Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Εξωδικαστικός: Τι προβλέπει η τροπολογία για τους λόγους απόρριψης των ρυθμίσεων, τις ενήμερες οφειλές και τις προθεσμίες

Εξωδικαστικός: Τι προβλέπει η τροπολογία για τους λόγους απόρριψης των ρυθμίσεων, τις ενήμερες οφειλές και τις προθεσμίες

0

Κατατέθηκε στη βουλή – Ποιες αλλαγές προωθούνται

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η τροπολογία, που κατατέθηκε στη βουλή με την οποία διευρύνονται οι κατηγορίες και οι οφειλές που μπορούν να ενταχθούν στον Εξωδικαστικό και βελτιώνονται οι διαδικασίες, οι δύο Ενώσεις εντός 15 ημερών από την έναρξη ισχύος των αλλαγών που δρομολογούνται υποχρεούνται να αποστείλουν στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους επιστολή, με την οποία θα προσδιορίζουν τους λόγους μη συναίνεσης σε πρόταση ρύθμισης, και οι οποίοι αναρτώνται ηλεκτρονική πλατφόρμα από ΕΓΔΙΧ.

Οι χρηματοδοτικοί φορείς μπορούν να μεταβάλλουν τους λόγους μη συναίνεσης, αν αυτό είναι αναγκαίο. Οι εκάστοτε νέοι λόγοι μη συναίνεσης θα γνωστοποιούνται στην ΕΓΔΙΧ με επιστολή των Ενώσεων και θα αναρτώνται από στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα ισχύουν μετά από 5 ημέρες.

Όπως είχε ήδη προαναγγελθεί οι χρηματοδοτικοί φορείς αλλά και οι οφειλέτες οφείλουν να αιτιολογούν τη μη συναίνεσή τους στην πρόταση ρύθμισης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον οφειλέτη θα πρέπει να επιλέξει  αιτιολογία μη συναίνεσης του σε πρόταση ρύθμισης από τους αναρτημένους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα λόγους ή να  συμπληρώνει την αιτιολογία, προκειμένου να απορρίψει την πρόταση ρύθμισης.

Στις περιπτώσεις περαίωσης της διαδικασίας εξωδικαστικής ρύθμισης ως άκαρπης ο οφειλέτης μπορεί, εντός 10 ημερολογιακών ημερών να καταθέσει αίτημα υποβολής σε διαμεσολάβηση.

Με τις προωθούμενες αλλαγές-βελτιώσεις διευρύνεται η περίμετρος των οφειλετών και των οφειλών καθώς απαλείφεται η πρόβλεψη περί επιτρεπτού υποβολής αίτησης για υπαγωγή στον Εξωδικαστικό στην περίπτωση που τουλάχιστον 90% των συνολικών οφειλών σε χρηματοδοτικούς φορείς, Δημόσιο και στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλεται σε έναν χρηματοδοτικό φορέα. Πλέον, αυτές οι οφειλές μπορούν να υπάγονται στον Εξωδικαστικό εφόσον το ποσό υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ και μπορεί πλέον να περιλαμβάνονται και οφειλές υπέρ τρίτων (πχ. ΟΤΑ).

Εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο μηνών από την έναρξη ισχύος επιτρέπεται η υποβολή νέας αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών υπέρ τρίτων.

Με τη νέα αίτηση δύναται να ζητείται να ρυθμιστούν οφειλές προς Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που βεβαιώθηκαν μέχρι την υποβολή της ή που τροποποιήθηκαν για οποιονδήποτε λόγο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…