Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη11 Απριλίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη11 Απριλίου 2023

0

Άρχισε το ματς
Ο διαιτητής σφύριξε την έναρξη του μεγάλου παιγνιδιού, δηλαδή την έναρξη του προεκλογικού αγώνα.
Οι παίκτες μετά το σφύριγμα ρίχθηκαν με δύναμη, πάθος και όρεξη στο πολιτικό παιγνίδι. Δηλαδή, να πείσουν τους θεατές, να ψηφίσουν την δική τους ομάδα-κόμμα και τους ίδιους βέβαια να σταυρώσουν στο ψηφοδέλτιο.
Έτσι ξεκίνησε πλέον κανονικά η λεγόμενη «μάχη του σταυρού». Από την οποία βέβαια εξαρτώνται τα πάντα τόσο για την παράταξη όσο και τους υποψήφιους. Ποιος θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους για ν’ αναδειχθεί νικητής.
Γ.Δ.


Προεκλογικό
Το ζητούμενο παγίως στις εκλογές, το γνωρίζουν αυτό και τα μικρά παιδιά, είναι ο σταυρός.
Έτσι, όσο πιο «σταυρωμένος» είναι ένας υποψήφιος, τόσες πολλές ελπίδες έχει να κερδίσει τον στόχο του που είναι η εκλογή του και βέβαια η παράταξή του να έρθει πρώτη, διότι πολλά εξαρτώνται από τη θέση που θα καταλάβει και το ποσοστό ψήφων που θα λάβει.
Για να επιτευχθεί ο στόχος του υποψηφίου να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό σταυρών, απαιτούνται πολλά να κάνει ο υποψήφιος. Να κλείνει ραντεβού για ιδιαίτερες συναντήσεις, να πηγαίνει σε συγκεντρώσεις σε σπίτια, να ξεκινήσει επαφές με τα χωριά, να βλέπει Συλλόγους, Σωματεία, εκπροσώπους φορέων, μαζικών χώρων, Ιδρύματα, Οργανισμούς, να δίνει συνεντεύξεις, να πηγαίνει σε γιορτές και πανηγύρια.
Οι 24 ώρες είναι σίγουρο πως δεν θα του φτάνουν.
Γ.Δ.


Στο τρέξιμο
Ο κεντρικός πυρήνας των πολιτικών εξελίξεων αυτονόητα βρίσκεται στην παρούσα φάση στις βουλευτικές εκλογές.
Είναι γνωστό ότι έπονται οι αυτοδιοικητικές του Οκτωβρίου. Προφανώς αυτό είναι λογικό και αναμενόμενο.
Υπάρχει όμως και το θέμα του χρόνου που πιέζει αρκετά για να μη πω αρκετά.
Προχθές συγκεκριμένα επικοινώνησα με αυτοδιοικητικό μετά από «ψάξιμο» δύο ημερών.
Τελικά βρήκε χρόνο και μου τηλεφώνησε ζητώντας την κατανόησή μου γιατί βρίσκεται σε συνεχή ένταση, ραντεβού και επαφές για να κλείσει το ψηφοδέλτιό του.
Τον κατανοώ, τον νιώθω αλλά και τον συγχαίρω με την επιμονή του.
Γ.Δ.


Οι αριθμοί και τα ονόματα
Εντάξει, ζούμε την ενδιαφέρουσα απ’ όλες τις απόψεις προεκλογική περίοδο, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα «μικρά» καθημερινά προβλήματα τόσο των δημοτών όσο και της πόλης μας.
Ένα τέτοιο θέμα με μικρό οικονομικό κόστος είναι πρώτον η τοποθέτηση πινακίδων με το όνομα των οδών, αλλά και αριθμών των οικοδομών.
Είχαμε δε προτείνει πριν καιρό από την στήλη, πως το ίδιο θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε και στο Δροσερό. Είναι παράξενο ο οικισμός να μένει έτσι χωρίς ονοματοθεσία των οδών.
Το τονίζουμε. Το οικονομικό κόστος είναι μικρό. Η διευκόλυνση όμως όλων, κατοίκων, ταχυδρόμων, υπηρεσιών είναι μεγάλη.
-Ονόματα και αριθμούς λοιπόν.
Γ.Δ.


Ο κλέψας του κλέψαντος
Έφοδος της Αστυνομίας έγινε στο Δροσερό για κρούσματα ρευματοκλοπής. Έγιναν και συλλήψεις σύμφωνα με την εκδοθείσα ανακοίνωση της Αστυνομίας.
Μάλιστα. Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα… Προφανώς κάποιοι έτσι να νομίζουν. Ότι η κλοπή ρεύματος θα σταματήσει. Κάθε άλλο, όπως συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια με το νερό.
Ελάχιστοι, οι νοικοκυραίοι, πληρώνουν και ρεύμα και νερό. Η πλειοψηφία των κατοίκων θεωρεί πως τα δύο αυτά αγαθά είναι προσφερόμενα δωρεάν από την Πολιτεία.
Ούτως λοιπόν εχόντων των πραγμάτων ουδείς των υπολοίπων κατοίκων της Ξάνθης να διαμαρτύρεται ότι το κόστος ρεύματος και νερού το πληρώνουν τελικά αυτοί οι νομοταγείς και νομιμόφρονες. Πάντα τα ίδια συμβαίνουν για τους γνωστούς λόγους…
Γ.Δ.


Πειραματικά Σχολεία
Προσωπικά ως Εφημερίδα είχαμε υποστηρίξει την προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να ξεκινήσει τη δημιουργία και στην Ξάνθη Πειραματικών Σχολείων.
Υπήρξαν αντιδράσεις από τους γονείς, από μερίδα Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έγιναν διαμαρτυρίες, δηλώσεις και πολλά λόγια χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.
Το υπουργείο έμεινε στις θέσεις του και ξεκίνησε στο 13ο Νηπιαγωγείο και στο 17ο Δημοτικό σχολείο.
Σήμερα λοιπόν, μετά τις αρχικές αστήρικτες αντιδράσεις, οι αιτήσεις διπλασιάστηκαν των γονέων που θέλουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν στα σχολεία αυτά που λειτουργούν ως Πειραματικά και κέρδισαν πρώτα τα παιδιά και φυσικά τους γονιούς που τότε φώναζαν εκφράζοντας αρνητικές απόψεις. Την απάντηση την έδωσε η ίδια η ζωή, η πραγματικότητα και η αλήθεια.
Κάποια δημόσια συγγνώμη όμως δεν είπε κανείς γονιός σήμερα.
Γ.Δ.


Ξύλα κλπ
Οι συμπολίτες που τους αρέσει ο περίπατος και προτιμούν τη διαδρομή πίσω από την Εκκλησιαστική Σχολή βλέπουν μεγάλες «ντάνες» κομμένων κορμών πεύκων.
Κάποιοι προβληματίστηκαν γιατί γίνεται το κόψιμο αυτό και σε τι αποσκοπεί.
Λοιπόν, ας μην ανησυχούν. Πρόκειται για ελεγχόμενη παρέμβαση του δασαρχείου που έχει αναθέσει σε υλοτόμους, το έργο της αραίωσης των δέντρων, την κοπή των γηρασμένων, άρρωστων δέντρων. Παράλληλα γίνεται και μια αραίωση για να μπορούν να καθαρίζονται πιο εύκολα αλλά και να αναπτύσσονται πιο γρήγορα.
Αυτού του είδους οι παρεμβάσεις βοηθούν το δάσος, δεν το κάνουν ζημιά.
Γ.Δ.


Χαρμολύπη
Μέρες γιορτινές, μέρες προσμονής, χαράς και αισιοδοξίας.
Το Πάσχα, έχει μια διπλή ουσία για τον Χριστιανό. Βιώνει το θείο δράμα, θλίβεται από τα μαρτύρια του Χριστού, λυτρώνεται όμως με την Ανάσταση του Κυρίου.
Χαρμολύπη επομένως και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, διότι η ζωή, τα έχει, τα περιλαμβάνει και τα δύο. Τον πόνο, τη θλίψη, τη στεναχώρια, όμως παράλληλα σου δίνει στην κορύφωση του δράματος την Ανάσταση στην οποία σε καλεί να συμμετάσχεις ψυχή και σώματι, να πανηγυρίσεις την επικράτηση του φωτός στο σκότος, της χαράς στη λύπη, να πάρεις δυνάμεις και αισιοδοξία για να συνεχίσεις τη ζωή σου που σίγουρα δεν μπορεί να είναι μια άλογη ευθεία.
-Θερμές ευχές προς όλους.
Γ.Δ.


Τρίτοι και καταϊδρωμένοι
Ουραγός της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η Ελλάδα το 2022 στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Παρά τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης ευάλωτων και μεσαίων στρωμάτων, οι μισθοί δεν αυξήθηκαν ανάλογα ώστε να εμποδίσουν το «ροκάνισμα» της αγοραστικής δύναμης από το ράλι του πληθωρισμού, που έκλεισε με ετήσιο ρυθμό 9,6% το 2022. Τα στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών της για το 2022.
Ήτοι: Βουλγαρία: 59, Σλοβακία: 67, Ελλάδα: 68. Μας έχουν ξεπεράσει χώρες όπως η Λιθουανία, Εσθονία, Ρουμανία ενώ η Κύπρος είναι μέσα στις 6 πιο δυνατές οικονομικά χώρες της Ευρώπης. Καλά τα καλάθια αλλά η κατάσταση δεν σώνεται . Η ακρίβεια τρώει τον παρά…
Μ.Ξ.


Μια ιστορία για το δημόσιο
Μια ενδεικτική ιστορία θα σας πω και όχι τόσο φανταστική, που δείχνει πως λειτουργεί το δημόσιο αλλά και πως κάποιοι (ευτυχώς όχι όλοι) δημόσιοι υπάλληλοι που πληρώνονται από όλους τους φορολογούμενους πολίτες συμπεριφέρονται απέναντι στην υπηρεσία τους αλλά και στους συναδέλφους τους.  Κάποιος ή κάποια σε κάποια υπηρεσία του δημοσίου τομέα. Μπήκε με μέσον με τα χαμηλότερα προσόντα σε ανάλογη θέση σε δημόσια υπηρεσία. Τρύπωσε όπως έλεγαν παλιά.   Κάποια στιγμή όταν έγιναν απολύσεις σε κάποιο συγκεκριμένο κλάδο απολύθηκε αλλά επαναπροσλήφθηκε όταν άλλαξε η κυβέρνηση. Ήταν από τους κλάδους που επαναπροσλήφθηκαν και πήραν αναδρομικά με το που ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τότε μέσα από διάφορα τερτίπια καταφέρνει  ο υπάλληλος να πάει σε καλύτερη θέση, να αναβαθμιστεί χωρίς όμως να έχει τα τυπικά προσόντα. Αυτό δημιούργησε αντιδράσεις στους συναδέλφους του σε σημείο που έφτασε ο κόμπος στο χτένι και του δόθηκε τελεσίγραφο από την υπηρεσία ότι πρέπει να επανέλθει στην θέση του γιατί δημιουργεί πρόβλημα. Από τότε όμως το πάει από αναρρωτική σε αναρρωτική με εικονικές ασθένειες μέχρι να βγει σε σύνταξη έως τέλος του χρόνου. Κι αυτός ο υπάλληλος πληρώνεται κανονικά με μισθό που για να τον πάρει κάποιος στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να έχει μεταπτυχιακό. Κι αυτός ο υπάλληλος δηλώνει αριστερός!
Αυτή είναι η κουλτούρα της Αριστεράς; Να μαζέψουμε όλους τους άχρηστους στο δημόσιο,  να τους πληρώνουμε για να μας δουλεύουν και να μας κοροϊδεύουν;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…