Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Τρ. Ηλιάδης: «Η αναπηρία με βοήθησε να βρω την φύση μου, τη ζωγραφική!»

Τρ. Ηλιάδης: «Η αναπηρία με βοήθησε να βρω την φύση μου, τη ζωγραφική!»

0

Το απόγευμα της Δευτέρας 20/03 εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής του κ. Τριαντάφυλλου Ηλιάδη στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι»

Ο διαπρεπής καλλιτέχνης που ζωγραφίζει με το στόμα, μίλησε στο «Ε» για την αναπηρία του, την σχέση του με την ζωγραφική, την πορεία του στον χώρο και για τους ανθρώπους που στέκουν στο πλευρό του

Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής  του Τριαντάφυλλου Ηλιάδη πραγματοποιήθηκαν στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 και ώρα 18:30. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη, μιας και εκπρόσωποι της Αντιπεριφέρειας, του δήμου, φίλοι και γνωστοί ανταποκρίθηκαν με προθυμία στο κάλεσμα της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης για την έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 25 Μαρτίου 2023.

Τι να πρωτοπεί κάποιος για τον Τριαντάφυλλο Ηλιάδη, ο οποίος διατελεί τακτικό μέλος της παγκόσμιας ένωσης αναπήρων καλλιτεχνών VDMFK. Αναντίρρητα, όσο γνωρίζει κανείς τον κ. Ηλιάδη, αντιλαμβάνεται πως έχει απέναντί του έναν άνθρωπο με μεγάλη δύναμη ψυχής, με αστείρευτο ταλέντο που δεν πτοείται από τα προβλήματα, αλλά βρίσκει καταφύγιο στην ζωγραφική, κάτι άλλωστε που αποτελεί τρόπο ζωής για εκείνον. Το παράδειγμά του, λοιπόν, αποτελεί μάθημα ζωής για όλους και δη για τα άτομα με αναπηρίες, διότι κάτι που εκ πρώτης όψεως φαντάζει τροχοπέδη στην εξέλιξή μας, μπορεί μετέπειτα να μας στρέψει σε μία άλλη πτυχή του εαυτού μας και τελικά να βγάλει στην επιφάνεια κάποιο ταλέντο μας. Όλα αυτά φυσικά αποτυπώνονται στο πρόσωπο του κ. Ηλιάδη.

Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης, ο κ. Ηλιάδης μίλησε στο «Ε» για την πορεία του στον χώρο της ζωγραφικής, για τους σταθμούς στην ζωή του και τελικά για τα άτομα που τον στήριξαν και συνεχίζουν να το κάνουν δίνοντάς του δύναμη να συνεχίσει να παράγει έργο!

Τρ. Ηλιάδης: «Ήθελα να χειροκροτηθώ για την ποιότητα της δουλειάς μου-Ένα παιδί από αγροτική οικογένεια εκθέτει τα έργα του σε μεγάλες gallery!»

Όπως ο ίδιος σημειώνει: «Εγώ είμαι Ξανθιώτης. Γεννήθηκα στον Πετεινό της Ξάνθης το 1950. Από μικρό παιδί ζωγραφίζω καταργώντας τα δεσμά της αναπηρίας μου, χωρίς δηλαδή να με επηρεάσουν τα προβλήματα. Έχω επιστρατεύσει όλες τις υγιείς δυνάμεις μου και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε. Ζωγραφίζω από μικρό παιδί και πάντα σκέφτομαι την εποχή που νοσηλευόμουν στο Π.Ι.Κ.Π.Α. Πεντέλης, ήμουν τότε πολύ μικρό παιδί και πέρασε η βασίλισσα Φρειδερίκη από την Ξάνθη. Τότε, λοιπόν ξετρύπωσα μέσα από την αστυνομία και την προσωπική της φρουρά, θυμάμαι της είπα ότι πρέπει κάτι να κάνει, γιατί δεν μπορώ να περπατήσω. Έχω κάνει διάφορες εγχειρήσεις και δειλά δειλά ξεκίνησα να ζωγραφίζω. Νομίζω πως η αναπηρία με βοήθησε να βρω την φύση μου, την φύση της ζωγραφικής. Έχει γίνει ένα με την ζωή μου και δεν μπορώ να την αποχωριστώ ούτε για ένα λεπτό! Σήμερα, λοιπόν εκθέτω σε αυτόν τον όμορφο χώρο, στην ‘Οικία Μάνου Χατζιδάκι’ τις εμπειρίες τόσων ετών, όλη τη δύναμη της θέλησης και της υπομονής μου. Πιστεύω ότι θα πάρω τα εύσημα από τους επισκέπτες που θα δούνε τη δουλειά μου. Σκοπός μου δεν ήταν να χειροκροτηθώ σαν ένα άτομο με αναπηρία. Απεναντίας, ήθελα να χειροκροτηθώ για την ποιότητα της δουλειάς μου. Η Παγκόσμια Ένωση με έχει καλέσει και φέτος τον Ιούλιο θα πάω στην Κοπεγχάγη να κάνω μία έκθεση και να εκπροσωπήσω σε ένα συνέδριο. Το 2019 με ψήφισαν και πήγα στην Βραζιλία. Είναι απίστευτο ένα παιδί, λοιπόν, από αγροτική οικογένεια, από τον Πετεινό της Ξάνθης, να μπορεί να εκθέτει στις μεγάλες gallery. Αυτό είναι η δύναμή μου για το αύριο με σκοπό να δημιουργήσω ακόμη καλύτερα έργα, ο κόσμος να χειροκροτεί την ποιότητά μου. Είμαι πατέρας δύο θυγατέρων και μιας οικογένειας. Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος για όλα όσα έχω καταφέρει στην ζωή μου».

Η στήριξη από την Παγκόσμια Ένωση Καλλιτεχνών

Ο κ. Ηλιάδης προσθέτει: «Είμαι τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Καλλιτεχνών που εδρεύει στο Λιχτενστάιν. Αυτή η Ένωση είναι γνωστή από τις αντιπροσωπείες του κάθε κράτους που εκδίδει και τυπώνει ημερολόγια και κάρτες τις ημέρες των Χριστουγέννων. Από τις πωλήσεις που τα στέλνει στα σπίτια, έχει ένα εισόδημα και συνεπώς η Ένωσή μας, μας εξασφαλίζει μία αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτή με τη σειρά της κάνει εκθέσεις σε όλο τον κόσμο και προβάλλει το έργο μας. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι τακτικό μέλος σε αυτή την Παγκόσμια Ένωση, την ευχαριστώ κι από τις δικές σας σελίδες!»

Τα ερεθίσματα και οι ευαισθησίες στη ζωγραφική του κ.Ηλιάδη

«Όλα τα μεγάλα γεγονότα που συμβαίνουν στην γη δεν με αφήνουν ανεπηρέαστο. Έχω ζωγραφίσει το τσουνάμι, κατά το οποίο είχε γίνει η μεγάλη καταστροφή και το ονομάζω τραγική ηγεσία και το έχω εδώ. Τώρα με αυτόν τον πόλεμο έχω δει παιδάκια να σκοτώνονται και να γίνεται ολέθρια καταστροφή από την μία στιγμή στην άλλη. Αυτό δεν με άφησε αμέτοχο. Ζωγράφισα αυτό το παιδάκι να κρατά με πολύ μεγάλη θαλπωρή την λαβωμένη ειρήνη. Παρατηρούμε πως το περιστεράκι έχει και λίγο αίμα, όπως επίσης και λίγο δάκρυ στα μάτια. Ενδεχομένως το δάκρυ δεν το βγάζουν τα πουλιά, παρόλα αυτά εγώ ήθελα να το αποτυπώσω στον πίνακά μου. Ως επί το πλείστον πίσω από κάθε πίνακα ‘’κρύβεται’’ και μία ιστορία. Επιθυμία μου είναι να κάνω θέματα για τα παιδιά τα οποία επισκέπτονται την έκθεσή μου, να γνωρίσουν επαγγέλματα τα οποία ή είναι προς εξαφάνιση ή έχουν εξαφανιστεί».

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος διαβάζει ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Η εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση του Κώστα Ταβουλτσίδη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Απρ…