Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κ. Μητσοτάκης από Ξάνθη: Δεν πρέπει οι σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας να δηλητηριάζονται με μύθους γύρω από τη θρησκευτική μειονότητα της Θράκης

Κ. Μητσοτάκης από Ξάνθη: Δεν πρέπει οι σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας να δηλητηριάζονται με μύθους γύρω από τη θρησκευτική μειονότητα της Θράκης

0

Προεκλογική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Παρουσίασε τις προγραμματικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, για μισθούς, φόρους, προσλήψεις, απονομή δικαιοσύνης, ενέργεια και ασφάλεια

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Προχθές Πέμπτη 27 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε προεκλογική ομιλία στο πλαίσιο της περιοδείας του σε Καβάλα και Ξάνθη, ενώ νωρίτερα το πρωί επισκέφθηκε τις επιχειρήσεις Sunlight και Θερμοκήπια Θράκης.

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο, αλλά και τι σχεδιάζεται για την επόμενη τετραετία από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

«Καταφέραμε να διατηρήσουμε τα σύνορά μας απόρθητα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του, διατήρησε το ύφος της πρόσφατης ομιλίας του στον Έβρο, αναφερόμενος στη σημαντικότητα του Φράχτη του Έβρου όπως και των υπηρεσιών των συνοριοφυλάκων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Έτσι σήμερα, η χώρα – «ξέφραγο αμπέλι» είναι παρελθόν. Όπως παρελθόν είναι όσοι δεν έβλεπαν σύνορα στην θάλασσα ή τα κρατούσαν ανοιχτά. Οι λιμενικοί μας στη θάλασσα, οι εκπληκτικοί μας συνοριοφύλακες στον Έβρο, σχεδόν μηδένισαν τις ροές παρανόμων μεταναστών. Το αίσχος της Μόριας και της Σάμου, το αντικατέστησαν ανθρώπινες δομές φιλοξενίας. […] Και ο φράχτης στον Έβρο συνεχίζει να απλώνεται, παρά την λυσσασμένη αντίδραση όσων τον πολεμούν. Είναι αυτοί που έσπευσαν, έτρεξαν πρώτοι στην Ευρώπη να καταθέτουν τροπολογίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να μην χρηματοδοτεί, προσέξτε, η Ευρώπη, ένα τέτοιο αποτρεπτικό έργο. Να το πληρώνουμε, δηλαδή, όλοι εμείς»

«Ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις»
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επι των ημερών της διακυβέρνησής της ΝΔ οι ένοπλες δυνάμεις ενισχύθηκαν σημαντικά. «Προχθές, σε μια περιοδεία στη Βοιωτία και την ώρα που μιλούσα στο Σχηματάρι, άκουγα τα Rafale να απογειώνονται από την Τανάγρα. Είκοσι- τέσσερα θα έχουμε μέχρι το τέλος του έτους. Μαζί με 84 αναβαθμισμένα F-16. Χθες, στην παρουσίαση του προγράμματός μας, ανάμεσα στις πολλές φωτογραφίες που έδειξα ήταν και μια φωτογραφία που εμένα με συγκινεί πολύ. Είναι η πρώτη φρεγάτα Belharra, η οποία ολοκληρώνεται στα γαλλικά ναυπηγεία και θα παραδοθεί στο Πολεμικό μας Ναυτικό το 2025 […] τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων γνωρίζουν πόσο έχουμε ενισχύσει τον στρατό με σύγχρονα τεθωρακισμένα, με πυρομαχικά, αλλά και με αυξήσεις σε μισθούς και στα επιδόματα των ένστολων μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Αλεξανδρούπολη, διεθνής ενεργειακός κόμβος
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, επεκτάθηκαν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στα 12 μίλια στο Ιόνιο, καθώς η διπλωματία πέτυχε τη διπλή στρατηγική συμμαχία της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και κυρίως η συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάδειξη της Θράκης ως γεωστρατηγικού πόλου σε αυτόν τον κόσμο. Πάντα σύμφωνα με τον ίδιο, η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε διεθνή ενεργειακό κόμβο.

«Δεν πρέπει οι σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας να δηλητηριάζονται με μύθους γύρω από τη θρησκευτική μειονότητα της Θράκης»
Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη Τουρκική ηγεσία και τη μειονότητα της Θράκης, υπογράμμισε «στη δική σας περιοχή, γεφυρώνονται ιστορικά οι διαστάσεις τόσο της εθνικής υπερηφάνειας, όσο και της αρμονικής συνύπαρξης […] Δεν πρέπει οι σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας να δηλητηριάζονται με μύθους γύρω από τη θρησκευτική μειονότητα της Θράκης […] η τουρκική ηγεσία θα ήταν καλό να αντιληφθεί ότι η πραγματικότητα δεν αλλάζει παραχαράσσοντας την ιστορία και τις συνθήκες. Ούτε βάφοντας αυθαίρετα στο χάρτη με κόκκινο χρώμα νησιά και περιοχές που ήταν, είναι και θα είναι πάντα γαλάζιες.

Αυξημένοι μισθοί -Εισαγόμενη ακρίβεια
Ο κ. Μητσοτάκης στο καίριο ζήτημα της επιβίωσης των πολιτών ανέφερε «ο βασικός μισθός από τα 650 έφτασε στα 780 ευρώ. Δύο επιπλέον μισθοί, δηλαδή, το χρόνο. Και το μέσο εισόδημα έχει αυξηθεί από τον συνδυασμό μόνιμων φοροελαφρύνσεων και εκτάκτων ενισχύσεων […] Στηρίξαμε, όμως, τα νοικοκυριά όσο καλύτερα μπορούσαμε, με μόνιμες μειώσεις φόρων και με έκτακτα μέτρα στήριξης, έως ότου αυτή η καταιγίδα της εισαγόμενης ακρίβειας περάσει […] Αλλά, ο καλύτερος τρόπος, φίλες και φίλοι, να στηρίζουμε το εισόδημα, είναι να βγάζουμε ανθρώπους από την ανεργία και να δημιουργούμε καινούργιες θέσεις εργασίας. Πόσες δημιουργήσαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια; Σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας […] Μια οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμό διπλάσιο της Ευρώπης, κάνει ρεκόρ στις εξαγωγές, κάνει ρεκόρ στα επιχειρηματικά σχέδια».

«Τοπικά έργα εν εξελίξει»
Όσον αφορά στο τοπικά και περιφερειακά έργα της ΑΜΘ, ο πρωθυπουργός στάθηκε λακωνικός λέγοντας ότι « γίνονται πάρα πολλά έργα εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή σας. Να πω μόνο για τα μεγάλα αρδευτικά. 250.000 στρέμματα πρέπει να αρδευτούν από τα νερά του Νέστου. Επιτέλους, το έργο αυτό, τόσο κρίσιμο, το Φράγμα του Ιάσμου προχωράει. Τα μεγάλα οδικά έργα που αφορούν την περιοχή της Ξάνθης: Σμίνθη – Εχίνος, ο άξονας για ελληνοβουλγαρικά σύνορα, Δράμα – Αμφίπολη, Δράμα – Άγιος Αθανάσιος».

«Το τμήμα ψυχολογίας του ΔΠΘ στο Διδυμότειχο θα γίνει πραγματικότητα»
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη παιδεία και ειδικά σε τοπικό επίπεδο υπογράμμισε «έχετε το εξαιρετικό Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το οποίο γνωρίζετε πόσο το στηρίζουμε. Συνεπείς ήμασταν και στη δέσμευσή μας για την ίδρυση του Τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο. Το είπαμε, το κάναμε κι αυτό». Επίσης τόνισε «25.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, 1.400 μόνο εδώ, στη Θράκη και στην Ανατολική Μακεδονία […] Σύντομα, μάλιστα, από την Ε’ δημοτικού έως και το λύκειο, όλοι οι μαθητές, όλων των δημοσίων σχολείων, σε 36.000 τάξεις, θα διδάσκονται από ψηφιακούς διαδραστικούς πίνακες, διότι έτσι αντιλαμβανόμαστε το μέλλον της εκπαίδευσης».

Προγραμματικές δηλώσεις για το αύριο
Στο δεύτερο μισό της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στο γιατί οι πολίτες πρέπει να προτιμήσουν ξανά τη ΝΔ για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι κύριοι άξονες των προγραμματικών δηλώσεων είναι:

  • Αύξηση μισθών κατά 25%
  • Ενιαίο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους
  • Πολιτική μείωσης των φόρων
  • Μείωση εργοδοτικών εισφορών 30%
  • Πρόσληψη 10.000 γιατρών και νοσηλευτών
  • Πρόσβαση 10.000 φοιτητών σε φοιτητική στέγη δωρεάν
  • Γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης
  • Στόχος έως το 2027 το 80% της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  • Ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας
  • Ενίσχυση της Αστυνομίας
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…