Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα,Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα,Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

0

Πήραν φωτιά τα επιτελεία

Είναι η περίοδός τους αυτή και πήραν τα μπατζάκια τους φωτιά, κατά το λαϊκότερον.

Για τα επιτελεία των υποψηφίων βουλευτών ο λόγος που πήραν φωτιά και εργάζονται πυρετωδώς.

Πρέπει να ετοιμάσουν έγκαιρα και σωστά το πρόγραμμα των υποψηφίων έτσι ώστε όπου πρέπει να παραστεί υποψήφιος να είναι παρών για να μη χαθεί η ευκαιρία της επαφής και των χειραψιών.

Παράλληλα, οι εξορμήσεις προγραμματίζονται επίσης προς τα χωριά ούτως ώστε να υπάρχει χρόνος για συζήτηση και γνωριμία με τους κατοίκους.

Χρειάζεται συντονισμός, καλή υγεία γιατί το ωράριο είναι εξαντλητικό από πρωίας μέχρι αργά τη νύχτα…

Γ.Δ.

Η μάχη της πόλης

Σύμφωνα με συζητήσεις, αλλά και εκτιμήσεις κάποιων δεδομένων η προεκλογική μάχη των υποψηφίων θα κριθεί στην πόλη και λιγότερο στα χωριά.

Ο λόγος είναι προφανής. Ο περισσότερος πληθυσμός ζει στην πόλη, δουλεύει σ’ αυτή, έχει την απασχόλησή του, στο δημόσιο και άλλους φορείς.

Από αυτούς ένα ποσοστό επειδή έχει μόνιμη κατοικία στην πόλη έκανε μεταδημότευση.

Ως γνωστόν, στα περισσότερα χωριά ζουν οι ηλικιωμένοι γονείς κι ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι. Τα παλιά «μπερεκέτια» των καφενείων που ήταν γεμάτα κόσμο, πάνε πέρασαν.

Γι’ αυτό τονίζω πως η μάχη των εκλογών θα γίνει στην πόλη όπου ζει η μικρομεσαία και μεσαία τάξη που καθορίζει με την ψήφο της και το αποτέλεσμα.

Γ.Δ.

Τα προγράμματα των κομμάτων

Εντός των ημερών θα ξεκινήσει από τα κόμματα η δημοσιοποίηση των προγραμμάτων τους.

Σωστό και καλό για να υπάρχει σε δημόσια κριτική, ώστε να ελέγχεται εάν και κατά πόσο θα εφαρμοστεί.

Μεταξύ μας όμως, στην Ελλάδα ζούμε και όλοι οι ενήλικες το γνωρίζουμε πως τελικά, το πρόγραμμα δεν δεσμεύει ένα κόμμα. Μπορεί να λέει σ’ αυτό πολλά σπουδαία και σημαντικά, όμως στην πράξη υλοποιούνται ελάχιστα.

Και κάτι άλλο. Λίγοι θα ενδιαφερθούν να διαβάσουν το πρόγραμμα τελικά. Άλλα θα λάβουν υπόψη τους οι περισσότεροι ψηφοφόροι, αυτό είναι γνωστό και συμβαίνει συνέχεια. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Γ.Δ.

Ποιος τελικά φταίει;

Θα ρωτήσουν με την ευκαιρία κάποιοι, τι είναι εκείνο που πρωταρχικά λαμβάνει υπόψη του ο έλληνας ψηφοφόρος στην επιλογή αρχικά του κόμματος και ακολούθως του υποψηφίου.

Λοιπόν, για πάρα πολλούς λόγους υπάρχει το προσωπικό ή οικογενειακό συμφέρον.

Σε ένα άλλο μεγάλο ποσοστό υπάρχει η ιδεολογία συν το συμφέρον.

Μ’ αυτά τα κριτήρια κινούνται συνήθως οι έλληνες από τότε που φτιάξαν κράτος αρματωλών και κλεφτών.

Δεν έχω πρόθεση μείωσης κανενός, όμως η ωμή πραγματικότητα είναι αυτή και θ’ αργήσει πολλά χρόνια για ν’ αλλάξει.

Τώρα το ποιος ή ποιοι έχουν το φταίξιμο, ε, αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Φταίνε δηλαδή τα κόμματα έτσι όπως λειτουργούν ή φταίνε οι ψηφοφόροι μέλη που προσδοκούν την βόλεψή τους;

Γ.Δ.

Το ενδιαφέρον είναι διαφορετικό

Μπορεί το ενδιαφέρον στους περισσότερους να είναι στραμμένο στις βουλευτικές εκλογές, όμως κάποιοι άλλοι, αρκετοί, ασχολούνται με τις… δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Τόπος ενδιαφέροντος, η ορεινή περιοχή του δήμου Μύκης.

Εκεί λοιπόν, οι υποψήφιοι δήμαρχοι χρησιμοποιούν την τακτική να παρουσιάζουν τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους τους είτε κατά μόνας, είτε πέντε-έξι μαζί. Μάλιστα, πληροφορήθηκα πως θα υπάρξει προσεχώς παρουσίαση 25 υποψηφίων.

Εκεί λοιπόν υπάρχουν πέντε υποψήφιοι δήμαρχοι, οι οποίοι προσπαθούν να συμπληρώσουν τους συνδυασμούς τους και ο αγώνας θα είναι δύσκολος διότι σίγουρα θα υπάρξει δεύτερη Κυριακή και θα έχει μεγάλη σημασία ποιοι θα είναι οι δύο που θα διεκδικήσουν τη νίκη.

Γ.Δ.

Περιφερειακές εξελίξεις

Και αφού είπαμε λίγα για τις εκλογές στους δήμους, για να μην αγνοήσουμε τις περιφερειακές να πούμε λίγα λόγια και γι’ αυτές διότι υπάρχει εξέλιξη.

Λοιπόν, ξεκαθάρισε τη θέση του ο πρώηνδήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης και δήλωσε πως δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος για την Περιφέρειά μας.

Το ίδιο σκέφτεται να απέχει και ο καβαλιώτης Κωστής Σημιτσής από τις εκλογές αυτές, ο οποίος ως γνωστόν είχε συνεργαστεί με τον Χρ. Μέτιο. Άρα το ΠΑΣΟΚ οριστικά δε θα έχει υποψήφιο συνδυασμό, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ διότι ο Κωνσταντίνος Κατσιμίγας το σκέφτεται και τον απασχολεί η δυνατότητα εάν μπορεί να διεμβολίσει τους υποψήφιους Μέτιο και Τοψίδη, πράγμα δύσκολο βέβαια.

Ως εκ τούτου, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα η μάχη θα δοθεί μεταξύ Μέτιου και Τοψίδη και θα ‘ναι μετωπική διότι και οι δύο προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο της ΝΔ.

Γ.Δ.

Μήτρα εξελίξεων

Η κρισιμότητα των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου είναι δεδομένη αλλά και αποδεκτή απ’ όλους ως μιας ξεχωριστής πολιτικής αναμέτρησης.

Μάλιστα πολύ σωστά κάποιος τις χαρακτήρισε ως μήτρα πολιτικών εξελίξεων. Η εκλογική αναμέτρηση δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της εσωτερικής πολιτικής ζωής μόνον. Αλλά ακριβώς λόγω της κρισιμότητάς τους βρίσκονται και στο κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ενδιαφέρον κυρίως του πολιτικού και οικονομικού συστήματος, όπως του ευρωπαϊκού ως μέλους της χώρας στην ΕΕ.

Προφανώς δεν κινδυνολογώ. Εξάλλου, η απόφαση ανήκει στον ελληνικό λαό και μόνον.

Απλά σχολιάζω και επισημαίνω την αποδεκτή απ’ όλους κρίσιμη αναμέτρηση.

Γ.Δ.

Τα επιτελικά γραφεία

Οι υποψήφιοι βουλευτές εκτός όλων των άλλων υποχρεώσεών τους έχουν και την ευθύνη να ετοιμάσουν το εκλογικό τους κέντρο. Το οποίο μάλιστα πρέπει να βρίσκεται σε όροφο όχι σε ισόγειο χώρο.

Από τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε μέχρι τώρα γραφεία έχουν οι: Σπύρος Τσιλιγγίρης, στο κτίριο γωνία Σμύρνης και Καραολή, εκεί που χρησιμοποιούσε ως πολιτικό γραφείο στον πρώτο όροφο πάνω από την άλφα Τράπεζα.

Ο Δημήτρης Σαλτούρος στην οδό Σμύρνης, στον 10 όροφο δίπλα στο γραφείο του.

Η Μαίρη Τσιακίρογλου στην οδό 28ης Οκτωβρίου, δίπλα σχεδόν στο κατάστημά της.

Σημειώνουμε πως αρκετοί υποψήφιοι δεν έχουν νοικιάσει ακόμη χώρους για πολιτικά γραφεία, γι’ αυτό θα επανέλθουμε.

Απλά αναφέρουμε πώς οι υποψήφιοι Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Μπαράν Μπουρχάν έχουν πολιτικό γραφείο, ο μεν πρώτος στην οδό Π. Τσαλδάρη και ο δεύτερος στην οδό Βενιζέλου 70.

Γ.Δ.

Αμέτρητα κόμματα και προγράμματα ….

Πολλά νέα κόμματα θα συμμετέχουν σ΄ αυτές τις εκλογές. Μεταξύ αυτών η «Πατρίδα» του Εμφιετζόγλου, και «Πατρίδα» με την Λατινοπούλου – Βατίδου η «Νίκη» στην οποία θα είναι υποψήφιος από την Ξάνθη ο Δημοσθένης Γεωργιάδης της Αγάπης για την Ξάνθη μας,  ο Μπογδάνος με ένα επίσης πατριωτικό κόμμα αλλά και ο κύριος Coco mat Πολ Ευμορφίδης με το κόμμα «Ευ Κίνηση» που έχει υποψήφιο από την Ξάνθη τον εκπαιδευτικό συγγραφέα Λεωνίδα  Καραΐσκο. Την ίδια στιγμή ο Γιάνης του Μέρα 25 προκαλεί ανατριχίλες στον ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα «ΔΗΜΗΤΡΑ» που ανακοίνωσε που όπως υποστηρίζει επιτρέπει την συναλλαγή του πολίτη με το Δημόσιο μέσω μιας εφαρμογής χωρίς την παρέμβαση τραπεζών. Έτσι ουσιαστικά ο κ. Βαρουφάκης «κλείνει» για μια ακόμη φορά τις Τράπεζες έστω και εικονικά παρακάμπτοντάς τες. Για περισσότερα θα μας τα πει το Σάββατο που πρόκειται να έρθει στην Ξάνθη.

Έχουμε πολλά να δούμε σ’ αυτές τις εκλογές!

Μ.Ξ.

Αστοχία

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο δήμος Αβδήρων ετοιμάζεται να μετατρέψει το ισόγειο του εμβληματικού κτηρίου «Αντιλογίας Δόμος» ή «Το Σπίτι του Αμερικάνου» όπως είναι γνωστό στα Άβδηρα που δεσπόζει στο κέντρο των Αβδήρων και λειτουργεί σαν χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, σε ΚΕΠ. Η επιλογή του από την δημοτική αρχή ήταν σχεδόν μονόδρομος καθώς ο νέος νόμος ορίζει ότι τα ΚΕΠ των δήμων πρέπει να στεγάζονται σε δημοτικά κτήρια και αυτό που στεγάζεται τώρα το ΚΕΠ Αβδήρων δεν είναι. Ο δήμος όμως έχει και άλλα δημοτικά κτήρια όπως αυτό που κατασκευάστηκε για ΚΕΠ στην είσοδο των Αβδήρων και δεν λειτουργεί αλλά και το πρώην Δημαρχείο που έχει πολλούς χώρους. Για ποιο λόγο να μετατρέψει σε ΚΕΠ ένα κτήριο που έχει άλλη χρήση και με την καθημερινή του χρήση να το επιβαρύνει και να υποστεί φθορές; Είναι ένα κτήριο ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας συνυφασμένο με τον οικισμό τα τελευταία 200 χρόνια. Δεν είναι ένας χώρος καθημερινής συνάθροισης του κοινού.

Αστοχία από μέρους της δημοτικής αρχής η επιλογή του για ΚΕΠ και πρέπει να επανεξεταστεί γιατί εκτός των άλλων θα υπάρξουν και αντιδράσεις.

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…