Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

0

Εσείς είδατε το ντιμπέιτ;

Παρακολούθησα με προσοχή τη συνάντηση των έξι προέδρων (και γραμματέων) των κομμάτων που είναι στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης.

Αυτό που ονομάστηκε ντιμπέιτ, διότι πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε στην Αμερική.

Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας, Βελόπουλος και Βαρουφάκης από τη μια πλευρά και οι δημοσιογράφοι από την άλλη.

Η διαδικασία ήταν σφιχτή έτσι ώστε να μην πλατειάζουν οι απαντήσεις.

Εκείνο που παρατήρησα και θεωρώ ως ένα αισιόδοξο στοιχείο είναι πως αρκετές ερωτήσεις ήταν αιχμηρές και δυσκόλεψαν τους πολιτικούς αρχηγούς ν’ απαντήσουν ευθέως.

Τελικό συμπέρασμα: Το ντιμπέιτ μας φρέσκαρε τις απόψεις των κομμάτων διότι πάνω σε αυτές δίνονται οι απαντήσεις.

Γ.Δ.

Έχουν ακόμη να γίνουν πολλά

Αλλάζει σιγά-σιγά το τοπίο ως προς τη συμπεριφορά και στάση απέναντι στα ζώα γενικά και ειδικότερα σκυλιά και γάτες.

Γίνονται καθημερινά βήματα στην κατεύθυνση της αγάπης και της φροντίδας.

Παράλληλα γίνονται ομιλίες και εκδηλώσεις που φέρνουν πιο κοντά τα ζώα και τους ανθρώπους κι έτσι καλλιεργείται η ευαισθητοποίηση για τη σχέση με τα ζώα συντροφιάς.

Βέβαια, πανελληνίως δεν λείπουν και κάποιες ακρότητες βασανισμών ζώων, κακοποίησης, τραυματισμών, εγκατάλειψης νεογνών και άλλα.

Από την άλλη το φιλοζωικό κίνημα δυναμώνει και κερδίζει νέους φίλους. Σίγουρα όμως θα πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά μέχρι να εκλείψουν κάποια αποτρόπαια φαινόμενα εις βάρος των ζώων και επιτέλους μειωθούν τα αδέσποτα σιγά-σιγά. Βήματα πάντως προς τη σωστή κατεύθυνση γίνονται.

Γ.Δ.

Απόδειξη

Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για τις παραλίες μας ότι πληρούν όλες τις προδιαγραφές από τις γαλάζιες σημαίες.

Για άλλη μια χρονιά ο νομός μας κέρδισε την αξιολόγηση που έγινε. Κι όχι μόνον επάξια πήρε τις γαλάζιες σημαίες αλλά τις αύξησε καμία μία, φθάνοντας τις πέντε.

Όχι πως δεν ήμασταν σίγουροι για τις παραλίες μας, και όλα όσα προσφέρουν, αλλά η επίσημη αναγνώριση έχει την ιδιαίτερη βαρύτητά της.

Και για την ιστορία αναφέρω τις γαλάζιες σημαίες του φετινού καλοκαιριού: Μάγγανα, Άβδηρα-Πόρτο Μόλος, Λεύκιππος, Μάνδρα και Μυρωδάτο, όπου οι ξανθιώτες, αλλά και οι επισκέπτες του καλοκαιριού μπορούν να κάνουν τα μπάνια τους σε καθαρές θάλασσες με ναυαγοσώστη και απαραίτητες υποδομές.

Γ.Δ.

Αν γνωρίσουμε τους νέους μας

Ξεκίνησαν χθες με κάθε επισημότητα οι Γιορτές Νεολαίας Ξάνθης που θα διαρκέσουν έως τις 9 Ιουνίου.

Πρωταγωνιστές αυτών των γιορτών είναι οι νέοι μαθητές, τα δικά μας παιδιά και εγγόνια.

Όμως, πέρα από το συναισθηματικό, υπάρχει και η ουσία της όλης διοργάνωσης που αφορά το περιεχόμενο.

Λοιπόν, το πρόγραμμα είναι όχι μόνο πλούσιο με διάφορες εκδηλώσεις, αλλά κυρίως είναι ενδιαφέρον. Αυτό σημαίνει πως μπορούν τις εκδηλώσεις να παρακολουθήσουν και μεγαλύτεροι σε ηλικία με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις. Σημειώνουμε ότι το πρόγραμμα έχει ήδη κυκλοφορήσει.

-Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουμε από πιο κοντά τους νέους μας σε αυτή τη Γιορτή.

Γ.Δ.

Τόσο απλό, τόσο σπουδαίο

Μερικά πράγματα είναι απλά, αλλά σημαντικά και για κάποιους εξαιρετικά σπουδαία.

Έτσι, μ’ αυτήν την αξιολόγηση από τους απλούς ανθρώπους λειτούργησε και η ιστορία των κοινωνικών λαχανόκηπων δήμου Ξάνθης.

Το θέμα είναι απλό και ιδιαίτερα πρακτικό. Λοιπόν, ο δήμος παραχώρησε εδώ και είκοσι χρόνια κατάλληλο χώρο όπου συμπολίτες με μεράκι για μπαξέ πηγαίνουν εκεί στο χώρο που έχει παραχωρηθεί και φυτεύουν διάφορα λαχανικά ενώ η ΔΕΥΑΞ τους προσφέρει δωρεάν το νερό.

Την ίδια πετυχημένη συνταγή ο δήμος αποφάσισε να υλοποιήσει στο Δροσερό σε έκταση 9 στρεμμάτων, όπου 200 οικογένειες Δροσεριτών θ’ αποκτήσουν το λαχανόκηπό τους, κάτι που θα τους βοηθήσει πολύπλευρα.

-Απλό και σπουδαίο και μακάρι να πετύχει για να επεκταθεί και περαιτέρω.

Γ.Δ.

«Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος», (Πρωταγόρας ο Αβδηρίτης)

Ας το θυμόμαστε αυτό που είπε ο μέγας Πρωταγόρας, σοφιστής.

Ερμηνευόμενο το παραπάνω σε απλά ελληνικά σημαίνει πως «πάνω απ’ όλα τα πράγματα βρίσκεται ο άνθρωπος».

Ο Αβδηρίτης Πρωταγόρας στόχευσε απόλυτα σωστά διότι ο άνθρωπος ως λογικό ον που μπορεί να σκέφτεται αλλά και να μιλεί βρίσκεται πάνω από όλα τα πράγματα, έμβια όντα.

Έτσι, διαθέτοντας τη λογική μπορεί να κρίνει. Τούτου δοθέντος λοιπόν και ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της 21ης Μαΐου, οφείλει ο άνθρωπος να σκεφθεί, να προβληματιστεί και να αποφασίσει ψύχραιμα ποιον κρίνει ότι αξίζει και πρέπει ως εκ τούτου να ψηφίσει.

Γ.Δ.

Στην τελική ευθείας

Πλέον μπαίνουμε, μπαίνουν οι υποψήφιοι βουλευτές φυσικά, στην τελικά ευθείας του μαραθώνιου αγώνα τους.

Οι ίδιοι οι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους, βρίσκονται σε κατάσταση υπερδιέγερσης.

Τηλέφωνα, συναντήσεις, μετακινήσεις προς τα χωριά των δήμων, συζητήσεις και χαμόγελα παρά την κούραση.

Παράλληλα υπάρχει η προετοιμασία διάφορων υποχρεώσεων που πρέπει να διευθετηθούν. Πρόκειται για τα ψηφοδέλτια, τους αντιπροσώπους στα εκλογικά κέντρα, τις μετακινήσεις.

Το θέμα των ψηφοδελτίων είναι από τα σοβαρά και κρίσιμα και η διανομή τους είναι σημαντική παράμετρος για την επιτυχία.

Λίγες μέρες μείνανε και πλέον ο χρόνος θ’ αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο απ’ όλους τους υποψήφιους.

Γ.Δ.

Επικοινωνία με τους ξανθιώτες

Δυναμικά κινείται με την ομάδα του σε πόλη και χωριά, μαθαίνω, ο υποψήφιος βουλευτής και πρώην υφυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Γιαννακίδης.

Μάλιστα, ο σχεδιασμός κα η οργάνωση του προεκλογικού αγώνα είχε προηγηθεί πολύ πριν την επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων των υποψήφιων βουλευτών.

Στην περιοδεία του αυτή, όπως δηλώνει ο ίδιος ο Γιαννακίδης, έχει την ευκαιρία να συνομιλεί με τους συμπολίτες για τα εν γένει προβλήματα του νομού, περιοχών και φορέων, έχοντας ένα διάλογο σοβαρό και υπεύθυνο, ενώ παράλληλα μεταφέρει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα διάφορα θέματα που απασχολούν τοπικά και πανελλαδικά.

Γ.Δ.

Το debate

Έγινε και το περιβόητο debate των πολιτικών αρχηγών μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που έθεσε η Διακομματική επιτροπή ώστε να λέει καθένας το …μάθημά του χωρίς διάλογο. Το αν βοήθησε ή όχι τους αναποφάσιστους κυρίως που ήταν και το ζητούμενο δεν θα το λέγαμε. Ήταν άνευρο και βαρετό, χωρίς εκπλήξεις, ούτε ειδήσεις. Ο Μητσοτάκης κάπως σφιγμένος και αμήχανος ειδικά με τις ερωτήσεις που δέχτηκε για τις υποκλοπές και τα Τέμπη. Ο Τσίπρας με …φόρα μοίραζε συνεχώς λεφτά. Είχε δύσκολες στιγμές από τις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Ράνιας Τζίμα με τις μειώσεις και το ξύλο στους συνταξιούχους επί των ημερών του αλλά και του Αντώνη Σρόιντερ με το λογαριασμό στην …ταβέρνα. Ο Ανδρουλάκης κουμπωμένος. Ξέσπασε σε κάποια στιγμή ζητώντας φυλακές για όσους ευθύνονται για τις υποκλοπές. Ο Κουτσούμπας άδειασε τον Τσίπρα με την ατάκα ότι ξύνεται στου τσομπάνη την γκλίτσα για την προοδευτική διακυβέρνηση. Ο Βελόπουλος έκανε σώου ενθικο -πατριωτικο – χριστιακού περιεχομένου για να πάρει τις ψήφους του Κασιδιάρη. Ο δε Βαρουφάκης έβγαζε συνεχώς άσσους από το μανίκι του για να εντυπωσιάσει. Δεν υπάρχει νικητής δεν υπάρχει ηττημένος.

Μ.Ξ.

Κανένα σημάδι για συνεργασία μετεκλογικά

Μπορεί να μην έβγαλε ειδήσεις το debate των πολιτικών αρχηγών έβγαλε όμως μηνύματα και αυτά είναι ότι κανείς δεν θέλει να συνεργαστεί με κανένα μετεκλογικά. Το κάλεσμα Τσίπρα για προοδευτική κυβέρνηση όπως την λέει, έπεσε στο κενό από τον Κουτσούμπα του ΚΚΕ και από τον Βαρουφάκη αλλά και τον Ανδρουλάκη. Μάλιστα ειδικά προς τον Ανδρουλάκη ο Τσίπρας έκανε βήμα για συνεργασία αποδεχόμενος της πρότασή του για διαγωνισμούς στις διοικήσεις των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών αλλά την …πάτησε μετά όταν του υπενθύμισε ο Ανδρουλάκης (ο οποίος και ενημερώθηκε με sms) για τον ιδιοκτήτη ….βουλκανιζατέρ που διορίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ διοικητής στο νοσοκομείο Σαντορίνης! Σ΄ ότι αφορά την πιθανότητα συνεργασίας ΝΔ με ΠΑΣΟΚ …μηδενική ιδιαίτερα μετά την αναφορά Ανδρουλάκη για φυλακές αλλά και την απάντηση Μητσοτάκη ότι δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί.

Καμία σύγκλιση λοιπόν!

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…