Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δεν πρόλαβε το …τρένο της Δημοτικής Αστυνομίας ο δήμος Ξάνθης

Δεν πρόλαβε το …τρένο της Δημοτικής Αστυνομίας ο δήμος Ξάνθης

0

Στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο του 2023 (16/1) εγκρίθηκε η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήματος ήταν στις 18/1/2023

 

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση – Τι απαντά η δημοτική αρχή

 

Στο παρά πέντε έχασε το τρένο της επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας για φέτος ο δήμο Ξάνθης. Παρότι επιδόθηκε σε αγώνα δρόμου για να καταφέρει να κάνει την απαραίτητη τροποποίηση   και να ανασυντάξει τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας και τις οργανικές θέσεις  που ήταν η προϋπόθεση για να υποβάλλει αίτημα και ο οποίος καταργήθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το  2016 εντούτοις  δεν κατάφερε να πάρει  ΦΕΚ πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτημάτων από τους δήμους μετά από πρόσκληση του υπουργείου εσωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής αιτημάτων μόνιμου προσωπικού Δημοτικής Αστυνομίας ήταν από 4-1-2023 έως 18-1-2023 και μέχρι 23:59μ.μ. Η απόφαση τροποποίησης εγκρίθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της 16/1/2023 αλλά δεν πρόλαβε να πάρει ΦΕΚ σε δύο μόλις μέρες! Για την ιστορία το ΦΕΚ εκδόθηκε στις 28/2/2023.

Στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο του 2023 (16/1) εγκρίθηκε η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας

Το ρεπορτάζ από το αρχείο  του «Ε» για το δημοτικό συμβούλιο της 16/1.2023 αναφέρει: : «Την επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας με 19 άτομα προσωπικό αποφάσισε κατά πλειοψηφία στην πρώτη του τακτική συνεδρίαση του έτους 2023 (16/1) το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης.  Ήταν το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη που εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Φανουράκης και αφορούσε: «Μερική τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμου Ξάνθης». Ο κ. Φανουράκης εξήγησε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε τη σύσταση δημοτικής αστυνομίας στους δήμους και το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης καλείται να κάνει τροποποίηση της Ο.Ε.Υ. προκειμένου να συστήσει δημοτική αστυνομία. Για την ιστορία η δημοτική αστυνομία είχε καταργηθεί σ’ όλους τους δήμους το 2013 επί κυβέρνησης Σαμαρά ως μνημονική υποχρέωση (νόμος 4172/2013) αλλά το 2016 δόθηκε η δυνατότητα επανασύστασης. Ωστόσο ο δήμος Ξάνθης δεν προέβη σε επανασύσταση παρά μόνο σε σύσταση υπηρεσίας ελέγχου, με τέσσερις υπαλλήλους του δήμου». Να σημειώσουμε ότι το θέμα ψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης».

 Σ. Μελισσόπουλος: «Ο δήμος Ξάνθης και πάλι εκτός γιατί πολύ απλά άργησε να υποβάλει το αίτημα»

Το Υπουργείο Εσωτερικών με απόφασή του στις 17/3/2023 ανακοίνωσε την έγκριση πλήρωσης 1.000 θέσεων ειδικού ένστολου προσωπικού Δημοτικής Αστυνομίας σε 137 δήμους της χώρας και σ’ αυτούς δεν συμπεριλαμβάνεται ο Δήμος της Ξάνθης όπως και άλλοι δήμοι. Παρά το γεγονός ότι τέθηκε ως προβληματισμός το θέμα της ημερομηνίας και συζητήθηκε και στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και η αντιπολίτευση ήταν ενήμερη, τώρα η δημοτική παράταξη Ξάνθης για όλους επανέρχεται και κατηγορεί την δημοτική αρχή για  αδράνεια και ανοργανωσιά που στερεί από τον δήμο την δημοτική αστυνομία και από την τοπική κοινωνία νέες θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα σε ανακοίνωσή της η παράταξη και ο υποψήφιος δήμαρχος Σάββας Μελισσόπουλος αναφέρεται: Επανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας

Ο δήμος Ξάνθης και πάλι εκτός γιατί πολύ απλά άργησε να υποβάλει το αίτημα

Χάθηκαν πολλές και σημαντικές θέσεις μόνιμης εργασίας και βέβαια εξαιρετικά χρήσιμες υπηρεσίες προς τους δημότες της Ξάνθης»

Και επεξηγεί: «Στις 16 Ιανουαρίου 2023 το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης υπερψήφισε την ούτως ή άλλως καθυστερημένη εισήγηση του Δήμαρχου για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στην Ξάνθη.

Στο Συμβούλιο εκείνο εκφράστηκαν οι φόβοι μας μας σχετικά με την αργοπορία του αιτήματος προς το Υπουργείο Εσωτερικών και την παρέλευση της σχετικής προθεσμίας υποβολής που ήταν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου του 2022!!

Δυστυχώς  οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν.

Το Υπουργείο Εσωτερικών με απόφασή του στις 17/3/2023 ανακοίνωσε την έγκριση πλήρωσης 1.000 θέσεων ειδικού ένστολου προσωπικού Δημοτικής Αστυνομίας σε 137 ΔΗΜΟΥΣ της Χώρας, ΧΩΡΙΣ να συμπεριλαμβάνεται φυσικά σε αυτούς  ο Δήμος της Ξάνθης!!!

Χαρακτηριστικότερο στοιχείο σε αυτή την απόφαση είναι ότι από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εγκρίθηκαν θέσεις για ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Καβάλας και Δράμας.

Φυσικά λείπει μόνο ο Δήμος Ξάνθης διότι πολύ απλά ΔΕΝ πρόλαβε να υποβάλει αίτημα.

Με την καταστροφική αυτή αδράνεια της Δημοτικής Αρχής χάθηκαν ιδιαίτερα σημαντικές θέσεις εργασίας αλλά και πολύ χρήσιμες υπηρεσίες που θα πρόσφερε η Δημοτική Αστυνομία προς τους δημότες μας.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας ευκαιριακής, πρόχειρης και ανοργάνωτης λειτουργίας ενός Δήμου και μιας Δημοτικής Αρχής που δεν έχει ούτε πυξίδα, ούτε προτεραιότητες, ούτε σχεδιασμό και εν τέλει δεν έχει καμία σχέση με μια κανονική λειτουργία ενός σύγχρονου Δήμου της χώρας….  Ήρθε η ώρα η Ξάνθη μας να πάει ΜΠΡΟΣΤΑ!»

Μ. Φανουράκης: «Μια… αχυρένια παρέμβαση. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια»

‘Άμεση ήταν η αντίδραση του αντιδημάρχου Μανώλης Φανουράκη που κατηγορεί τον κ. Μελισσόπουλο για υποκριτική στάση και ότι «εκμεταλλεύεται» ένα θέμα που ήξερε ήδη για να δημιουργήσει εντυπώσεις και μικροπολιτικά οφέλη. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Μια… αχυρένια παρέμβαση. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Το αναγνωρίζουν και οι… φουριόζοι, μόνον που, ένεκα η επιτάχυνση δεν μπορούν να αντισταθούν -και, εντέλει να προστατευθούν… Έτσι και με τον «φουριόζο» της Αυτοδιοίκησης και αντιπολίτευσης στην Ξάνθη. Ξέρει ότι σύντομα θα εκτεθεί, αλλά δεν προλαβαίνει να… σταματήσει. Είναι η μωροφιλοδοξία που λαμβάνει -με δόξα και τιμή- τη θέση της επιταχύνσεως…

Προφανώς, το χειροκρότημα της… αυλής έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τον αυτοσεβασμό του… Γεγονός είναι ότι τον Δεκέμβριο του 22 αποφασίστηκε από το ΥΠΕΣ η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στους ΟΤΑ Α’ Βαθμού. Όμως, οι θέσεις στον Οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου Ξάνθης είχαν καταργηθεί αρκετά χρόνια πριν.

Άμεσα, η δημοτική αρχή αποφάσισε την τροποποίηση του Οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας, προκειμένου να δημιουργήσει θέσεις Δημοτικής Αστυνομίας. Η απόφαση θα έπρεπε να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Όπερ κα εγένετο…

Στις 16 Ιανουαρίου 2023, η δημοτική αρχή κάνοντας έναν πραγματικό αγώνα δρόμου κατάφερε να φέρει τη σχετική εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο, με την 002/23 Απόφασή του ενέκρινε την τροποποίηση του Οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας.

Όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν εις γνώσιν. Διαφορετικά, γιατί να το ενέκριναν; Όπως και ο κ. Μελισσόπουλος…

Τώρα, με ύφος δασκαλίστικο και τα κροκοδείλια δάκρυα… υπό μάλης, κάνει μαθήματα, ενώ γνωρίζει εξ αρχής!

Προφανώς ο επικεφαλής έχει πολλά στάδια να κατέβει ακόμη. Ίσως αυτού του τύπου φθηνής πολιτικής να είναι ένα από αυτά.

Δεν παύει όμως η τακτική του να προκαλεί θλίψη -κυρίως γιατί το «υλικό» που… αρματώνεται καταρρέει με ένα απλό φύσημα…(Πού και να φύσαγε… ο «λύκος», δηλαδή)».

Ποιες είναι οι επόμενες ενέργειες του δήμου

Επί της ουσίας του θέματος και για το τι μέλλει γενέσθαι, όπως ανέφερε ο κ. Φανουράκης στο «Ε» ο δήμος έχει τη δυνατότητα εκ του νόμου και θα προβεί το επόμενο διάστημα σε Πρόσκληση θέσεων για μετατάξεις δημοτικών αστυνομικών από  άλλους δήμους και παράλληλα στον προγραμματισμό προλήψεις για  το 2024 θα εντάξεις τις 19 θέσεις για την δημοτική αστυνομία που θα λειτουργήσει από το 2024 όπως άλλωστε εκτιμάται και για τους δήμους που είναι στην κατανομή κι αυτό λόγω των εκλογών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ υποδέχτηκε τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη

Ο κ. Τοψίδης ενημέρωσε τον κ Ζαγοράκη για την αναπτυξιακή προοπτική και τον προγραμματισμό…