Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αλλαγές στον τρόπο μετάδοσης των αποτελεσμάτων στις εκλογές της 21ης Μαΐου

Αλλαγές στον τρόπο μετάδοσης των αποτελεσμάτων στις εκλογές της 21ης Μαΐου

0

Στο υπουργείο Εσωτερικών απευθείας τα αποτελέσματα από τα εκλογικά τμήματα και όχι στις περιφερειακές ενότητες όπως ίσχυε

 

Τι ορίζει η εγκύκλιος 627 του ΥΠΕΣ  – Τι ώρα ανακοινώνονται με «ασφάλεια» τα αποτελέσματα εκλογών 2023

 

Αλλαγές στον τρόπο μετάδοσης των αποτελεσμάτων στις εκλογές της 21η Μαΐου προβλέπει  η εγκύκλιος 627 του Υπουργείου Εσωτερικών. Ειδικότερα παρακάμπτονται πλέον οι περιφερειακές ενότητες που είχαν κυρίαρχο ρόλο στην μετάδοση των αποτελεσμάτων  στις προηγούμενες εκλογές καθώς ήταν οι πρώτες που είχαν τα αποτέλεσμα από τα εκλογικά τμήματα και στην συνέχεια τα απέστειλαν στο υπουργείο. Τώρα γίνεται ακριβώς το αντίστροφο.

 

Στο υπουργείο Εσωτερικών απευθείας τα αποτελέσματα από τα εκλογικά τμήματα

Ειδικότερα όπως ορίζει η εγκύκλιος: «Στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, τα αποτελέσματα θα μεταδοθούν από όλα τα εκλογικά τμήματα απευθείας στο Υπουργείο Εσωτερικών, με χρήση των συσκευών ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT). Παράλληλα, θα αποστέλλονται σε έντυπη μορφή στους Δήμους και μέσω των Δήμων, με τη χρήση του Υποσυστήματος Μετάδοσης Εκλογικών Αποτελεσμάτων του

Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ΙΡΙΔΑ 2.0, στις Περιφερειακές Ενότητες, οι οποίες θα τα μεταδίδουν τηλεφωνικά στο Υπουργείο Εσωτερικών.

 

Διαδικασία συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων

Ειδικότερα όπως ορίζει η εγκύκλιος: Τα αποτελέσματα καταχωρίζονται σε κάθε εκλογικό τμήμα από τον δικαστικό αντιπρόσωπο

α) στα έντυπα μετάδοσης αποτελεσμάτων και

β) στη συσκευή ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT)

Η καταχώριση γίνεται σε δύο στάδια:

1ο στάδιο: Καταχώριση αποτελεσμάτων υπέρ συνδυασμών

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος καταχωρίζει το αποτέλεσμα υπέρ συνδυασμών στο τριπλότυπο έντυπο μετάδοσης αποτελεσμάτων υπέρ συνδυασμών. Ειδικότερα, καταχωρίζει:

α) το συνολικό αριθμό των εκλογέων που είναι εγγεγραμμένοι στο εκλογικό τμήμα

β) το συνολικό αριθμό των εκλογέων που ψήφισαν

γ) τον αριθμό των ψηφοδελτίων που αναγνωρίστηκαν ως έγκυρα

δ) τον αριθμό των άκυρων ψηφοδελτίων

ε) τον αριθμό των λευκών ψηφοδελτίων και

στ) τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν κάθε συνδυασμός.

Στη συνέχεια, καταχωρίζει το αποτέλεσμα στη συσκευή ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT) και το μεταδίδει στο Υπουργείο Εσωτερικών. Εάν διαπιστωθεί κατά την καταχώριση στη συσκευή ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT) οποιοδήποτε λάθος, θα πρέπει να διορθωθεί το τριπλότυπο έντυπο μετάδοσης.

Κατόπιν, παραδίδει στον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του δήμου (αγγελιοφόρο) (πριν την έναρξη καταμέτρησης των σταυρών υπέρ των υποψηφίων) το ένα αντίγραφο του εντύπου μετάδοσης αποτελεσμάτων υπέρ συνδυασμών.

Ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του δήμου παραδίδει στο οικείο δημοτικό κατάστημα τα έντυπα μετάδοσης αποτελεσμάτων, όπου αρμόδιος υπάλληλος τα ψηφιοποιεί (σκανάρει σε μορφή pdf με ελάχιστη ανάλυση 200dpi ασπρόμαυρο ή κλίμακα του γκρι χωρίς το μέγεθος του αρχείου να υπερβαίνει το 1mb και ελέγχει εάν το ψηφιοποιημένο έντυπο είναι ευανάγνωστο), αποδίδει ως όνομα τον αριθμό του εκλογικού τμήματος που αφορά το σχετικό αποτέλεσμα, τα εισάγει στο αφιερωμένο Υποσύστημα Μετάδοσης Εκλογικών Αποτελεσμάτων του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ΙΡΙΔΑ 2.0 και το αποστέλλει στην Περιφερειακή Ενότητα και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το πρωτότυπο έντυπο αποτελεσμάτων υπέρ συνδυασμών παραδίδεται στο οικείο Πρωτοδικείο μέσα στον εκλογικό σάκο.

 

2ο στάδιο: Καταχώριση αποτελεσμάτων υπέρ υποψηφίων (σταυροί προτίμησης)

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος καταμετρά τις ψήφους υπέρ υποψηφίων (σταυροί προτίμησης) και καταχωρίζει το αποτέλεσμα στο έντυπο μετάδοσης αποτελεσμάτων υπέρ υποψηφίων.

Στη συνέχεια, καταχωρίζει το αποτέλεσμα στη συσκευή ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT) και το μεταδίδει στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Το έντυπο μετάδοσης αποτελεσμάτων υπέρ υποψηφίων, παραδίδεται στην περιφερειακή ενότητα έδρας νομού

Οι περιφέρειες ενημερώνονται για τα αποτελέσματα υπέρ υποψηφίων από το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω διεπαφής που θα διατεθεί από το Υπουργείο.

 

Τι ώρα ανακοινώνονται με «ασφάλεια» τα αποτελέσματα εκλογών 2023

Νωρίτερα θα ανακοινωθεί φέτος η πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα εκλογών 2023 από το υπουργείο εσωτερικών.

Σύμφωνα με τους εκπρόσωπους της singular logic η ανακοίνωση θα γίνει περίπου στις 8.30 το βράδυ της Κυριακής. Όπως ανέφεραν οι ίδιοι κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής παρουσίασης του σχετικού προγράμματος, όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα λάβουν ηλεκτρονικές συσκευές και όχι κινητά τηλέφωνα αφού η μετάδοση θα γίνει με τους πλέον σύγχρονους τρόπους.

Όσον αφορά στην καταμέτρηση των σταυρών εκτιμάται ότι έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας θα γίνουν γνωστά. Οι απόδημοι που θα ψηφίσουν στα 99 εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, μια ημέρα νωρίτερα το Σάββατο 20 Μαΐου, η καταμέτρηση θα γίνει την επόμενη στο εφετείο Αθηνών όταν κλείσουν και οι υπόλοιπες κάλπες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…