξη των νέων. Και προσπαθώ να σκεφθώ, οι νέοι αυτοί, ποια διδάγματα έλαβαν από το σπίτι τους, το σχολείο τους.
-Τι να πω. Μετά τα γκράφιτι στους τοίχους, ήρθε η σειρά της λαμαρίνας. Και θυμήθηκα ένα γνωμικό που λέει «δειλά ηχεί το σίδερο, ο τενεκές βροντά».
Γ.Δ.


Ξεκινά το αρδευτικό! Επιτέλους!
Μια ξεχωριστή μέρα για  την τοπική κοινωνία ήταν η χθεσινή καθώς έγινε η επίσημη παρουσίαση του μεγαλύτερου έργου του νομού μας, του αρδευτικού. Ένα έργο που το  περιμένει ο νομός μας 20 χρόνια και αν δεν το είχαν σταματήσει ενώ υπήρχε εργολάβος το 2005 τρεις οικολογικές οργανώσεις από χρόνια θα ήταν έτοιμο με ότι σημαίνει αυτό για τους αγρότες και για  το περιβάλλον που σε κάποιες περιοχές έχει υποστεί εκτεταμένη υφαλμύρωση. Την παρουσίαση έκανε ένας παλιός γνώριμος ο κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης που γνώριζε πολύ καλά το θέμα αφού τότε ήταν Ειδικός Γραμματέας στο  πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής που έχει χρηματοδοτήσει το έργο επί υπουργίας Αλέξανδρου Κοντού και  στην συνέχεια απεντάχτηκε όταν έγινε η προσφυγή. Μάλιστα διάβασε και την απόφαση του ΣτΕ το 2018 που δικαίωνε το έργο ως περιβαλλοντικό και ήταν καταπέλτης για τις οικολογικές οργανώσεις. Το θέμα είναι ότι το κακό το έκαναν και το καθυστέρησαν 20 χρόνια και βέβαια δεν θα υποστούν καμία συνέπεια αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Να κινηθεί δηλαδή δικαστικά εναντίον τους το δημόσιο. Ακόμη και μετα από 20 χρόνια επιτέλους μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης αν και θα ολοκληρωθεί μετά από τέσσερα χρόνια. Όπως προέβλεψε ο αείμνηστος νομάρχης Ξάνθης και περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης που ήταν ο εμπνευστής του έργου και πάλεψε γι’ αυτό. Είχε πει σε μια συνέντευξη του στο «Ε»: Αυτό το έργο αργά ή γρήγορα κάποτε θα γίνει. Γιατί το έχει ανάγκη ο νομός μας».
Και ήταν παράλειψη από τον κ. Παπαγιαννίδη αλλά και τον περιφερειάρχη κ. Μέτιο που δεν τον ανέφεραν καθόλου. Θα ήταν το καλύτερο μνημόσυνο.
Μ.Ξ.


Η ιστορία ενός έργο που το περιμένει η Ξάνθη 20 χρόνια! Ποιοι το στήριξαν και ποιοι όχι
Για την ιστορία να πούμε ότι αυτό το έργο ξεκίνησε ως ιδέα πριν από το 2003 και στην αρχή περιελάμβανε την άρδευση της πεδιάδας της Ξάνθης και της Ροδόπης. Στην συνέχεια οι  μελέτες διαχωρίστηκαν. Το έργο είχε διαχρονική στήριξη απ’ όλους τους βουλευτές της Ξάνθης πλην των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα το στήριξε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Παναγιώτης Σγουρίδης και στην συνέχεια ο βουλευτής υφυπουργός και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός που ενέταξε το έργο στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Κι ενώ είχε μπει εργολάβος και ξεκίνησαν τα έργα κεφαλών με χρηματοδότηση 50 εκ. ευρώ,  έγινε η προσφυγή των τριών οικολογικών οργανώσεων και το  σταμάτησαν. Έκτοτε ξεκίνησε ένας μεγάλος δικαστικός αγώνας επί περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη και αντιπεριφερειάρχη Φώτη Καραλίδη. Το έργο έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τελικά δικαιώθηκε. Επί κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ οι τοπικοί βουλευτές ούτε καν το άγγιξαν. Αντίθετα εξέφραζαν μια αρνητική άποψη προβάλλοντας δήθεν φιλοπεριβαλλοντικούς λόγους και συστήνοντας στους αγρότες να στραφούν σε μη υδρόφιλες  καλλιέργειες(Αλλά λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή). Κι ενώ όλα έδειχναν ότι δεν θα γίνει η κυβέρνηση της ΝΔ με την προώθηση – παρέμβαση του Σπύρου Τσιλιγγίρη το έβαλε στην ατζέντα της και το ενέταξε τελικά στο πρόγραμμα YΔΩΡ 2.0 για έργα ΣΔΙΤ.
Στο δια ταύτα: ‘Ήταν δίκαιο και αναγκαίο και γίνεται πράξη!.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…