Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πάνω από 2,5 εκ ευρώ τα «φέσια» στον δήμο Ξάνθης

Πάνω από 2,5 εκ ευρώ τα «φέσια» στον δήμο Ξάνθης

0

Ευκαιρία για ρύθμιση νέων οφειλών αλλά και όσων ήταν σε ρύθμιση και …απορυθμίστηκαν

 

Σχεδόν μηδενικό ενδιαφέρον από  τους οφειλέτες – Μ. Φανουράκης: «Είναι μια καλή ευκαιρία για ρύθμιση των οφειλών προς τον δήμο»

 

 

«Έφτασε ο κόσμος στο χτένι» με τα «φέσια» που βάζουν οι επαγγελματίες και όσοι δεν εξοφλούν τις οφειλές τους ή δεν εξυπηρετούν τις ρυθμίσεις τους και ο δήμος Ξάνθης αποφάσισε να δώσει  μια ακόμη ευκαιρία για να ρυθμιστούν αυτές οι οφειλές που δημιουργούν «τρύπα» στα οικονομικά του δήμου, πριν ξεκινήσει την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων από τον νόμο.

Πάνω από 2,5 εκ ευρώ τα ανείσπρακτα χρέη στον δήμο

Χρέη ετών συσσωρεύονται στο ταμείο του δήμου ανεβάζοντας τα ανείσπρακτα σε πάνω από 2,5 εκ ευρώ. Όπως μας ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μανώλης Φανουράκης τα χρέη αφορούν δημοτικά τέλη, μισθώματα, το τέλος παρεποιδημούντων,  κλήσεις ΚΟΚ και δημοτικής  αστυνομίας, τέλη κοινοχρήστων, όπως επίσης και χρέη από τις θέσεις στη λαϊκή αγορά. Γενικότερα ποικίλουν οι κατηγορίες οφειλών όπως επίσης και η διαχείριση αυτών από τους οφειλέτες. Ειδικότερα είναι κάποιοι που αγνοούν κάθε ειδοποίηση του δήμου ή έχουν αλλάξει διευθύνσεις και δεν έχουν ενημερώσει και κάποιοι που μπήκαν στη διαδικασία να κάνουν παλιότερα ρύθμιση έδωσαν μερικές δόσεις και σταμάτησαν με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώσουν την εξόφληση. Γενικά το θέμα με τις «τόγκες» δεν είναι τοπικό φαινόμενο αλλά πολλοί δήμοι υποφέρουν απ’ αυτό με λιγότερα ή περισσότερα ανείσπρακτα. Το φαινόμενα εντάθηκε μέσα στην πανδημία παρότι υπήρξαν ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη και όσοι βγήκαν από την ρύθμιση

Ο δήμος Ξάνθης σε μια προσπάθεια να μαζέψει ότι μπορεί ανακοίνωσε ρύθμιση οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1 /11/2021 και έως την 1 /2/2023 και επιπρόσθετα την αναβίωση των ρυθμίσεων των άρθρων 110 έως και 117 του ν. 4611/2019 (Α’ 73) και των άρθρων 165 έως και 172 του ν. 4764/2020 (Α’ 256) που απωλέσθηκαν ή κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1/2/2023. Δίνει δηλαδή την δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους έως και 100 δόσεις αναλόγως με την κατηγορία και όσοι έχασαν την ρύθμισή τους επειδή δεν πλήρωσαν κάποιες δόσεις να συνεχίσουν τη ρύθμιση.

Οι προϋποθέσεις για την ρύθμιση

Αναλυτικά ως προς ποιες προϋποθέσεις της ρύθμισης αναφέρονται στην ανακοίνωση του δήμου. Ήτοι:

α) Ο οφειλέτης να μην είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές ή αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές στις ταμειακές υπηρεσίες των δήμων την 1/11/2021 και επιπλέον να έχει καταβάλει όλες τις μηνιαίες δόσεις των ρυθμίσεων των εκατό (100) δόσεων, έως την ημερομηνία υπαγωγής στη νέα ρύθμιση, εφόσον είχε υπαχθεί σε αυτές.

β) Ο οφειλέτης να έχει υποβάλλει όλες τις δηλώσεις εισοδήματος για την τελευταία πενταετία μέχρι την 31/12/2022.

γ) Ο οφειλέτης κατά τον χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία.

Να σημειώσουμε ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων για ρύθμιση είναι η 30ή Ιουνίου 2023.

Σχεδόν μηδενικό ενδιαφέρον από  τους οφειλέτες

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το ενδιαφέρον κινείται σε σχεδόν μηδενικό πλαίσιο για ρύθμιση. Κι αυτό ερμηνεύεται είτε ως ένδειξη οικονομικής δυσπραγίας γενικά στην αγορά είτε σε μια νοοτροπία ωχαδελφισμού και άρνησης ανάληψης ευθυνών που δεν χαρακτηρίζει ένα σωστό και φερέγγυο επαγγελματία και δημότη. Μια στάση που αν δεν έχει συνέπειες αδικεί κατάφωρα όσους είναι καλοπληρωτές και σωστοί στις υποχρεώσεις τους.

Γίνονται και γίνονται  κατασχέσεις στους ανεπίδεκτους

Για  το λόγο  αυτό και οι υπάλληλοι του ΄δήμου που φέρουν την ευθύνη  για την είσπραξη των οφειλών και όχι οι  αιρετοί καθόσον η ανείσπρακτη οφειλή χρεώνεται στον υπάλληλο του ταμείου που θα κληθεί να πληρώσει αν δεν την εισπράξει, είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν το νόμο που είναι ο ίδιος που εφαρμόζει  η Εφορία. Δηλαδή: Δέσμευση του ΑΦΜ για 300 ευρώ και άνω , κατάσχεση ποσού από τραπεζικό λογαριασμού για 50 ευρώ και άνω και τέλος κατάσχεση ακίνητης περιουσίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται και  τώρα και κατά το παρελθόν κατασχέσεις.

Φανουράκης: «Είναι μια καλή ευκαιρία για ρύθμιση των οφειλών προς τον δήμο»

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Ξάνθης, Μανώλης Φανουράκης ο δήμος έχει αποδείξει την κοινωνική του ευαισθησία και αντιλαμβάνεται τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν οι επαγγελματίες και γι’  αυτό παρέχει ευκαιρία σε όσους οφείλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους αλλά και σε όσους έχασαν τη ρύθμιση να συνεχίσουν τις δόσεις και να τακτοποιήσουν την οφειλή. Όπως σημείωσε  ο ίδιος είναι μια καλή ευκαιρία για τους οφειλέτες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους και να μην υποστούν τις κυρώσει του νόμου για τις οφειλές στο Δημόσιο και για το δήμο να αποκτήσει μια οικονομική ευελιξία που θα χρησιμοποιήσει για έργα προς όφελος των δημοτών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…