Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

0

Στάση αναμονής
Σε στάση αναμονής βρίσκονται πλέον όλα τα κόμματα, ακόμη και το κυβερνητικό.
Αιτία φυσικά το πότε θ’ ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την ημερομηνία κήρυξης των βουλευτικών εκλογών. Οι οποίες εκλογές, μάλλον προς το παρόν, ξανασχεδιάζονται.
Στο κυβερνητικό επιτελείο συζητούν ως προς το τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα εξαιτίας πάντα του σιδηροδρομικού ατυχήματος που μάλλον ανέτρεψε τους αρχικούς σχεδιασμούς και ημερομηνίες.
Έτσι, η χώρα θα βρίσκεται σε μια άτυπη μακρόχρονη προεκλογική περίοδο χωρίς να έχουν ανακοινωθεί επίσημα οι υποψήφιοι, εκτός βέβαια από το ΠΑΣΟΚ που προηγήθηκε μέρες τώρα.
Γ.Δ.


Σεβασμό στη μνήμη των νεκρών
Τη νύφη θα πληρώσουν τα τρία κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ για το σιδηροδρομικό ατύχημα.
Κι αυτό γιατί ευθύνες για την κατάντια του σιδηροδρομικού δικτύου την έχουν και τα τρία που κυβέρνησαν τη χώρα.
Ως εκ τούτου, φρόνιμο θα είναι και για τα τρία, να σκύψουν το κεφάλι, να σιωπήσουν και να ζητήσουν μια μεγάλη «συγγνώμη». Είχαν την ευθύνη και για διάφορους λόγους δεν έκαναν αυτό που έπρεπε και όφειλαν να κάνουν.
Ας μην ξεχάσουν πως αυτή την συγγνώμη την ζητά η ελληνική κοινωνία. Και πως δεν επιθυμεί μπροστά στο μεγάλο δράμα των 57 νεκρών μίζερες και ανούσιες αντιπαραθέσεις. Αυτό θα ήταν ό,τι χειρότερο και βλάσφημο στη μνήμη των νεκρών.
Γ.Δ.


«Συμμεριζόμαστε τον πόνο σας»
Με το «Μοιρολόι» της Μαρίας Φαραντούρη σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική Ζουλφί Λιβανελί και δείχνοντας πλάνα της καταστροφής από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη το CNN Turk στέλνει μήνυμα συμπαράστασης για την  εθνική τραγωδία που βιώνει η χώρα μας. Ένα συγκινητικό αφιέρωμα που καταλήγει με την φράση στα ελληνικά «Συμμεριζόμαστε τον πόνο σας». Οι γείτονές μας μας συμπαραστέκονται όπως εμείς πριν λίγες μέρες στη δική τους τραγωδία με τα 45.000 θύματα από τον ισχυρότατο σεισμό. Οι δυο λαοί ήρθαν πολύ κοντά αυτές τις δύσκολες στιγμές και όταν οι λαοί έρχονται κοντά το ίδιο θα κάνουν και οι ηγεσίες τους.
Μ.Ξ. 


Μια επίσκεψη
Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής μου στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης μου δόθηκε η ευκαιρία της γνωριμίας μ’ έναν Αστυνομικό Διευθυντή Α! Μου δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσω μ’ έναν βαθμοφόρο Αστυνομικό με νέες ιδέες, με γνώσεις και με διάθεση διαλόγου και αντίληψη των νέων κοινωνικών δεδομένων.
Έφυγα από τη συνάντηση αυτή με ικανοποίηση διότι διαπίστωσα μια επερχόμενη αλλαγή στη συμπεριφορά των αστυνομικών. Είναι καιρός, σκέφτηκα, αυτή η καχυποψία, η αρνητική εικόνα μεταξύ πολίτη και αστυνομικού ν’ αρχίσει ν’ αλλάζει. Αυτό δε θα υλοποιηθεί όταν γίνουν βήματα και από τις δύο πλευρές.
Ο Αστυνόμος Α΄ που συνάντησα και συνομίλησα είναι υπαρκτό πρόσωπο. Το ποιος είναι ονομαστικά δεν έχει σημασία. Σημασία έχουν άλλα πράγματα.
Γ.Δ.


Αχ αυτοί οι διορισμοί
Μία από τις χρόνιες κακοδαιμονίες της ελληνικής πολιτικής ζωής ήταν οι διάφοροι διορισμοί στο δημόσιο ή τις ΔΕΚΟ. Άτομα χωρίς τα απαραίτητα προσόντα και γνώσεις διορίζονταν (και συνεχίζουν να διορίζονται), σε διάφορες θέσεις που απαιτούν γνώσεις και κατάρτιση.
Μάλιστα και τοπικά είχαμε τέτοιες εξώφθαλμες περιπτώσεις διορισμών όπως κάποιου Παππά ως προέδρου της ΣΕΚΑΠ. Ο οποίος Παππάς είχε την ιδιότητα του τραυματιοφορέα! Αυτός ο άνθρωπος διορίστηκε να διαχειριστεί τις τύχες της ΣΕΚΑΠ όπως κάποιος άλλος απλός ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης ως πρόεδρος της Ροδόπης.
Ανέφερα δύο κλασικές περιπτώσεις διότι οι διορισμοί λόγω κομματικής προέλευσης, χωρίς στοιχειώδεις γνώσεις και ικανότητες, ήταν πολλοί.
Γι’ αυτό ένας από τους λόγους της αποτυχίας των επιχειρήσεων αυτών ήταν η κομματική επιλογή και μόνον. Το ίδιο συνέβη και με το ατύχημα προχθές, όπου ο αχθοφόρος έγινε σταθμάρχης.
-Διαχρονικές οι ευθύνες των κομμάτων που δεν επιλέγουν τους άριστους αλλά τους αρεστούς δικούς τους.
Γ.Δ.


Ανάδειξη των Αβδήρων Ι (Με βήμα ταχύ ή ρυθμό χελώνας; )
Διαχρονικά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και η Περιφερειακή, ελάχιστα έως καθόλου έπραξαν τα δέοντα για την ανάδειξη και προβολή των Αβδήρων. Η ίδια στάση παρατηρείται μέχρι σήμερα και αποτελεί άξιο διερεύνησης γιατί και που οφείλεται αυτή.
Αντί να αναδειχθούν τα Άβδηρα, αντί να πρωτοστατούν σε επισκεψιμότητα, αποτελούν τον φτωχό συγγενή, τον αγνοούμενο και παραμελημένο απ’ όλους που κατά καιρούς είχαν την ευθύνη διοίκησης του χώρου.
Πέρα από τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου τίποτε άλλο δεν έχει μελετηθεί και προταθεί για υλοποίηση εκτός μιας σημαντικής πρότασης του κοινοτάρχη Δημήτρη Βουρβουκέλη που οι επόμενοι δήμαρχοι αγνόησαν και προσπέρασαν ενώ αποτελούσε μια μεγάλη και σημαντική παρέμβαση. Μάλιστα και η καταγόμενη από τα Άβδηρα Εύα Τσακίρη ήταν αυτή που πρώτη έβαλε την ταφόπλακα.
Γ.Δ.


Ανάδειξη των Αβδήρων ΙΙ
Σήμερα τα Άβδηρα πέρα από το Μουσείο δεν έχει να προσφέρει «κάτι» στον επισκέπτη.
Μικρή όαση κάποιες παρεμβάσεις στο παλιό τμήμα του οικισμού, χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό, ενώ οι επόμενοι τοπικοί άρχοντες δεν το συνέχισαν ούτε αυτό και συνολικά άφησαν τα Άβδηρα στην λησμονιά και την αφάνεια.
Καθόλου και από κανέναν δεν αξιοποιήθηκε το ιστορικό παρελθόν και η παρουσία πλειάδας φιλοσόφων και άλλων προσωπικοτήτων αρχής γενομένης από τον Δημόκριτο. Τον οποίο μάλιστα «τιμά» η πολιτεία με μια προτομή εξαφανισμένη σ’ ένα βάθρο.
Γ.Δ.


Ανάδειξη των Αβδήρων ΙΙΙ
Τίποτε δεν υπάρχει ως σχέδιο, ως προβληματισμός, ως ένδειξη κάποιου ενδιαφέροντος τόσο από τους φιλοπρόοδους κατοίκους όσο και την αυτοδιοίκηση. Μάλιστα ούτε προβληματίζεται κανείς να καλέσει γνώστες ειδικούς, ενδιαφερόμενους, να βοηθήσουν, να προτείνουν, να επεξεργαστούν, να καταθέσουν ιδέες, προτάσεις, να προσφέρουν εθελοντικά στην αρχή για να ξεκινήσει κάτι. Να κινηθεί η απάθεια και η αδιαφορία.
Ιδέες υπάρχουν, άνθρωποι με όρεξη επίσης, ένας να τεθεί επικεφαλής για να ξεκινήσει το πραγματικό Δημοκρίτειο Ίδρυμα, τη Δημοκρίτεια Βιβλιοθήκη, τον διεθνή διαγωνισμό, με εργασίες για τον Δημόκριτο και πόσα άλλα.
Ιδού λοιπόν το ερώτημα: Με βήμα ταχύ ή ρυθμό χελώνας;
Γ.Δ.


Η Δικαιοσύνη να φτάσει στο «κόκκαλο»
Μετά τους φοιτητές της Ξάνθης και οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων βγήκαν στους δρόμους με συνθήματα για να διαμαρτυρηθούν  το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που συνταράσσει την ελληνική κοινωνία. Η συμμετοχή των σχολείων ήταν μεγάλη και οι μαθητές έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Είναι φυσικό επακόλουθο τέτοιων διαστάσεων συμβάντα να μας αφορούν όλους και όλοι μας να διεκδικούμε ασφάλεια στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στην συνείδηση του κόσμου το τρένο θεωρούνταν ένα ασφαλές μέσο και στην χώρα μας εσφαλμένα όμως όπως αποδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο την 28η  Φεβρουαρίου. Ουσιαστικά τα τρένα μας κινούνται στα τυφλά και εκατοντάδες ζωές κρέμονται από ένα μόνο χέρι! Είναι ανήκουστο και εξοργιστικό να συμβαίνει αυτό σε μια εποχή που όλα είναι ηλεκτροκίνητα και στην Ευρώπη τα τρένα κινούνται με τέτοιες ταχύτητες που σχεδόν …πετούν και παρόλα αυτά είναι ασφαλή και μεταφέρουν εκατομμύρια κόσμο καθημερινά. Πραγματικά δεν μας αξίζει σαν χώρα αυτό. Και γι’ αυτό που συνέβη οι ευθύνες είναι διαχρονικές και βαρύνουν κυβερνήσεις και διοικήσεις του ΟΣΕ. Όσο ξετυλίγεται το κουβάρι βγαίνουν πολλά  στην φόρα για το τι συνέβαινε με τις συμβάσεις του ΟΣΕ για την εγκατάσταση του συστήματος τηλεδιοίκησης που έπρεπε να παραδοθεί από το 2016! Ας ελπίσουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη όχι μόνο στον σταθμάρχη γιατί η ευθύνη του είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου αλλά και στην ρίζα του κακού και να θεραπευτούν οι παθογένειές του συστήματος.
Μ.Ξ.


Ο απολογισμός των ΘΛΕ
Μυρίζει μπαρούτι για το επόμενο δημοτικό συμβούλιο αν και εφόσον βέβαια εισακουστεί η πρόταση Ανταμπούφη να συζητηθεί εν είδει απολογισμού τοι ΘΛΕ και το Καρναβάλι. Ήδη το κλίμα είναι αρκετά φορτισμένο κατά του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού αλλά και της δημοτική αρχής. Ενδεικτικό ήταν το ρητορικό ερώτημα του Νίκου Ανταμπούφη που πιάστηκε από την φράση του αντιδημάρχου Γιάννη Ζερενίδη ότι ο δήμος δεν έχει άμεσα 55.000 για μια αποζημίωση σε απαλλοτρίωση και προβαίνει σε άρση. Ρώτησε λοιπόν ο κ. Ανταμπούφης ποσά λεφτά διέθεσε η δημοτική αρχή για τα πυροτεχνήματα του καταμεσήμερου!
Πρέπει ο κ. Ασκαρίδης να προετοιμαστεί καλά γιατί θα βρεθεί πολλές φορές με την πλάτη στον τοίχο. Ας ελπίσουμε όμως με την βοήθεια του Θεού που τόσο συχνά επικαλείται να τα καταφέρει.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…