Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επαναφορά σε… προπολεμικά επίπεδα των τιμών ρεύματος – Επιμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα

Επαναφορά σε… προπολεμικά επίπεδα των τιμών ρεύματος – Επιμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα

0

Υποχώρηση τιμών σε καύσιμα και αέριο

Μεγάλες μειώσεις από 15% έως 43% σε σχέση με τον Μάρτιο έκαναν στις ανταγωνιστικές χρεώσεις ρεύματος του Απριλίου οι πάροχοι. Αυτό προκύπτει από τους τιμοκαταλόγους που ανακοίνωσαν για τους οικιακούς καταναλωτές και σύμφωνα με αυτούς το εύρος των τιμών διαμορφώνεται από 0,105 έως 0,1995 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Τον Μάρτιο το αντίστοιχο εύρος τιμών είναι από 0,1445 έως 0,248 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Περιλαμβάνονται και τα προγράμματα με εμπρόθεσμη πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος.

Οι τελικές τιμές ρεύματος θα καθοριστούν από το ύψος των επιδοτήσεων που θα ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πάντως, με τα ισχύοντα δεδομένα, χωρίς δηλαδή να τρέχουν οι επιδοτήσεις, οι τιμές ρεύματος είναι παρόμοιες με εκείνες του Φθινοπώρου του 2021. Τότε που η ενεργειακή κρίση ξεκινούσε να δείχνει τα δόντια… της στους καταναλωτές.

Οι πάροχοι προχώρησαν σε αυτές τις μειώσεις μετά τη μεγάλη αποκλιμάκωση που σημειώνουν οι τιμές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και το φυσικό αέριο TTF.

Και ενώ όλα αυτά τα θετικά συμβαίνουν για την τσέπη των καταναλωτών, η «μαύρη τρύπα», συνεχίζει να ακούει στο όνομα ακρίβεια στα τρόφιμα με τις τιμές να μην δείχνουν την παραμικρή διάθεση αποκλιμάκωσης και οι αναλυτές αναφέρουν ότι απτά σημάδια μείωσης των τιμών, δεν πρόκειται να φανούν στην αγορά πριν από το προσεχές καλοκαίρι.

Να σημειωθεί πάντως ότι στο τέλος του τρέχοντος μηνός ολοκληρώνεται η περίοδος της κρατικής επιδότησης που ανέρχεται στα 15 λεπτά το λίτρο. Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξει παράταση του μέτρου αν και η ζήτηση έχει μειωθεί σημαντικά και ίσως δεν χρειαστεί να συμβεί.

Τον Μάρτιο η επιχορήγηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ήταν στα 0,04 ευρώ ανά Κιλοβατώρα, ενώ η απόφαση για τον Απρίλιο αναμένεται να γίνει γνωστή μέχρι τις 31 του τρέχοντος μήνα.

Αναφορικά με την τιμή του φυσικού αερίου αυτή υποχώρησε, μετά από πολλούς μήνες, κάτω και από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα και συγκεκριμένα το συμβόλαιο Απριλίου βρέθηκε στα 39 ευρώ, κάτι που έχει να συμβεί από τον Ιανουάριο του 2022.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δώρο του Πάσχα Έως τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου θα πρέπει …