Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΠΕ Βιστoνίδας: Περιβαλλοντικές δράσεις με πάνω από 400 παιδιά

ΚΠΕ Βιστoνίδας: Περιβαλλοντικές δράσεις με πάνω από 400 παιδιά

0

Αναδείχθηκαν, για τις μικρότερες τάξεις, οι καταστροφικές συνέπειες της ανθρωπογενούς υποβάθμισης των οικοσυστημάτων, και η προσπάθειά τους «να ταΐσουν» τις αρκούδες της Ροδόπης

Οι δράσεις, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκαν στο θεματικό πάρκο Λιμνίο

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας  Ημέρας Περιβάλλοντος το ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Βιστoνίδας σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ – Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου-Βιστoνίδας και Ροδόπης και τη Δασική Υπηρεσία υλοποίησαν, την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023, εκπαιδευτικές δράσεις στο θεματικό πάρκο Λιμνίο. Περισσότερες/οι από 400 μαθήτριες/ές σχολείων Α/θμιας Εκπ/σης  Ξάνθης και οι εκπαιδευτικοί τους είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εργαστήρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και μέσα από βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο να γνωρίσουν τα πολύτιμα οικοσυστήματα της περιοχής μας και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

H εκπαιδευτική ομάδα του ΚΕΠΕΑ Βιστoνίδας επικαλούμενη την έκθεση του WWF «Ζωντανός Πλανήτης (2020), ανέφερε ότι « θλιβερή είναι η διαπίστωση ότι η ανθρωπότητα φαίνεται να έχει ξεχάσει ότι δεν είναι αποκομμένη από τη φύση σε ό, τι αφορά στην επιβίωση και την ευημερία της. Η βιοποικιλότητα, δηλαδή το σύνολο των γονιδίων, των ειδών και των οικοσυστημάτων, γνωρίζει πρωτοφανή κρίση. Η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή είναι από τους βασικούς παράγοντες που συντελούν στην απώλεια της βιοποικιλότητας με εκτιμήσεις να θέλουν σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των ειδών στον πλανήτη να απειλείται από εξαφάνιση μέσα στις επόμενες δεκαετίες ενώ ήδη πληθυσμοί θηλαστικών, ψαριών, πουλιών, ερπετών και αμφίβιων έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 68% από το 1970».

Όσον αφορά στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν, ο Δασολόγος του Δασαρχείου Ξάνθης παρουσίασε την ιστορία και τις λειτουργίες του περιαστικού δάσους Ξάνθης καθώς και ζητήματα προσαρμογής και ευπάθειας στις συνθήκες κλιματικής αλλαγής. Από την άλλη, ο Δασολόγος του Δασαρχείου Σταυρούπολης συζήτησε με τα παιδιά τη σημασία, τις απειλές και τη δυνατότητα αύξησης των πτωματοφάγων πτηνών των στενών του Νέστου.

Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) με έξι μέλη από την Μονάδα Διαχείρισης Νέστου-Βιστoνίδας και Ροδόπης συμμετείχε με περιβαλλοντικά και διαδραστικά παιχνίδια, κατασκευή μάσκας, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητριών/τών, γενικά για θέματα περιβάλλοντος, αλλά και ειδικότερα για τις προστατευόμενες περιοχές του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, και τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας που ζουν σε αυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Ημέρα Περιβάλλοντος ο ΟΦΥΠΕΚΑ έχει προγραμματίσει 40 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με κατά τόπους φορείς και υπηρεσίες. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 26 Μαΐου στην πόλη της Καβάλας και θα διαρκέσουν έως και τις 11 Ιουνίου. Στην ιστοσελίδα: https://worldenvironmentday2023.necca.gov.gr παρουσιάζονται όλες οι δράσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ σε διαδραστικό χάρτη.

Τέλος, με περιβαλλοντικό παιχνίδι το ΚΕΠΕΑ Βιστoνίδας ανέδειξε, για τις μικρότερες τάξεις, τις καταστροφικές συνέπειες της ανθρωπογενούς υποβάθμισης των οικοσυστημάτων, με την προσπάθειά τους «να ταΐσουν» τις αρκούδες της Ροδόπης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …