Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μ. Τσιακίρογλου: «Θέλω να υπηρετήσω την Ξάνθη που αγαπώ»

Μ. Τσιακίρογλου: «Θέλω να υπηρετήσω την Ξάνθη που αγαπώ»

0

Το μαραθώνιο των διεκδικήσεων για την ανάπτυξη και την προοπτική του τόπου σκοπεύει με την εκλογή της να κάνει… κατοστάρι η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Ξάνθη

Έχοντας πολυετή «ένσημα» και ενεργή παρουσία στο χώρο του συνδικαλισμού, η Μαίρη Τσιακίρογλου κατέρχεται για πρώτη φορά στον πολιτικό στίβο, διεκδικώντας να συνεχίσει να δίνει μάχες για την «Ξάνθη που αγαπά και τους συμπολίτες που λατρεύει», όπως λέει η ίδια. Στη συνέντευξή της εξηγεί ποιο θέλει να είναι τι την ώθησε στην απόφαση να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές, ποιο θέλει να είναι το πολιτικό της στίγμα και τι θα διεκδικήσει για το νομό μας.

«Ε»: Έχεις ήδη χαράξει μια ζωντανή και δυναμική διαδρομή στην εκπροσώπηση παραγωγικών φορέων πρώτα από το σωματείο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και στη συνέχεια μέσω της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ξάνθης. Τι σημαίνει για σένα η υποψηφιότητά σου;

Μ.Τ.: Η κοινωνία είναι το στήριγμα του επιχειρείν. Στεγνός και στυγνός συνδικαλισμός μόνο συντεχνιακά συμφέροντα εξυπηρετεί. Η αλληλεπίδραση είναι ισχυρή. Η αγορά είναι κομμάτι της κοινωνίας. Και όπου δυνάμεθα με τις προτάσεις μας να βελτιώνουμε την καθημερινότητα όλων θα το πράττουμε. Προτάσεις καταθέσαμε και για το κυκλοφοριακό και για μια σειρά ζητημάτων. Τα πάρκα τσέπης που προτείναμε εγγράφως προς το δήμο Ξάνθης είναι ακριβώς η ανταπόδοση του επιχειρείν προς την κοινωνία.

Προσωπικά πιστεύω ότι το σύνολο των όποιων παρεμβάσεων οφείλουν να έχουν κοινωνικό πρόσημο.

Από την έναρξη της ενασχόλησης μου με το συνδικαλισμό είχα ένα και μοναδικό στόχο: την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος στο νομό που εδώ και δεκαετίες προσπαθεί να βρει το βηματισμό του στο σύνολο των τομέων της οικονομίας. Για να ευημερεί η κοινωνία είναι αναγκαία η ανάπτυξη.

Έζησα και ζω χρόνια την αγωνία νέων ανθρώπων της πόλης να δημιουργήσουν κάτι δικό τους και να χαράξουν μια πορεία σταθερή στη ζωή τους. Έζησα τον ενθουσιασμό τους όταν άνοιγαν για πρώτη μέρα το κατάστημα τους , αλλά και σε πολλές περιπτώσεις την απογοήτευση εξαιτίας των ανατροπών από το 2010 μέχρι σήμερα. Είδα νέους συναδέλφους να βάζουν λουκέτο και να μεταναστεύουν.

Παράλληλα βλέπω και τις προοπτικές του τόπου μας. Και είμαι πεπεισμένη ότι και πολλές είναι αλλά και ελπιδοφόρες. Πρωτογενής, δευτερογενής , τριτογενής τομέας μπορούν να παραγάγουν πλούτο. Πλούτο που θα τον καρπωθεί η τοπική κοινωνία.

Χρειάζεται επιμονή, διεκδίκηση και δουλειά. Είμαι αποφασισμένη και για τα τρία. Πιστεύω ότι μέχρι τώρα μέσα από την ΟΕΒΕ απέδειξα, μαζί με τους συνεργάτες μου, πως οτιδήποτε χρειάζεται ο επαγγελματικός κλάδος το διεκδικούμε ακόμη και με ρήξεις. Τώρα λοιπόν, μαζί με την κοινωνία της Ξάνθης, τους πολίτες, τους φορείς , την αυτοδιοίκηση , θα δώσω –και δεν είναι υπόσχεση αυτό, δεν είναι ένα χιλιοειπωμένο και πολλές φορές προδομένο ΘΑ, είναι δέσμευση- κι αυτόν τον αγώνα.

«Ε»: Τι μηνύματα λαμβάνεις από τον κόσμο; Με ποια επιχειρήματα επιλέγουν να στηρίξουν μια νέα αυτοαπασχολούμενη γυναίκα που κάνει το πρώτο της βήμα στην πολιτική;

Μ.Τ.: Ενθαρρυντικά και πολύ συγκινητικά είναι τα μηνύματα. Οι Ξανθιώτισσες και οι Ξανθιώτες με γνωρίζουν. Με το που ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, ανέλαβα την οικογενειακή επιχείρηση εστίασης. Δεν τους συναντώ ξαφνικά τώρα, ούτε συζητώ για πρώτη φορά μαζί τους. Συζητάμε και συναντιόμαστε χρόνια τώρα, κάθε μέρα. Και συζητάμε όλα αυτά τα χρόνια τα προβλήματα μας. Τις δυσκολίες της καθημερινότητας, τις αγωνίες για το μέλλον των νέων παιδιών. Μου ζητούν να λέω πάντα την αλήθεια. Αυτά που λέγαμε όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό κάνω και το αναγνωρίζουν.

Ας μη κρυβόμαστε. Υπάρχουν χρόνια και σοβαρά προβλήματα: αποβιομηχάνιση, μετανάστευση , έλλειψη νέων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, υψηλό κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, ένα νοσοκομείο που χρειάζεται άμεση στελέχωση με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ένα οδικό δίκτυο στην ορεινή ζώνη κυρίως που πρέπει να βελτιωθεί…

Οι συμπολίτισσες/ες γνωρίζουν ότι λύσεις, από τα προβλήματα καθημερινότητας μέχρι τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, θα δώσει αυτός που συναισθάνεται το βάρος τους. Που θα διεκδικήσει μαχητικά, ακόμη και με ρήξεις,  και δεν θα καλλιεργεί ανούσιες ελπίδες.

Μια νέα αυτοαπασχολούμενη γυναίκα, που ήδη έχει επιδείξει ότι δεν εγκαταλείπει τον αγώνα, γνωρίζουν οι συμπολίτισσες/ες πολύ καλά ότι θα δουλέψει σκληρά όχι μόνο για ν’ ανταποδώσει την εμπιστοσύνη τους, αλλά γιατί στόχος της σε κάθε μετερίζι από το οποίο κλήθηκε να υπηρετήσει τον τόπο, όπως ο συνδικαλισμός σε περιόδους εξαιρετικά δύσκολες, είναι να βλέπει την Ξάνθη και τους ανθρώπους της να ευημερούν. Αυτή είναι η δέσμευση μου και όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι γι’ αυτό θα εργαστώ. Η φωνή τους θα είναι η δική μου φωνή.

«Ε»: Ποιο πιστεύεις ότι είναι το Νο 1 πράγμα που πρέπει να αλλάξει «την πρώτη μέρα» της διακυβέρνησης της νέας κυβέρνησης;

Μ.Τ.:  Είναι ακρωτηριασμένη η όποια εκκίνηση ανάπτυξης σ’ ένα τόπο αν δεν υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στους τρεις βασικούς πυλώνες: πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

Τα αποσπασματικά μπαλώματα απέδειξαν ότι δεν φέρνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ένα ουσιαστικό βήμα είναι ο στρατηγικός προγραμματισμός-προσέξτε προγραμματισμός , όχι σχέδια επί χάρτου- για τη Θράκη του 2030 που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και λέω ουσιαστικό βήμα γιατί για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός δεν ήρθε για ν’ ανακοινώσει τι θέλει αυτός να κάνει για τη Θράκη, αλλά άκουσε τις προτάσεις των φορέων όπως κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής, που ο ίδιος συγκρότησε, και προσάρμοσε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει η κυβέρνηση στη διάθεσή της, στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πρόγραμμα το οποίο απαιτεί φυσικά κι αυτούς που θα το ‘τρέξουν’.

Αν οι συμπολίτισσες /τες μου δώσουν την εντολή, αυτόν τον μαραθώνιο  είμαι αποφασισμένη να τον κάνω κατοστάρι. Η Ξάνθη δεν έχει περιθώρια άλλης υπομονής.

Το απαιτούν τα χαρακτηριστικά του νομού μας. Άλλη στήριξη χρειάζεται ο κάμπος και η παραλιακή ζώνη, άλλη ο ορεινός όγκος κι άλλη η πόλη. Ε, αυτά που απαιτούνται συνολικά πρέπει να διεκδικήσουμε. Συζητάμε χρόνια τώρα με τους συναδέλφους και τους συμπολίτες σε όλο το νομό για το τι χρειάζεται. Κάποια στιγμή όμως πρέπει από τα λόγια να περάσουμε στην πράξη.

Έχουμε διυλίσει τον κώνωπα για το τι χρειάζεται για να προσελκύσουμε επισκέπτες, τι χρειάζεται για να έχουμε αποδοτική και ανταγωνιστική γεωργία και κτηνοτροφία, τι χρειάζεται για να προσελκύσουμε επενδύσεις, τι χρειάζεται το νοσοκομείο μας για προσφέρει τις υπηρεσίες του, τι χρειάζεται ο νομός για να κρατήσει εδώ το εργατικό του δυναμικό και κυρίως τη νεολαία του. Από τις διαπιστώσεις πρέπει να περάσουμε , όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, στη μαχητική διεκδίκηση. Αυτό  έχουμε ανάγκη τώρα.

«Ε»: Συμπορεύεσαι με τη Νέα Δημοκρατία, δίνοντας «ψήφο εμπιστοσύνης» στην πρώτη θητεία της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με ποια προτάγματα καλείς τους ξανθιώτες να στηρίξουν μέσω εσού την παράταξη και τον Κ. Μητσοτάκη;

Μ.Τ.: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε ότι διαθέτει τις ικανότητες να διαχειρίζεται αποτελεσματικά κρίσεις. Πολλαπλές κρίσεις όπως αυτές που ξέσπασαν κατά την περίοδο της τετραετίας. Θυμίζω το δυναμικό του ξεκίνημα στην έναρξη της θητείας της κυβέρνησης που είχε αφήσει έκπληκτους και τους πολίτες και τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Δυστυχώς η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η έκρηξη του πληθωρισμού άλλαξαν τις προτεραιότητες, όχι όμως και το βασικό στόχο.

Στόχος της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ανάταση της οικονομίας ώστε η κοινωνική ευημερία να μην είναι πια το ζητούμενο αλλά το δεδομένο. Ήδη τα μηνύματα των αγορών, παρά τη ρευστή κατάσταση που προκαλεί η προεκλογική περίοδος, είναι σαφέστατα για την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Αποδεικνύει τη νοικοκυρεμένη δουλειά που έγινε μέσα στην τετραετία. Ένα πισωγύρισμα θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα και τους πολίτες. Αν θέλουμε τα παιδιά μας κι εμείς να έχουμε ένα μέλλον με προοπτικές και ευκαιρίες, οφείλουμε να θωρακίσουμε όσα μέχρι τώρα κατάφερε η χώρα μας στηρίζοντας τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ε»: Πόσος «χώρος» βλέπεις ότι υπάρχει, εν γένει στα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές, για την εκπροσώπηση των γυναικών;

Μ.Τ.: Χώρος υπάρχει αλλά με …ποσόστωση. Αυτό είναι πραγματικά άδικο. Οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι είναι ικανότατες και σε κάποιες περιπτώσεις και πιο δυναμικές στο στίβο των κοινών από τους άνδρες. Νευραλγικές θέσεις κι αξιώματα τόσο σε εθνικό , όσο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο κατέχουν πια γυναίκες.

Έχουν απίστευτη εσωτερική δύναμη και επιμονή κυρίως στα δύσκολα είναι η αλήθεια, προφανώς εξαιτίας των πολλών ρόλων που καλούνται να διαδραματίσουν μέσα στην κοινωνία. Δεν μπαίνω όμως στη λογική των διαχωρισμών. Προσφέρει στην κοινωνία εκείνη κι εκείνος που τάσσει εαυτόν στο να υπηρετεί το κοινό καλό κι όχι να εξυπηρετεί προσωπικές φιλοδοξίες..

Προσωπικά πήρα την απόφαση να υπηρετήσω την Ξάνθη που αγαπώ και τις συμπολίτισσες/ες  μου που λατρεύω, αφού πέρασα πρώτα από το μεγάλο σχολείο του συνδικαλισμού. Ένας χώρος που απαιτεί συνεχή εγρήγορση και δυνατές μάχες. Απέδειξα ότι ανάλογα με την περίσταση τιμώ και το φουστάνι και το… παντελόνι που φορώ.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η επιλογή δεν μπορεί να γίνεται με μοναδικό κριτήριο το φύλο.

Υπάρχουν στο σύνολο των ψηφοδελτίων των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές εξαιρετικοί υποψήφιοι, άνδρες και γυναίκες, που έχουν αποδείξει ότι είναι ικανοί να προσφέρουν στον τόπο και έχουν δώσει δείγματα του ήθους τους. Αυτούς τους πολιτικούς χρειάζεται η χώρα μας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…