Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ακόμα πιο ψηλά θέτει  τον πήχη το ΠΑΣΟΚ

Ακόμα πιο ψηλά θέτει  τον πήχη το ΠΑΣΟΚ

0

Πολιτική εκδήλωση στην Ξάνθη με ομιλητή τον πρώην υπουργό Πέτρο Ευθυμίου

 

Ευθυμίου για  μειονοτικούς βουλευτές: «Ανεύθυνη και τυχοδιωκτική η στάση και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Πεντακάθαρος ο δικός μας βουλευτής»

 

Την πεποίθησή του ότι βρισκόμαστε μπρος σε μια ιστορική στροφή αλλαγής του πολιτικού και κομματικού συστήματος στην χώρα μας και ότι από τις εκλογές της 25 Ιουνίου θα προκύψει μια αξιόπιστη δύναμη αντιπολίτευσης κι αυτή θα είναι το ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Παιδείας και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Πέτρος Ευθυμίου που ήταν ο καλεσμένος ομιλητής της πολιτικής εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης. Μια εκδήλωση επιτυχημένη με συμμετοχή των στελεχών, μελών και φίλων του πολιτικού χώρου που καταδεικνύει και επικυρώνει την δυναμική που έχει το ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη, όπου σημείωσε μεγάλη αύξηση δυνάμεων στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Παρών ο εκλεγμένος βουλευτής κ. Μπαράν Μπουρχάν, οι υποψήφιες Έρση Παρχαρίδου και Ντελή Ιμπραήμ Μπερρήν καθώς και ο κ. Οδυσσέας Βουρβουκέλης. Επίσης οι πρώην γραμματείς της Νομαρχιακής Χρήστος Αμανατίδης και Ανέστης Αντωνιάδης, το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής κ. Παναγιώτης Δαβιτίδης, ο υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης κ. Σάββας Μελισσόπουλος και πολλά άλλα παλαιά και νεότερα στελέχη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 7 μ.μ. της Τρίτης 20/6 στο ξενοδοχείο «Έλενα» ενώ προηγουμένως ο κ. Ευθυμίου παραχώρησε συνέντευξη  Τύπου απαντώντας σε θέματα της πολιτικής επικαιρότητας.

Γραμματέας Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Α. Μήτρου: «Το ΠΑΣΟΚ το πολιτικό αντίβαρο σε μια παντοκρατορία που κάποιοι ευαγγελίζονται»

Στο διακύβευμα των εκλογών αναφέρθηκε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ξάνθης κ. Αντώνης Μήτρου τονίζοντας ότι: «Οι τελευταίες εκλογές κατέδειξαν ότι το αφήγημα με το οποίο κατέβηκε το ΠΑΣΟΚ στην κάλπη αυτό της επιστροφής στον ρεαλισμό και τα επιστροφής  του κέντρου στις πραγματικές του ρίζες είναι γεγονός κόντρα στις διάφορες Κασσάνδρες που επιδίωξαν να πραγματοποιηθεί ο δημόσιος διάλογος με όρους αρνητικούς για το κόμμα μας. Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε ενα ισχυρό  διψήφιο ποσοστό. Μ’ αυτό σαν παρακαταθήκη πορευόμαστε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Η ευθύνη είναι μεγάλη, οι εκλογικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει άρδην, ο χάρτης έχει αλλάξει και η πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ είναι ο κόσμος, η ελληνική κοινωνία να επιστρέψει σ’ ένα δικομματικό μοντέλο το οποίο θα αποτελείται από δύο ισχυρούς πόλους διακριτούς μεταξύ τους ώστε να υπάρχουν και τα θεσμικά αντίβαρα αλλά και τα πολιτικά αντίβαρα απέναντι σε μια παντοκρατορία που κάποιοι ευαγγελίζονται».

Π. Ευθυμίου: «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας. Το ΠΑΣΟΚ έδειξε τι σημαίνει ισονομία και ισοπολιτεία στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας»

Ο κ. Ευθυμίου κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε στο θέμα των ημερών υπενθυμίζοντας πως η ισονομία και ισοπολιτεία για την μειονότητα της Θράκης έχει  την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να είμαι στην Ξάνθη Όπως είχα πει και το 2002 που είχα έρθει ως υπουργός Παιδείας εδώ χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας. Στην Θράκη είναι η πιο έντονη πλευρά του ελληνισμού στις ανάγκες στις προοπτικές της χώρας μας, της κοινωνίας μας κι εδώ συν τοις άλλοις είναι ο χρόνος που το ΠΑΣΟΚ έδειξε τι σημαίνει ισονομία και ισοπολιτεία στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που ανήκω σ’ αυτή την παράταξη που ήρε τους διαχωρισμούς είτε με την κατάργηση της μπάρας το  1995 επι Ανδρέα Παπανδρέου είτε με την εισαγωγή στις ανώτατες σχολές των μουσουλμανοπαίδων, είτε γενικότερα με τη διαφύλαξη της ισονομίας και της ισοπολιτείας, μεταξύ των Ελλήνων πολιτών».

«Έρχεται  το ΠΑΣΟΚ να αποκαταστήσει την αναγκαία ισορροπία στο πολιτικό σύστημα»

Αναφορικά με τις εκλογές επεσήμανε: «Θεωρώ ότι βρισκόμαστε μπρος σε μια ιστορική στροφή. Θα αλλάξει η φύση του πολιτικού και  κομματικού συστήματος και το αποτελέσματα της 21η Μαΐου, θα επικυρωθεί και θα επεκταθεί στις 25 Ιουνίου  και πέρα από την όποια αυτοδυναμία της ΝΔ που δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ασυδοσία είναι σαφές ότι θα προκύψει μια αξιόπιστη δύναμη αντιπολίτευσης που θα μπορεί να αποτελέσει δύναμη κυβερνητικής ευθύνης και θα είναι πια το ΠΑΣΟΚ. Στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για μια νίκη της ΝΔ, μιλάμε για μια ήττα του  ΣΥΡΙΖΑ που απέτυχε ως κυβέρνηση και ως αξιωματική αντιπολίτευση άρα έρχεται το ΠΑΣΟΚ να αποκαταστήσει την αναγκαία ισορροπία στο  πολιτικό σύστημα».

Παράλληλα δε επιφυλάχθηκε ως το αριθμητικό στόχο του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζοντας ότι  το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε από 13% στις εκλογές του 1974 και έγινε σε λίγα χρόνια κυβέρνηση: «Το ΠΑΣΟΚ δεν γεννήθηκε με χρυσό κουταλάκι στο στόμα. Γεννήθηκε στις εκλογές του 1974 με 13% Η αναγέννησή του σήμερα ξεκινά από το ίδιο ποσοστό και αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι θα μιλάμε με διαρκή διεύρυνση όχι μόνο του ποσοστού, όχι μόνο της εκλογικής  επιρροής  αλλά διεύρυνση της κοινωνικής εδραίωσης σαν το κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που μπορεί να εγγυηθεί μια άλλη πορεία της χώρας. Άρα δεν βάζουμε αριθμητικό στόχο βάζουμε στόχο που ξεπερνά κατά πολύ την έννοια του αριθμητικού προσδιορισμού. Θέλουμε να είμαστε η αξιόπιστη αντιπολίτευση που μπορεί να κυβερνήσει αξιόπιστα τη χώρα».

Απέκλεισε μετεκλογικά σενάρια συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Ευθυμίου  πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να ασκήσει μια αξιόπιστη και υπεύθυνη αντιπολίτευση όπως έκανε κατά την τετραετία 2019 – 2023: «Η σωστή και  ομαλή πορεία μιας χώρας θέλει μια κυβέρνηση που δεν είναι τόσο στέρεα στις προτάσεις της όσο και στις επιτεύξεις της να έχει μια ισχυρή αντιπολίτευση ώστε η παντοδυναμία που επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης να μην γίνει ασυδοσία. Και όπως αποδείξαμε το ΠΑΣΟΚ στην τετραετία 2019 – 2023 ήταν απίστευτα υπεύθυνη δύναμη ως αντιπολίτευση. Ψηφίσαμε νομοσχέδια που κρίναμε ότι είναι χρήσιμα για την χώρα. Ψηφίσαμε απροκατάληπτα και  χωρίς καμία ένσταση τους εξοπλισμούς και προφανώς ενισχύσαμε τα σημεία που ο κ. Μητσοτάκης  ακολουθούσε τις πολιτικές μας χωρίς να θέλει να το πει. Για παράδειγμα για  τον φράκτη στον  Έβρο όταν εμείς φτιάξαμε τον φράκτη, αν ανατρέξετε στα πρακτικά της Βουλής,  ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι περήφανος για την τότε στάση του κόμματος όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής  συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ σε περίπτωση που δεν πετύχει αυτοδυναμία σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι  η ΝΔ να αναζητήσει στήριξη από την δεξιά πολυκατοικία που ούτως ή άλλως έχουν ανέβει στο  ρετιρέ και ήδη συνεργάζεται και τους έχει βασικούς υπουργούς.: «Εισάγεται ένα τέχνασμα, το τέχνασμα της ακυβερνησίας προκειμένου να αντλήσει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το παραμύθι είχε κοντά ποδαράκια και ήδη έχει  τελειώσει».

Ευθυμίου για  μειονοτικούς βουλευτές: «Ανεύθυνη και τυχοδιωκτική η στάση και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Πεντακάθαρος ο δικός μας βουλευτής»

Το θέμα των ημερών με τους μειονοτικούς βουλευτές έθεσε ως ερώτημα το «Ε» ζητώντας την σαφή θέση του ΠΑΣΟΚ  και ως προς τη στάση του δικού βουλευτή του Μπαράν Μπουρχάν. Ο κ. Ευθυμίου καταλόγισε ευθύνες για  ανεύθυνη και  τυχοδιωκτική στάση σε ΝΔ και  ΣΥΡΙΖΑ και ότι έχουν βαρύτατη ευθύνη για τον τρόπο που διεξάγεται  η συζήτηση γύρω από θέματα εσωτερικής συνταγματικής και πολιτειακής τάξης και τόνισε πως το  ΠΑΣΟΚ έχει  ξεκάθαρη θέση και ότι ο βουλευτής του έχει δηλώσει ότι  σέβεται  το  σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες.

Ευθυμίου: « Το ΠΑΣΟΚ έχει τονίσει ξεκάθαρα ότι όποιος είναι βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου δεν τηρεί μόνο το σύνταγμα της χώρας, τηρεί και στηρίζει τις διεθνείς συνθήκες που προσδιορίζουν τα πάντα γύρω από αυτά τα θέματα και σ’ αυτό το θέμα απ’ ότι ξέρω ο δικός μας βουλευτής είναι πεντακάθαρος. Όμως αυτό που ξέρει ο καθένας είναι ότι αυτό το θέμα δεν είναι εξωτερικό, είναι εσωτερικό θέμα της ελληνικής πολιτικής τάξης. Με τον τρόπο που γίνεται η συζήτηση είναι τυχοδιωκτισμός και τα δύο κόμματα φέρουν βαριά ευθύνη. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν το αντιμετωπίζουν με τη σοβαρότητα που πρέπει  και με τον χαρακτήρα που πρέπει να έχει. Κάνουν ζημιά στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών είτε χριστιανών είτε μουσουλμάνων, κάνουν ζημιά στο να μη συνειδητοποιούν ότι δεν είναι θέμα εξωτερικής  πολιτικής της χώρας αλλά θέμα εσωτερικής συνταγματικής πολιτειακής τάξεως. Δεν είναι μόνο ότι  είναι ανεύθυνη και τυχοδιωκτική η στάση και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, είναι ότι προστίθενται και άλλες παθογένειες. Για μένα είναι προσβολή, για κάθε πολίτη η συμπεριφορά της κας Μπακογιάννη και του κ. Σκέρτσου. Είναι δυνατόν να γυρίζουμε στους ραβδούχους κομματάρχες του  ‘50 που έλεγαν «αν δεν κάνετε αυτό θα δείτε τι θα πάθετε»; Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη και δείχνει πόσο πρόχειρα και απαράδεκτα συμπεριφέρεται η ΝΔ συνολικά και πόσο αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει το βάρος της  ευθύνης  που έχει γύρω απ’ αυτό το θέμα. Γι αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκάθαρα ζήτησε να σταματήσει αυτός ο τυχοδιωκτισμός και η ανευθυνότητα. Βλάπτει από κάθε άποψη και δείχνει ότι  για μικροκομματικό όφελος θέτουμε προς συζήτηση τέτοια θέματα. Η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη υπεύθυνη στάση».

Τέλος σ’ ότι  αφορά το ζήτημα της Παιδείας ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι βρίσκεται  σ’ αυτή την κατάσταση γιατί έχει κομματικοποιηθεί και δεν υπάρχει μακροχρόνια και συναινετική πολιτική : « Ελάχιστες κυβερνήσεις έχουν  αποδείξει ότι σέβονται τα θετικά προηγουμένων κυβερνήσεων. Η πολιτική στην παιδεία θέλει συνέχεια και συνέπεια. Στην Ελλάδα δυστυχώς έχει γίνει κομματικό θέμα. Αν δεχόμαστε ότι η παιδεία είναι εθνικό θέμα θέλει άλλη μορφή προσέγγιση μακρού χρόνου και συναινέσεων δεν θέλει κομματική  αυτό είναι το κλειδί».

Καταλήγοντας ο κ. Ευθυμίου εξέφρασε την άποψη ότι  θα υπάρξει ικανοποιητική συμμετοχή στις εκλογές: «Η αποχή είναι πολυπαραγοντική αλλά οφείλεται  στο γεγονός ότι υπήρξε μια απογοήτευση για τους πολίτες με αλλεπάλληλες διαψεύσεις, πιστεύω ότι είμαστε ως προς αυτό σε μια θετική πορεία γιατί τέλειωσε η εποχή των μεγάλων παραμυθιών γυρίζουμε στα ουσιώδη. Γι’  αυτό πιστεύω ότι ο ΠΑΣΟΚ θα είναι η βάση μιας νέας στροφής  της κοινωνίας γιατί η βάση του ΠΑΣΟΚ πια είναι ότι  μιλάμε με ατζέντα μέλλοντος και ατζέντα συγκεκριμένη, προγραμματική».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Στιγμιότυπο από την πολιτική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ με ομιλητή τον Πέτρο Ευθυμίου
Λίγο πριν την ομιλία με άλλα μέλη της Νομαρχιακής

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Σε ιδιώτες η διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία;

Ομαδικά πυρά εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ Επιμέλεια: Παύλος Μ…