Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κάλπης στην Ξάνθη

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κάλπης στην Ξάνθη

0

Πρωτιά της ΝΔ σε Ξάνθη – Άβδηρα – Τόπειρο αλλά με απώλειες από 2 έως 4%

 

«Βουτιά» με 15 μονάδες της ΝΔ στον δήμο Μύκης – Αύξηση δύναμης 9 μονάδων ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο 11,50% οι συμπολίτες μας που ψήφισαν τα ακροδεξιά κόμματα

 

 

Η ετυμηγορία της κάλπης στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 επεφύλαξε μια δυσάρεστη έκπληξη για την ΝΔ η οποία αν και  παραμένει πρώτο κόμμα στο νομό μας ωστόσο αποδυναμώνεται κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες από τις εκλογές της 21η Μαΐου 2023 αλλά και έξι μονάδες από τις εκλογές του Ιουλίου 2019 όταν έκοψε δεύτερη το νήμα μετά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρωτιά της ΝΔ σε Ξάνθη – Άβδηρα – Τόπειρο αλλά με απώλειες από 2 – 4%

Απώλειες 2,30% που μεταφράζεται  σε 1.727 ψήφους έχει η ΝΔ στον δήμο Ξάνθης ενώ στον δήμο Αβδήρων οι απώλειες είναι της τάξης του 4,20% και 1.231 ψήφους Αντίστοιχο ποσοστό μείωσης παρουσιάζει και στον δήμο Τοπείρου με λιγότερες από 967 ψήφους από τις εκλογές του Μαΐου. Στην Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης  η ΝΔ έχει την μικρότερη απώλεια με περίπου 1,5%.

«Βουτιά» με 15 μονάδες της ΝΔ στον δήμο Μύκης – Αύξηση δύναμης 9 μονάδων ο ΣΥΡΙΖΑ

Τις μεγαλύτερες απώλειές της μετρά η ΝΔ στον δήμο Μύκης που έχασε τη μισή της δύναμη και από 30,63% έφτασε στο 15,57 χάνοντας 794 ψήφους και τρίτο κόμμα στην κατανομή. Ο ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Μύκης είναι κυρίαρχος αυξάνοντας κατά 9% τις δυνάμεις του από τις εκλογές του Μαΐου ενώ το ΠΑΣΟΚ που είναι δεύτερο κόμμα πλησιάζει το 30% με αύξηση κατά μία μονάδα.

«Τιμωρητική» η κάλπη για την ΝΔ στον δήμο Μύκης

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα στις δημοτικές ενότητες του δήμου Μύκης καθώς το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται από 46,58% στην Μύκη έως 51%. Στις Θέρμες η ΝΔ έλαβε 8,40% στις εκλογές του Ιουνίου από 22,57. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Κοτύλη το Μάϊο το αποτέλεσμα ήταν 42,01% υπέρ της ΝΔ και τον Ιούνιο έπεσε σε 19,44. Ένα 20% και πλέον που μοιράστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ.

Αποτιμώντας πολιτικά αυτό το αποτέλεσμα στον δήμο Μύκης είναι φανερό ότι η ρητορική που αναπτύχθηκε για την μειονοτική ψήφο και τον παρεμβατικό ρόλο του τουρκικού Προξενείου όχι μόνο δεν είχε θετικό αποτέλεσμα για την ΝΔ αλλά θεωρήθηκε υπεύθυνη και «τιμωρήθηκε» με την ετυμηγορία της κάλπης.

Οι καλύτερες επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ σε Σέλερο και Θέρμες του δήμου Μύκης

Δεν κατάφερε να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο το ΠΑΣΟΚ παγιώθηκε σαν τρίτη πολιτική δύναμη με αυξητική δυναμική.

Στο Σέλερο τη δημοτική ενότητα του δήμου Αβδήρων το ΠΑΣΟΚ έχει την μεγαλύτερη δύναμή του με 30,18% έναντι 26,94% από τον Μάιο και στις Θέρμες που έφτασε επίσης 30,06 από 26,75. Σ’ όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου Μύκης παρουσιάζει αύξηση ενώ στον Τόπειρο και στις δημοτικές ενότητες Αβδήρων και Βιστονίδας είναι σταθερό στο 18,50%. Το μικρότερο ποσοστό του το έχει στον δήμο Ξάνθη με 12,13% ίδιο περίπου με τον Μάιο.

Τέταρτο κόμμα οι Σπαρτιάτες στο νομό – Στο 11,50% οι συμπολίτες μας που ψήφισαν ακροδεξιά κόμματα

Τέταρτο κόμμα στο νομό μας με ποσοστό 4,36% αναδείχθηκαν οι  «Σπαρτιάτες». Σ’ όλους τους δήμους και τις δημοτικές ενότητες πλην του δήμου Μύκης και της δημοτικής  ενότητας Σελέρου του δήμου Αβδήρων, οι Σπαρτιάτες έχουν από 5,38 στον δήμο Ξάνθης έως 7,47 στον δήμο Αβδήρων και 5,67 στον δήμο Τοπείρου. Οι δημοτικές ενότητες των Αβδήρων του έδωσαν 5,44% και η Βιστονίδα 6,15 ενώ η Σταυρούπολη 5,68. Στη Σταυρούπολη η Ελληνική Λύση είναι το τέταρτο κόμμα με 6,99%. Η πολιτική αποτίμηση του ποσοστού τους  είναι όσοι στην τοπική κοινωνία ένα ποσοστό πάνω από  5%  κινείται στο ακροδεξιό τόξο ψηφίζοντας κόμματα που κάθε φορά εκφράζουν ανάλογο αφήγημα. Είναι εντυπωσιακό όσο και άξιο προβληματισμού ότι αθροιστικά το ποσοστό του εκλογικού σώματος την Ξάνθη που ψήφισε αυτά τα κόμματα: Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη ανήλθε σε 11,50%, ενώ η Χρυσή Αυγή στο 2019 έλαβε 2,62 και η Ελληνική λύση 3,44%. Αθροιστικά περίπου 6%.

Χαμηλά το ΚΚΕ στην Ξάνθη

Σ’ ότι αφορά το ΚΚΕ ενώ πανελλαδικά παρουσιάζει άνοδο τουλάχιστον 2,5 μονάδες από το 2019 φτάνοντας το 7,69 στην Ξάνθη αυξάνει μόνο μια μονάδα τη δύναμή και λαμβάνει 3,22 από 2,19 του 2019.

Σ’ ότι αφορά τα άλλα κόμματα: Η Πλεύση Ελευθερίας αυξάνει κατά μία ποσοστιαία μονάδα τη δύναμή της ενώ το Μέρα 25 χάνει αντίστοιχα από το 2019 και έχει 1,60%. Τέλος το «Ευ κίνηση» του Πωλ Ευμορφίδη έλαβε στην Ξάνθη ποσοστό 1,20%.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…