Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αλ. Τσίπρας από Ζάππειο: Προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος

Αλ. Τσίπρας από Ζάππειο: Προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος

0

«Υπάρχει η ανάγκη να εφεύρουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο ίδιος

Ο Στάθης Γιαννακίδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολίασε στο «Ε» τις εξελίξεις όσον αφορά στην παραίτηση του κ. Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος αλλά και την αυριανή μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

O, πρώην πλέον, επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτηση του από την ηγεσία του κόμματος χθες το μεσημέρι στη 1 από το Ζάππειο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εισέρχεται σε μία δύσκολη διαδικασία ώστε να ξεπεράσει την ήττα των απερχόμενων εκλογών αλλά το ζητούμενο είναι να επιλέξει και το πρόσωπο που θα εμπνεύσει από τη μία τα μέλη του κόμματος και από την άλλη ολόκληρη την κοινωνία για την επιθυμητή αλλαγή.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα είναι παρών στις διαδικασίες για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να αφήσει το κόμμα να παρασυρθεί σε διαμάχες που ομολογουμένως θα είναι άγονες και σε τριβές οι οποίες ήταν ικανές να προκαλέσουν ακόμα περισσότερη φθορά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αλ. Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο

«Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις. Καλείσαι να σταθείς απέναντι στην ιστορία, σε όσους πορεύτηκες μαζί, σε όσους σε πίστεψαν και στήριξαν προσδοκίες σε σένα», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως πρόσθεσε: «Έχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις λαμβάνω εν θερμώ. Αυτό έκανα για τρία 24ωρα. Ξέρω καλά ότι οι αποφάσεις μου έχουν επιπτώσεις και σε άλλους. Ξεπερνούν εκ των πραγμάτων τον δικό μου ατομικό ορίζοντα».

«Ανάγκη να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορέσει με σεμνότητα και ανοιχτά μάτια να διαβάσει τις νέες αντιθέσεις και τα νέα ρεύματα της κοινωνίας. Τις νέες προκλήσεις και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες εκείνων που έχει ταχθεί να εκπροσωπεί», είπε σε άλλο σημείο.

«Το ταξίδι που κάναμε μαζί ήταν συναρπαστικό. Ένα μικρό κόμμα έγινε ο κορμός της προοδευτικής παράταξης στη χώρα μας. Το πρώτο αριστερό κόμμα που κυβέρνησε σε μάλιστα ιστορικές στιγμές. Σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες με την κοινωνία καταρρακωμένη και την οικονομία χρεοκοπημένη. Είχα την τύχη και την τιμή να είμαι ο πρώτος στην ιστορία αριστερός πρωθυπουργός της χώρας. Αυτό το ταξίδι ήταν μία πορεία που σε κάθε του μέρα ήταν μέρα μάχης», πρόσθεσε.

Έπειτα, δήλωσε περηφάνια για όσα πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

« Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο – Δεν θα είμαι υποψήφιος»

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά «Σε κάθε περίπτωση όμως ήταν ένα ταξίδι που άφησε αποτύπωμα στην ιστορία. Οι εμπειρίες του, οι επιτυχίες, τα λάθη του, οι μάχες που κερδίσαμε για λογαριασμό της πατρίδας, αλλά κι εκείνες που χάσαμε, αποτελούν αναντικατάστατη παρακαταθήκη για το νέο κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ήρθε η ώρα να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο. Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί και πρέπει να γίνει η αρχή του. Το εκλογικό σώμα έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μια διπλή εντολή. Πρώτον, να ανταποκριθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που πάντα και εκ των πραγμάτων είναι ρόλος κόμματος εξουσίας. Και δεύτερον, να αλλάξει δραστικά, αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου με αξιώσεις την κυβέρνηση».

«Οφείλουμε να ανταποκριθούμε όλοι στη λαϊκή εντολή. Να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μία μέρα, τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση όσο όμως και στην αντιπαράθεση με τις δικές μας παθογένειες […]. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση προτεραιότητα και αυτό δεν αφορά μόνο το κόμμα μας […]», δήλωσε μετά.

«Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει […]. Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος», γνωστοποίησε.

«Τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι εύκολα για κανέναν. Ζούμε σε μία περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων, σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον […]. Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ξανά η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, αυτόν τον σκοπό υπηρετεί η απόφασή μου. Αυτόν τον σκοπό θα υπηρετώ πάντα, την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, κατέληξε.

«H παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ενδιαφέρει μόνο το κόμμα αλλά αφορά όλο το πολιτικό σύστημα και δημιουργεί ένα σοκ»

Στ. Γιαννακίδης: Οι αλλαγές έπρεπε να γίνουν – Ένας ιστορικός κύκλος έκλεισε

Ο Στάθης Γιαννακίδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολίασε στο «Ε» τα τρέχοντα γεγονότα που αφορούν στην παραίτηση Τσίπρα αλλά και το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ενδιαφέρει μόνο το κόμμα αλλά αφορά όλο το πολιτικό σύστημα και δημιουργεί ένα σοκ. Με αφορμή την παραίτηση, θα παρθούν πρωτοβουλίες από πάνω έως κάτω λόγω της οδυνηρής ήττας. Οι διαδικασίες θα κινηθούν πιστεύω αρκετά γρήγορα και μέσα στον Ιούλιο θα υπάρξουν εξελίξεις».

Όσον αφορά στην επόμενη μέρα, ο κ. Γιαννακίδης υπογραμμίζει ότι «δεν φτάνει η αλλαγή ενός ονόματος ή σήματος ώστε να έχουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ καθώς πρέπει να προχωρήσουμε ουσιαστικές αλλαγές σε πρόσωπα και μηχανισμούς από τη μία αλλά και σε μία συζήτηση η οποία θα αντικατοπτρίζει τους βαθύτερους προβληματισμούς μας σχετικά με το τι έφταιξε για την ήττα, για την κυριαρχία Μητσοτάκη και την άνοδο της Ακροδεξιάς. Μέσω της κατανόησης των λαθών μας και της προσαρμογής της στρατηγικής μας μπορούμε να έχουμε μία πραγματική ανανέωση».

«Οι αλλαγές έπρεπε να γίνουν και αυτό είναι δεδομένο, ήθελε δεν ήθελε κάποιος. Πλέον θα έχουμε άμεσες διαδικασίες καθώς από αυτές τις εξελίξεις επηρεάζεται και η κοινοβουλευτική ομάδα η οποία θα πρέπει να ορίσει τον εκπρόσωπό της πριν τις προγραμματικές δηλώσεις», ανέφερε ο κ. Γιαννακίδης.

Όλα αυτά τα ζητήματα θα μπουν στο τραπέζι το προσεχές διάστημα. Στην Πολιτική Γραμματεία θα συζητηθούν τα διαδικαστικά επόμενα βήματα, το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή συνεδρίου του κόμματος, από το οποίο θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου από τα μέλη.

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…