Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

0

Έρχεται σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Είναι γεγονός πέραν πάσης αμφισβήτησης η παρακάτω εξέλιξη.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής έχει αλλάξει τα δεδομένα και σύντομα θα δημιουργηθούν νέα στο πολιτικό στερέωμα της χώρας.

Προφανώς μία από τις αιτίες είναι η σημαντική εκλογική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και η άνοδος του ΠΑΣΟΚ. Το οποίο ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι του δίνεται μια σημαντική ευκαιρία ν’ αυξήσει τη δύναμή του στην κοινωνία και να έρθει αυτό ως δεύτερο κόμμα στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή μάλιστα η στρατηγική και επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ δεν είναι κρυφή, η σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα είναι σκληρή. Και ήδη έχει αρχίσει.

Γ.Δ.

Χωρίς ερείσματα στην κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ

Συζητώντας πρόσφατα με στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τοπικά για την πιθανότητα επιτυχίας του αισιόδοξου σεναρίου της ανόδου του ΠΑΣΟΚ πανελλαδικά παραγκωνίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, μου εξήγησε το πού στηρίζει αυτή την επιτυχία.

Ανέφερε λοιπόν, πως παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρκετά χρόνια στην ελληνική πολιτική σκηνή, δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα ν’ αποκτήσει σοβαρά ερείσματα στην κοινωνία, στους χώρους δουλειάς, στα Επιμελητήρια, στην Αυτοδιοίκηση, στον αγροτικό χώρο. Ουσιαστικά, όπου συμμετέχει είναι ιδιαίτερα μικρή η παρουσία του. Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που τόσο κατά το παρελθόν όσο και σήμερα εκπροσωπείται σε χώρους εργασίας, συνδικαλισμού, πολιτικής εκπροσώπησης, και όπου μάλιστα κυριαρχεί.

Σ’ αυτό τον κόσμο θα στηριχτεί εκ νέου το ΠΑΣΟΚ, μου είπε. Ένας κόσμος που άρχισε ήδη να επιστρέφει στον φυσικό πολιτικό χώρο του.

Γ.Δ.

Γέλια ή θλίψη;

Το διάβασα στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ της Αλεξανδρούπολης. Διάβασα το νικητήριο μήνυμα για την εκλογή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μαλτέζου. Ο οποίος ανάμεσα σε άλλα σημείωσε: «… λέμε όχι στην ηγεμονία του νικητή».

Το διάβασα και απορώ και ρωτώ τον αγαπητό βουλευτή πώς δηλαδή εννοεί αυτό το «όχι» του. Δε θα παραδεχθεί αυτός τη νίκη, θα την αγνοήσει ή θα σκεφθεί κάποιον άλλο τρόπο;

-Μάλλον ισχύει «το γαρ πολύ της θλίψεως…» κι έτσι κατανοώ απόλυτα τα λεχθέντα. Μόνο που η μεγάλη θλίψη οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς στο θέμα της υγείας.

Πάντως, μεταξύ μας, ο εν λόγω βουλευτής και το κόμμα του θα προτιμούσαν την ηγεμονία έναντι της ήττας. Μεταξύ μας τώρα…

Γ.Δ.

Συνεχίζει αυτόνομα ο Δημήτρης Δόντσος

Άλλοι ασχολούνται με την επαναληπτική εκλογική διαδικασία σε κυβερνητικό επίπεδο και άλλοι με τις δημοτικές εκλογές. Λογικό. Ο καθένας με το χώρο του και τον δικό του στόχο.

Έτσι, χθες μας πληροφόρησε ο Δημήτρης Δόντσος, υποψήφιος δήμαρχος Αβδήρων πως συνεχίζεται η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν καιρό με τους δημότες του δήμου.

Επισκέπτεται τους οικισμούς, συζητά με τους κατοίκους, ενισχύει με νέα πρόσωπα τον συνδυασμό του και γενικά βρίσκεται κοντά στους δημότες με τους οποίος έχει αναπτύξει ιδιαίτερα θετικές σχέσεις και λόγω του χαρακτήρα του.

Γ.Δ.

Τώρα ηρεμία

Συζητώντας προχθές με μέλος του ΣΥΡΙΖΑ με θέση στον χώρο και ρωτώντας για τις εξελίξεις κι αν αυτές θα είναι έντονες, μου είπε ότι απεναντίας όλα θα είναι ήρεμα κομματικά. Θα γίνει η σχετική συζήτηση στο ανώτατο κομματικό όργανο (έγινε χθες) θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση και θα δοθούν εντολές να γίνει νέα προσπάθεια απ’ όλους για την αλλαγή του οδυνηρού, όπως είπε και ο πρόεδρος, σκηνικού της 21ης Μαΐου.

Μου είπε πως όλα θα συζητηθούν αναλυτικά και σε βάθος μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Τότε «θα πέσουν στο τραπέζι» όλα τα χαρτιά και θα γίνει σε βάθος συζήτηση για όλα τα θέματα. Σήμερα επικρατεί ηρεμία και εντολή για αγώνα ώστε να μειωθεί το ποσοστό της ήττας.

Γ.Δ.

Χωρίς αλαζονεία και έπαρση

Δεν είναι καθόλου τυχαία η υπόμνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Τους επεσήμανε και ζήτησε να είναι σεμνοί, χωρίς έπαρση και αλαζονεία μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη της ΝΔ την προηγούμενη Κυριακή.

Βέβαια, το ζητούμενο από τον Μητσοτάκη είναι καθ’ όλα λογικό και πολιτικά σωστό. Όμως από την άλλη η χαρά των στελεχών και μελών δεν κρύβεται γιατί η νίκη ήταν μεγάλη.

Πιθανόν δε, να υπάρξουν κρούσματα έπαρσης, όμως ας μη μείνουμε εκεί, είναι ανθρώπινο. Σημασία έχει ότι η κεντρική εντολή είναι «αγώνας και με σεμνότητα».

Γ.Δ.

Συζήτηση για τις εκλογές

Είναι γεγονός ότι τα κόμματα, μικρά και μεγάλα, μετά τις εκλογές, αν σέβονται τον εαυτό τους και τα μέλη τους, συνεδριάζουν για να συζητήσουν.

Να κάνουν μια πρώτη προσέγγιση του εκλογικού αποτελέσματος.

Από πληροφορίες, μια τέτοια συνεδρίαση πραγματοποίησε η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης το βράδυ της Τετάρτης και μάλιστα, στα νέα της γραφεία.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα Νομαρχιακή Ολομέλεια, όπου θα συζητηθεί η Οργανωτική πορεία του Κινήματος, να αναδειχθούν τα θέματα που ενδιαφέρουν την κοινωνία, να δημιουργηθεί πανστρατιά μελών και στελεχών στις εκλογές του Ιουνίου, έτσι ώστε στην παρούσα ιστορική συγκυρία ν’ αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων. Παράλληλα, να τονιστεί ότι πρέπει ν’ αξιοποιηθεί η δυναμική που έχει δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη και το κλίμα αισιοδοξίας να πείσει τον κόσμο πως υπάρχει νέα υπεύθυνη δημοκρατική πρόταση. Τέλος, θα συζητηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ν’ αποφύγει την όποια πιθανή εσωστρέφεια ή να την μετριάσει διότι μπροστά υπάρχει η κοινωνία και οι εκλογές που θα οριστικοποιήσουν την ανοδική πορεία του Κινήματος.

Γ.Δ.

Γκρίνιες για τον καιρό

Ξέρω πως είναι εκνευριστικό να βρέχει, να σταματά και μετά από λίγη ώρα να συνεχίζει να βρέχει και να επαναλαμβάνεται αυτό το μοτίβο.

Παιχνίδι νεύρων θα το έλεγα όπως πολλοί συμπολίτες που αυτή η αστάθεια του καιρού τους εκνευρίζει.

Προσωπικά έχω αποδεχτεί την εισαγωγή του πλανήτη γη στη φάση της κλιματικής αλλαγής γεγονός που σημαίνει πως θεωρώ αναμενόμενες τις όποιες αλλαγές που ξεφεύγουν από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Η γη στέλνει τα μηνύματά της, μας ειδοποιεί και προειδοποιεί για τα επερχόμενα που όμως κυβερνήσεις και ισχυροί της γης τα αγνοούν.

Γ.Δ.

Εκλογι…κευμένες σκέψεις

Μπορεί  η ΝΔ να θριάμβευσε στις εκλογές της 21ης Μαΐου με το ποσοστό που πήρε αλλά δεν θα πρέπει να επαναπαυτεί στις δάφνες της. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτρέπει τους βουλευτές από εφησυχασμό και έπαρση και τους προτρέπει σε εγρήγορση. Παρότι φαντάζει απίθανο να μειωθεί το ποσοστό της ωστόσο υπάρχει  κίνδυνος με ποσοστό άνω του 38%, να πάρει μόλις 152 βουλευτές, αντί για 160,  αρκεί να περάσουν τη μονάδα που τα χωρίζει από τη Βουλή τα δύο μικρά κόμματα, να γίνουν εφτά!

Σ’ ότι αφορά την Ξάνθη και την πιθανότητα να πάρει η ΝΔ δεύτερη έδρα είναι πολύ δύσκολο και μπορεί να γίνει μόνο αν πάρει πάνω από 40% και αντίστοιχα πέσει το ΠΑΣΟΚ. Αν δηλαδή ένα ποσοστό 4% που ψήφισε ΠΑΣΟΚ ψηφίσει ΝΔ με το σκεπτικό να μην βγουν  δύο μειονοτικοί υποψήφιοι αλλά δύο από την πλειονότητα γιατί και ο συσχετισμός πλειονότητας – μειονότητας στην Ξάνθη είναι 60% έναντι 40% και άρα θα είναι πιο αντιπροσωπευτική η εκπροσώπηση. Είναι μια λογική που κερδίζει έδαφος.

Μ.Ξ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το …Σύνδρομο της Στοκχόλμης

Σ’ ότι  αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό ότι είναι πολύ βαριά η  ήττα για να μην φέρει αλλαγές και ανακατατάξεις στο κόμμα. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε ακέραια την πολιτική ευθύνη ωστόσο τόσο ο ίδιος όπως και άλλοι μέσα στο κόμμα επιρρίπτουν ευθύνες συνολικότερα στα κόμματα της κεντροαριστεράς συμπεριλαβομένου και του ΠΑΣΟΚ προφανώς γιατί δεν συμπαρατάχθηκαν πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και είχαν δική τους αυτόνομη πορεία. Ακούγονται κάτι περίεργα επιχειρήματα, όπως περί του συνδρόμου της Στοκχόλμης που έχουν πάθει οι ψηφοφόροι και ψήφισαν ΝΔ!  Έτσι εξήγησε την ήττα ο πρώην υφυπουργός ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Ξυδάκης. Δηλαδή το «θύμα» ερωτεύεται τον «θύτη» του. Όπου θύμα ο λαός και θύτης η ΝΔ κατά τον κ. Ξυδάκη. Έτσι εξηγούν την ήττα στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή αυτοί δεν φταίνε απλά ο λαός! Μάλλον δεν έχουν διδαχθεί τίποτε και συνεχίζουν στην ίδια λανθασμένη πορεία. Έχουν πρόβλημα τελικά στο πως αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, πρόβλημα στο πως ερμηνεύουν τα μηνύματα που λαμβάνουν από την κοινωνία, κι αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουν!

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …