Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αύριο η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της εκλογικής ήττας

Αύριο η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της εκλογικής ήττας

0

«Οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο είχαν μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ»

Δύο ημέρες αφού ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παραδίδοντας ουσιαστικά, πριν καν… παραλάβει, τη δεύτερη διερευνητική εντολή, τα βλέμματα στον ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αύριο Πέμπτη.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα συνεδριάσει στο «Athenaeum InterContinental Athens Hotel» (Λεωφόρος Συγγρού 89-93), ενώ η διαδικασία θα ανοίξει με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξη Τσίπρα, στις 17:00.

«Οδυνηρό σοκ, ζητώ συγγνώμη – Στέκομαι και θα δώσω τη μάχη»

«Δεν έχω λόγο να κρύψω το οδυνηρό σοκ για το απρόσμενο εκλογικό αποτέλεσμα», δήλωσε την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, τονίζοντας ότι «φοβάμαι για την κοινωνία -ακόμη και για όσους ψήφισαν Ν.Δ.- ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που, αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής, θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη δημοκρατία».

Θέτοντας το διακύβευμα της νέας προεκλογικής περιόδου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Να δούμε πώς θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών», ενώ ζήτησε συγγνώμη «από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, από φίλους, μαχητές, αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες, αλλά οι ήττες έναν. Στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο, “αναλαμβάνω την ευθύνη” σημαίνει “στέκομαι και δίνω τη μάχη”» θέτοντας τον στόχο για τις κάλπες που αναμένεται να στηθούν στις 25 Ιουνίου, «ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερά να παραμείνουν ο βασικός κορμός των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων».

«Κάποιοι πανηγύριζαν περισσότερο από τους νεοδημοκράτες για την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ»

Το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγες ώρες, δηλαδή, αφότου είχαν κλείσει οι κάλπες, είχε πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση του διευρυμένου Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.

«Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη να αποτρέψουμε την προοπτική ενός ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού», είχε σημειώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμά του μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

«Έχω μάθει στις δύσκολες στιγμές να αναλαμβάνω την ευθύνη και να μην εγκαταλείπω τη μάχη. Είμαι εδώ. Δεν θα εγκαταλείψω ούτε τώρα, στη μέση μάλιστα ενός δύσκολου αγώνα. Χθες ήταν ημέρα εκλογών. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της μάχης των επόμενων εκλογών. Στις χθεσινές εκλογές νίκησε η Ν.Δ., αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής. Οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο είχαν μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Και χθες, την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της Δεξιάς, αυτοί πανηγύριζαν περισσότερο από τους νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους το χωράφι. Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε την προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού. Αλλά και να προστατέψουμε την πρωταγωνιστική παρουσία της Αριστεράς στην πολιτική ζωή του τόπου ως μιας δύναμης ασυμβίβαστης. Που έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει εδώ. Ως ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων. Για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας. Και να μην επιτρέψει την παλινόρθωση ενός βολικού συστημικού δικομματισμού» είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας.

Πλέον, στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να ξεπεράσουν το συντομότερο δυνατό την εκλογική ήττα και να χαράξουν εκ νέου τη στρατηγική για την επόμενη αναμέτρηση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ υποδέχτηκε τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη

Ο κ. Τοψίδης ενημέρωσε τον κ Ζαγοράκη για την αναπτυξιακή προοπτική και τον προγραμματισμό…