Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κ. Σκρέκας: Πόλος σταθερότητας και ασφάλειας ο αγωγός πετρελαίου Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς

Κ. Σκρέκας: Πόλος σταθερότητας και ασφάλειας ο αγωγός πετρελαίου Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς

0

Εναρκτήρια συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος με την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και του Βούλγαρου ομολόγου του

 

Ο οδικός χάρτης για τη βιωσιμότητα και την πορεία υλοποίησης του σχεδίου για τον νέο ελληνοβουλγαρικό αγωγό πετρελαίου Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς, ήταν το αντικείμενο της εναρκτήριας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας κι ο Βούλγαρος ομόλογος του, Ρόσεν Χριστόφ, με τα επιτελεία τους. Η σύσταση της ομάδας εργασίας είχε προβλεφθεί στο Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη ανάμεσα στους δύο Υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου στις 16 Φεβρουαρίου 2023, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του του Προέδρου της Βουλγαρίας, Ρούμπεν Ράντεφ.

Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν ότι ο αγωγός έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία και για τις δύο χώρες, καθώς τις εδραιώνει ως πόλους σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Όπως τονίστηκε, πρόκειται για ένα έργο που θα συμβάλλει στην απεξάρτηση της Βουλγαρίας από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό κέντρο. Παράλληλα, στη συνάντηση αναφέρθηκε και το ζήτημα της σύστασης μιας εταιρείας ειδικού σκοπού, που πρόκειται να αναλάβει τη σχετική με το έργο προμελέτη σκοπιμότητας.

Τέλος, οι κ. Σκρέκας και Χριστόφ υπογράμμισαν το άριστο επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών σε ενεργειακό επίπεδο, ειδικά σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε με τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης να έχουν επηρεάσει τους πολίτες τόσο της Ελλάδας, όσο και της Βουλγαρίας.

Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στη σημερινή αβεβαιότητα, απαντούμε με μια ενισχυμένη και πολυδιάστατη ενεργειακή συνεργασία σε δύο άξονες. Με κοινό όραμα την ευημερία των πολιτών μας, εδραιώνουμε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ως πόλους σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εμβαθύνοντας διαρκώς τη στρατηγική μας συνεργασία στον τομέα της ενέργειας»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκλογές στη Ρωσία: Επανεκλογή Πούτιν με ποσοστό άνω του 87% – Η Δύση αμφισβητεί το αποτέλεσμα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίζει την πέμπτη θητεία ως πρόεδρος της Ρωσίας με το 87,34% των ψήφω…