Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

0

Συνοριοφύλακες των πόλεων
Συνέχεια ακούμε για την ανάγκη πρόσληψης νέων συνοριοφυλάκων. Αίτημα μόνιμο αλλά και μονότονο προς τις κυβερνήσεις. Και όλο προσλήψεις γίνονται και όλο νέες χρειάζονται διότι υπάρχουν κενά. Ιδού λοιπόν, η απορία λύθηκε από την είδηση ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διέταξε έρευνα για να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο είναι το εξής έξυπνο και πονηρό.
Δημοσιεύματα ανέφεραν πως οι 100 συνοριοφύλακες από τους 250 νέους που προσλήφθηκαν στον Έβρο, προχώρησαν, οι πονηροί σε εικονικά σύμφωνα συμβίωσης. Αιτία; Μα να μη πάνε στα σύνορα αλλά να τη βολέψουν εντός των πόλεων!…
Γ.Δ.


Κάποιοι φταίνε
Όμως, στο θέμα της πονηριάς αυτής δεν φταίνε μόνον οι συνοριοφύλακες. Το κόλπο γινόταν και συνεχίζει να γίνεται και σ’ αυτήν την ιστορία φταίνε οι πολιτικοί και η πολιτεία. Οι μεν πολιτικοί διότι βοηθούν να γίνονται τα ρουσφέτια αυτά και από την άλλη η πολιτεία να τα ανέχεται και τελικά να τα καλύπτει.
Και το φαινόμενο δεν εμφανίζεται μόνον στους συνοριοφύλακες, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς και στρατιωτικούς. Δυστυχώς υπάρχει γενίκευση της όλης μεθόδευσης.  Προσλαμβάνονται ως τεχνικό προσωπικό και καταλήγουν γραφειάδες. Προσλαμβάνονται ως προσωπικό καθαριότητας και σε λίγο, με την ανοχή των αυτοδιοικητικών πάνε στα γραφεία.
Παντού, σε όλο το φάσμα του δημοσίου, το ίδιο συμβαίνει και μη το αρνηθεί κανείς διότι υπάρχουν στοιχεία. Στοιχεία που δε λένε να σταματήσουν σε μια εποχή που μπαίνουν τα ρομπότ στα σπίτια. Είμαστε πίσω και δε λέμε ν’ αλλάξουμε τις παλιές ραγιάδικες νοοτροπίες.
Γ.Δ.


Xρειάζεται η μεταποίηση
Στο φύλλο της Τρίτης η στήλη σχολίασε την αποβιομηχάνιση που συντελέστηκε στο νομό μας και η οποία ήταν η αιτία να υπάρξει αύξηση της ανεργίας καθώς και άλλες αρνητικές παρενέργειες.
Συμπολίτης λοιπόν, βιοτέχνης, επικοινώνησε να μου πει πως μια λύση στο πρόβλημα για την απορρόφηση της ανεργίας είναι να υπάρξουν, να γίνουν εκ νέου μονάδες μεταποίησης. Διότι αυτές απασχολούν μεγάλο αριθμό προσωπικού. Λείπουν τέτοιες επιχειρήσεις, τέτοιες πρέπει να γίνουν, εντάσεως εργασίας.
Συμφώνησα μεν, αλλά έμεινα με την αγωνιώδη απορία. Ποιος ή ποιοι θα ξεκινήσουν να τις φτιάξουν;
Γ.Δ.


Πολιτική δεν είναι δημόσιες σχέσεις
Αδιάβαστοι είναι πολλοί πολιτικοί μας με θέσεις εξουσίας. Δεν γνωρίζουν ούτε υποτυπωδώς το background βασικών θεμάτων  του τόπου που διοικούν και ούτε φροντίζουν να μάθουν. Είναι φανερό ότι δεν μπαίνουν στον κόπο να ενημερωθούν από τον Τύπο καθημερινά  αν δεν είναι αυτοί στο επίκεντρο. Την ίδια στιγμή δεν έχουν αφήσει πίτα για πίτα που να μην παραστούν κάνοντας φυσικά δημόσιες σχέσεις. Αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος. Κάποιοι νομίζουν ότι η πολιτική είναι δημόσιες σχέσεις και δεν φροντίζουν να είναι χρήσιμοι για τον τόπο τους. Να κάνουν παρεμβάσεις που θα πιάσουν τόπο, να συγκρουστούν αν πρέπει  και όχι να είναι αρεστοί και μονίμως χαμογελαστοί.
Μ.Ξ. 


Πολλοί Ξανθιώτες χάνουν τα σπίτια τους
Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στην Ξάνθη με τους πλειστηριασμούς. Πολλοί Ξανθιώτες θα χάσουν τα σπίτια τους επειδή δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους. Η προστασία από τον νόμο Κατσέλη δεν υπάρχει πια και όσοι έκαναν ρύθμιση και πλήρωναν την δόση με την αύξηση των δύο ποσοστιαίων  μονάδων στα επιτόκια βρέθηκαν να έχουν αύξηση της δόσης τους και να μην μπορούν να την πληρώσουν. Η κατάσταση είναι δραματική γι’ αυτούς. Τα funds στα οποία έχουν μεταβιβάσει τη διαχείριση των απαιτήσεών τους οι τράπεζες  και με την απόφαση του Αρείου Πάγου απελευθερώθηκαν και οι μεταβιβάσεις από το 2003 και μετά, ξεκίνησαν το πάρτι των πλειστηριασμών και δεν δέχονται τίποτε. Ακόμη και αν ο δανειολήπτης ζητήσει μια ρύθμιση βάζουν τόσο υπέρογκες προκαταβολές που δεν μπορούν να τις δώσουν και έτσι μοιραία χάνουν τα σπίτια τους.
Απ’ την άλλη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αγορές κυρίως διαμερισμάτων που τα μετατρέπουν σε βραχείας μίσθωσης Airnb.
Μ.Ξ. 


Στη Δράμα ο Ανδρουλάκης
Τελικά μόνον τη Δράμα θα επισκεφθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στις υπόλοιπες πόλεις θα έρθει αργότερα και οι ημερομηνίες θ’ ανακοινωθούν εγκαίρως. Η επίσκεψη στη Δράμα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.
Το Σάββατο επίσης στην πόλη μας, θα γίνει η παρουσίαση του συνδυασμού του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Ο χώρος και η ώρα της πολιτικής εκδήλωσης θα γίνουν γνωστά σύντομα.
Γ.Δ.


Κρίσεις στην Πυροσβεστική
Κρίσεις των αξιωματικών-διοικητών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είχαμε πρόσφατα για το 2023.
Έτσι, πιο αναλυτικά τοποθετήθηκαν στις Διοικήσεις των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας ΑΜΘ οι κάτωθι:
-Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης ΑΜΘ: Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Κούκουρας
-Διοικητής ΔΙ.Π.Υ.Ν. Καβάλας: Αρχιπύραρχος Νικόλαος Μπαλατσούκας
-Διοικητής ΔΙ.Π.Υ.Ν. Έβρου: Πύραρχος Σπύρος Κούτρας
-Διοικητής ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ροδόπης: Πύραρχος Κωνσταντίνος Παπάζογλου
-Διοικητής ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ξάνθης: Πύραρχος Ιωάννης Αραμπατζής
-Διοικητής ΔΙ.Π.Υ.Ν. Δράμας: Πύραρχος Πασχάλης Χουρτερούδης.
Αναγνωρίζοντας το έργο και την προσφορά του Πυροσβεστικού Σώματος στην κοινωνία, τους ευχόμαστε όλους «καλή θητεία».
Γ.Δ.


Φύλακες…ζωντανών
Ποιος θα το φανταζόταν ότι θα έφτανε η μέρα που θα χρειαζόμασταν να έχουμε φύλακες στα Νεκροταφεία. Φύλακες όχι για τους νεκρούς. Αυτοί εξάλλου έχουν κλείσει τους όποιους λογαριασμούς τους με την κοινωνία και τους ανθρώπους. Φύλακες χρειαζόμαστε ως γνωστόν για τους ζωντανούς που επισκέπτονται τους αγαπημένους τους νεκρούς.
Αιτία της απόφασης να μπουν φύλακες στο χώρο των Νεκροταφείων της πόλης, οι επιθέσεις νεαρών Τσιγγάνων εις βάρος γυναικών επισκεπτριών που τις αφαιρούν τις τσάντες και τις χρυσές αλυσίδες από το λαιμό.
Το θέμα είναι γνωστό, πήρε διαστάσεις και καλώς πάρθηκε το μέτρο φύλαξης.
Η γειτνίαση των νεκροταφείων με τον γνωστό οικισμό, είναι μία σοβαρή παράμετρος για τις επιθέσεις.
Γ.Δ.


Κτίριο Χαμδή Μπέη, όχι Σεφκέτ
Η περιοχή της σημερινής οδού 4ης Οκτωβρίου 1919 (πρώην Ροδόπης) της πόλης μας αποτελεί τοπόσημο ζωής πολλών χρόνων όπου και το πατρικό μου. Εκεί λοιπόν, λίγα μέτρα παραπάνω, δεξιά ανεβαίνοντας στο νούμερο 42 είναι το αρχοντικό του Χαμδή Μπέη.
Ψηλοί εξωτερικοί τοίχοι, μεγάλο κτίριο, στολίδι πραγματικό που λίγοι γνώριζαν το εσωτερικό του. Το κτίριο έκτισε ο πατέρας του Χαμδή Μπέη, ο οποίος λέγεται πως ήρθε από τη Βουλγαρία στην Ξάνθη με πομάκικη καταγωγή.
Ο Χαμδή Μπέης υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής στο ελληνικό κοινοβούλιο, πότε με το Λαϊκό κόμμα, πότε με το Βενιζελικό.  Είχε δύο γιούς, τον Σεφκέτ και τον Εκρέμ που ήταν δάσκαλος.
Το κτίριο πούλησε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ο Σεφκέτ ο οποίος υπήρξε ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο για την κοινωνία της Ξάνθης.
Γ.Δ.


Μια φωτογραφία
Η φωτογραφία αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη μαρτυρία του γεγονότος του οποίου υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας.
Σε συνοικισμό της πόλης προς τα περίχωρα όπου κατοικούν αρκετοί μουσουλμάνοι, προχθές, είδα ένα αρνάκι ν’ ακολουθεί μια ηλικιωμένη κυρία. Περπατούσε αυτή, ακολουθούσε εκείνο. Σταματούσε να μιλήσει σε γείτονα, σταματούσε κι αυτό. Ακριβώς δίπλα της.
Σε μια τέτοια στάση ζήτησα να σταματήσει και την φωτογράφισα ενώ το αρνάκι βρήκε λίγα χόρτα και τα έτρωγε.
Στην Ξάνθη, στον 21ο αιώνα, λίγο έξω από το κέντρο. Όπου ζει μια κοινωνία στους δικούς της ρυθμούς.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…