Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κόκκινα δάνεια: Ποιες αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τους οφειλέτες

Κόκκινα δάνεια: Ποιες αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τους οφειλέτες

0

Έρχεται μέσα στην εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα κόκκινα δάνεια το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, νέους, πιο αυστηρούς κανόνες προστασίας των οφειλετών στους servicers αλλά και τον Ηρακλή ΙΙ κλπ.

Αναλυτικά:

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός: Αναμένονται να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις στον μηχανισμό του αλγορίθμου του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ο στόχος είναι ο οφειλέτης να μπορεί να αποδέχεται την ρύθμιση που θα προκύπτει και να μην απορρίπτεται- όπως γίνεται σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις. Δεν αποκλείεται όμως να υπάρξει και μεγαλύτερο «κούρεμα» οφειλής από το υφιστάμενο σε περίπτωση που η αξία του δανείου υπερβαίνει σημαντικά την αξία του ενεχύρου. Πάντως οι servicers φαίνεται πως είναι θετικοί στο να δοθεί μια ενισχυμένη προκαταβολή για την ένταξη των δανειοληπτών στη ρύθμιση.

Νέοι κανόνες για τη λειτουργία των servicers: Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να συμπεριλαμβάνονται και οι νέοι κανόνες για τη λειτουργία των servicers με στόχο τη προστασία των οφειλετών. Δηλαδή με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι εταιρείες διαχείρισης θα έχουν τις παρακάτω υποχρεώσεις προς τους δανειολήπτες:

-Αρχικά θα πρέπει να τους παρέχουν εκτενής και προσωποποιημένη πληροφόρηση για την οφειλή τους αλλά και όλες τις επιμέρους παραμέτρους της εξυπηρέτησης της.

-Θα πρέπει να υπάρχει μια βάση δεδομένων από τους servicers.

-Θα πρέπει να υποβάλλουν σε τακτικά χρονικά διαστήματα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναλυτικά στοιχεία για την εξυπηρέτηση των δανειοληπτών, τα παράπονα που δέχονται από τους τελευταίους, αλλά και τις ρυθμίσεις που τους προσφέρονται.

Σημείωση: Οι εταιρίες διαχείρισης  που δεν τηρούν τις παραπάνω υποχρεώσεις θα βρίσκονται αντιμέτωπες με ποινές.

Ηρακλής ΙΙ: Αξιοσημείωτο είναι δε πως το νέο νομοσχέδιο εκτιμάται πως θα αναφέρεται και στον Ηρακλή  ΙΙΙ για την διαχείριση των κόκκινων δανείων των μικρότερων τραπεζών όπως και στις βελτιώσεις του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων για τους ευάλωτους δανειολήπτες. Επίσης  τα μη τραπεζικά ιδρύματα ενδέχεται να δώσουν τη δυνατότητα  αναχρηματοδότησης μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και να δημιουργήσουν νέα προϊόντα χρηματοδότησης.

Μητρώο ιδιωτικού χρέους: Αναμένεται να τεθούν οι βάσεις για την σύσταση ενός Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων στην Ελλάδα μέσω του οποίου θα υπάρχει πλήρης εικόνα για το ιδιωτικό χρέος, ως προς το ύψος του, το είδος του ανά κατηγορία δανείου και την κατανομή του στους πιστωτές.  Υπενθυμίζεται πως σήμερα κάτι τέτοιο δεν υπάρχει καθώς λειτουργούν διαφορετικές βάσεις δεδομένων από τους φορείς που εμπλέκονται.

Πηγή enikonomia

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…