Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Β. Προφυλλίδης: «Η κατάσταση του ελληνικού σιδηρόδρομου αδικεί τη χώρα μας»

Β. Προφυλλίδης: «Η κατάσταση του ελληνικού σιδηρόδρομου αδικεί τη χώρα μας»

0

Μέλος της τριμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσει τις συνθήκες και τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών ο Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δ.Π.Θ.  

 

Δήλωσε στο «Ε» αναφορικά με την συμμετοχή του στην επιτροπή και το έργο της: «Είναι εθνικό ότι είναι αληθές»

 

O Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, έχει επιλεγεί ως μέλος της τριμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσει τις συνθήκες και τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη που βύθισε την χώρα στο πένθος. Προέδρος της Επιτροπής είναι ο  Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και μέλος ο Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σε ανακοίνωση της σύσταση της Επιτροπής και των μελών που την απαρτίζουν προέβη χθες ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης.

Έργο της Επιτροπής είναι η διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών και όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης. Η Επιτροπή θα επιτελέσει το έργο της στο συντομότερο δυνατό χρόνο και θα καλέσει τεχνικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες ή όποιο άλλο πρόσωπο κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να τη συνδράμουν.

Β. Προφυλλίδης: «Είναι εθνικό ότι είναι αληθές»

Ο κ. Προφυλλίδης μίλησε το «Ε» για το έργο που αναλαμβάνει μαζί με τα άλλα μέλη της επιτροπής ενώ εξέφρασε της θλίψη του για τα θύματα τα τραγωδίας και  τα βαθύτατα συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Παρότι όπως μας είπε δεν έλαβε ακόμη την απόφαση για την συμμετοχή του στην επιτροπή το έργο που θα κληθεί να διεκπεραιώσει είναι η ανάλυση όλων των τεχνικών στοιχείων και η διερεύνηση και διακρίβωση οτιδήποτε αφορά το συμβάν. «Με ευθύνη και ευσυνειδησία καλούμαστε να διερευνήσουμε την αλήθεια για το πως έγινε αυτό το τραγικό δυστύχημα και τι έφταιξε. Με την πεποίθηση ότι είναι εθνικό είναι αληθές θα φτάσουμε στην διακρίβωση της αλήθειας. Προς το παρόν θέλω να είμαι φειδωλός σε εκτιμήσεις. Επιφυλάσσομαι μετά την ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής.

Ερωτηθείς για την κατάσταση αλλά και του τρόπου λειτουργίας του ελληνικού σιδηρόδρομου ο κ. Προφυλλίδης απάντησε: «Η κατάστασή του αδικεί τη χώρα μας. Δεν είναι αυτή η χώρα μας. Ακόμη όμως κι αν εκσυγχρονιστεί πάλι δεν θα μπορέσει να φτάσει τα σημερινά ευρωπαϊκά επίπεδα αλλά τα επίπεδα της δεκαετίας του 1960. Αυτό που συνέβη στα Τέμπη ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Έχουν συμβεί σιδηροδρομικά δυστυχήματα και σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά όχι σαν αυτό,  όχι μετωπική σύγκρουση. Είναι σαν να μπαίνει σε μονόδρομο χωρίς δυνατότητα διαφυγής».

Να σημειώσουμε πως η επιλογή του Καθηγητή του ΔΠΘ κ. Βασίλειου Προφυλλίδη στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων είναι μια αναγνώριση τιμής για το ίδιο και το έργο του αλλά και για το Πανεπιστήμιο μας για το κύρος και την επιστημονική κατάρτιση των στελεχών του.

Ποιος είναι ο καθηγητής Βασίλειος Προφυλλίδης

Ο Β. Προφυλλίδης είναι Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ, Συγκοινωνιολόγος (DEA) και Διδάκτορας του Πολυτεχνείου των Παρισίων (Ecole Nationale des Ponts et Chaussées) και Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής ΑΠΘ. Διετέλεσε συνεργάτης του Υπουργείου Μεταφορών, του Υπουργείου Δημοσίων Έργων, του ΟΣΕ, του Δήμου Θεσσαλονίκης, των Γαλλικών Σιδηροδρόμων. Έλαβε μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια καθώς και σε διασκέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Διεθνούς Τράπεζας και του ΟΟΣΑ. Εκπόνησε σειρά από μελέτες συγκοινωνιακές, κυκλοφοριακές, μελέτες σκοπιμότητας, μελέτες σχεδιασμού, οργάνωσης και κατασκευής σιδηροδρόμων, μετρό και αεροδρομίων. Σήμερα είναι Καθηγητής στο ΔΠΘ, όπου διδάσκει από το 1990. Διετέλεσε επί πενταετία (2008-2013) Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Δ.Π.Θ. Δίδαξε ακόμη ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (1995-99). Έχει συγγράψει μέχρι σήμερα 9 βιβλία και περισσότερες από 140 επιστημονικές εργασίες που δημοσιεύθηκαν σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά καθώς και σε συνέδρια. Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά πολύ καλά και Ισπανικά και Γερμανικά μέτρια.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…