Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

0

Μια «γυναικεία» σύγκρουση
Βλέποντας κανείς τα ψηφοδέλτια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, διακρίνει και ξεχωρίζει κάποια γυναικεία ονόματα. Της Μαίρης Τσιακίρογλου, της Εύης Παρχαρίδου και της Μπελλήν Ιμπραήμ.
Πρόκειται για τα νέα γυναικεία πρόσωπα και σε ηλικία αλλά και ενασχόληση για πρώτη φορά με την πολιτική.
Φυσικά υπάρχουν και άλλες γυναίκες υποψήφιες αλλά έχουν εκτεθεί και κατά το παρελθόν όπως οι κυρίες Κυνηγοπούλου και Τσαμπάζη με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αποτελούν οι τρεις πρώτες κυρίες τα «άγνωστα χαρτιά» των εκλογών και σαν τέτοια μπορούν να φέρουν πιθανές εκπλήξεις στην σταυροδοσία.
Εξάλλου για εκλογές μιλάμε, κάθε έκπληξη πιθανή.
Γ.Δ.


Μήπως έφθασε η ώρα;
Το ερώτημα υπάρχει σαν μια πιθανότητα. Δηλαδή να εκλεγεί μια κυρία βουλευτής. Είναι μια ευκαιρία να «σπάσει» η ανδρική επικράτηση δεκάδων χρόνων στο νομό μας.
Θα πουν κάποιοι πως αυτό είναι λίγο δύσκολο, πως η μειονότητα δύσκολα ψηφίζει γυναίκα υποψήφια, όμως για όλα τα πράγματα υπάρχει η πρώτη φορά και ίσως αυτή να είναι η πρώτη φορά για να δούμε γυναίκα βουλευτίνα ή βουλεύτρια, που λένε κάποιοι και που δεν μου ακούγεται ευχάριστα στο αυτί.
Τέλος πάντων, θέτω έναν προβληματισμό, εσείς οι ψηφοφόροι θ’ αποφασίσετε.
Γ.Δ.


Η σύγκρουση των δύο ανδρών
Προφανώς θα έχουμε και σύγκρουση κατά τα φαινόμενα και μεταξύ δύο ανδρών από το ίδιο ψηφοδέλτιο. Για τους Τσιλιγγίρη και Σαλτούρο ο λόγος. Οι οποίοι θα «μονομαχήσουν» άλλη μια φορά, τελική μάλλον και για τους δύο διότι όποιος χάσει αποχωρεί από την σκηνή.
Για τους δύο άνδρες σίγουρα θα μετρήσουν διαφορετικά στοιχεία.
Για τον μεν Τσιλιγγίρη το παραχθέν έργο, οι παρεμβάσεις του στη βουλή με προτάσεις για έργα του νομού, η επίλυση εκκρεμοτήτων προς όφελος των κατοίκων και η εν γένει δράση του προς τα προβλήματα του νομού.
Αυτό το φορτίο προφανώς δεν το έχει ο Σαλτούρος, δεν τον βαραίνει καμία ευθύνη ως προς την κοινωνία και το νομό και θα διεκδικήσει την εκλογή του υποσχόμενος μια νέα και διαφορετική εποχή. Κριτής βέβαια, οι ψηφοφόροι.
Γ.Δ.


Χρειάζεται ωριμότητα
Και φτάσαμε τώρα στο πλέον σημαντικό στοιχείο που είναι η επιλογή του άξιου, ικανού, με όραμα, ιδέες και γνώσεις πολιτικού από τον Λαό.
Ο ρόλος και η αποστολή του Λαού λοιπόν στην τελική επιλογή, είναι καθοριστική.
Γι’ αυτό και θα πρέπει αυτή να γίνεται με αίσθημα σοβαρότητας και κυρίως ωριμότητας.
Δηλαδή η επιλογή να αποτελεί προϊόν σκέψης, προβληματισμού του πλέον ικανού να υπηρετήσει τα συμφέροντα του τόπου.
Προφανώς δεν θα πρέπει να ισχύσει το συναίσθημα αλλά η λογική. Να κριθούν οι υποψήφιοι για τις ικανότητές τους, τις δυνατότητές τους να αξιοποιήσουν τον ρόλο και αποστολή του βουλευτή, γιατί όχι και ενός ανώτερου αξιώματος.
Γ.Δ.


Απ’ την Επίδαυρο ως τους Φιλίππους…
“Ηθοποιός σημαίνει φως…” Και μεις εδώ πιθανόν να το γνωρίζουμε καλύτερα απ’ τον καθένα, μια που πολύ φυσικά μας γοητεύει να θεωρούμαστε συμπολίτες του παγκόσμιου συνθέτη. Κι όπως ίσως γνωρίζουν οι περισσότεροι σ’ αυτή την πόλη, ήταν το 1962 που το έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις και το εμπιστεύτηκε στον μεγάλο Δημήτρη Χορν.
Όμως εμπεριέχει μια κραυγαλέα αντίφαση η θέση εκείνη, που ναι μεν καμαρώνει για τον…”συμπολίτη” Μάνο Χατζιδάκι (άνευ πανεπιστημιακών και μεταπτυχιακών τίτλων) μαστιγώνει δε συλλήβδην τον καλλιτεχνικό κόσμο. Όπως και να χει κι αν ακόμα η αμοιβή των καλλιτεχνών (όπως και των γιατρών) φτάσει κάποτε ίδια με τα πτυχία στο δημόσιο, ρεαλιστικά η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο σαφώς απέχει παρασάγγας..! Οι υγιείς κοινωνίες σμιλεύονται και με τον πολιτισμό ή ίσως κατ ‘αρχήν μ’ αυτόν.
Άραγε να ήξεραν κάτι παραπάνω οι “αρχαίοι ημών πρόγονοι” και έστηναν τόσα και τόσα θέατρα, τα οποία σήμερα κοπτόμεθα να επισκεφτούμε..; Σπεύδουμε σ’ αυτά για ν’ απολαύσουμε Ευριπίδη, Σοφοκλή, Αριστοφάνη και για να αυτοπροσδιοριστούμε ως πολιτισμένοι και…πεπαιδευμένοι.
Μήπως και εδώ ξεπηδάει άλλη μια αντίφαση..; Απολαμβάνουμε τη σκηνή της Επιδαύρου, τη σκηνή των Φιλίππων αλλά τους καλλιτέχνες τους θέλουμε…”κλειδωμένους στα παρασκήνια”. Ε, τότε η “παράσταση” είναι μάλλον ανέφικτη…
Χρύσα Μπαΐρα


Πριν διαφωνούσαν
Δεν πάει πολύς καιρός που στη γειτονική Κομοτηνή άρχισαν τα όργανα να παίζουν έναν γνωστό σκοπό. Αυτόν της άρνησης να γίνει το Νοσοκομείο από το Ίδρυμα Νιάρχος.
Αιτία και αφορμή, γιατί αυτό θα λειτουργούσε ως Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού Δικαίου.
Τότε λοιπόν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ήταν αρνητικοί και με απόλυτες εκφράσεις έσερναν τα μύρια όσα.
Τώρα, πάλι οι ίδιοι, κατηγορούν τους πάντες, γιατί το νοσοκομείο δεν θα γίνει εξαιτίας του διπλασιασμού του κόστους όπως ενημέρωσε το Ίδρυμα.
-Μένω με την απορία και χαμογελώ πικρά. Δεν έχει σωτηρία αυτός ο τόπος…
Γ.Δ.


Ο Ελληνικός ευεργετισμός
Δύο πράγματα θα θυμίσω έτσι φρεσκάροντας τη μνήμη κάποιων που είτε αγνοούν ή δεν θέλουν  να θυμούνται τον ελληνικό ευεργετισμό.
Περιληπτικά θα πω ότι το φαινόμενο των χορηγών και ευεργετών αργότερα είναι ένα φαινόμενο ελληνικό. Από την αρχαιότητα ακόμη υπήρχαν οι πολίτες εκείνοι οι οποίοι διέθεταν χρήματα για τη χρηματοδότηση θεατρικών έργων και άλλων δράσεων.
Στη συνέχεια είχαμε τους δεκάδες ευεργέτες που με τα χρήματά τους από τις επαγγελματικές τους δράσεις, χρηματοδότησαν για να γίνουν σχολεία, εκκλησίες, νοσοκομεία, γήπεδα, πανεπιστήμια, σχολές διάφορες και άλλα πολλά που σώζονται μέχρι σήμερα και τονίζουν το έργο και προσφορά στην πατρίδα των ευεργετών.
Γ.Δ.


Η τουριστική γραμμή Δράμα – Ξάνθη
Σ’ ότι αφορά την γραμμή Ξάνθη – Δράμα που δεν λειτουργεί στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ και του ΟΣΕ μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Μιχάλη Αμοιρίδη στην Ξάνθη είπαν σαφέστατα ότι το τμήμα αυτό εντάσσεται στο έργο ΣΔΙΤ αναβάθμιση και ανάταξης του δικτύου και πως ο ΟΣΕ δεν μπορεί να βάλει από μόνος του τουριστικά δρομολόγια αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε συνεργασία με τους δήμους που θα πρέπει να κάνουν μια προετοιμασία και ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει διάφορες δράσεις. Να σημειώσουμε ότι γι’ αυτό έχουν εκφράσει ενδιαφέρον οι δήμοι Ξάνθης και Παρανεστίου. Έχουν χρόνο να κάνουν ένα σχεδιασμό αφού η γραμμή θα τεθεί σε λειτουργία το 2025 όταν ολοκληρωθεί το έργο.
Μ.Ξ.


Επιτέλους μπαίνει STOP στην απαξίωση του τρένου
Επιτέλους πήραν μπρος οι …μηχανές της ΕΡΓΟΣΕ και μπαίνουν στην διαδικασία του εκσυγχρονισμού των σιδηροδρόμων μέσα από προγράμματα ευρωπαϊκά αλλά και το ΠΔΕ. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη καθώς το υφιστάμενο δίκτυο του ΟΣΕ είναι απαρχαιωμένο και υπάρχει αναγκαιότητα για χάραξη νέων γραμμών. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας ο στόχος είναι με την νέα χάραξη Θεσσαλονίκης – Τοξότες και Αλεξανδρούπολη η σύνδεση με τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης και στην συνέχεια να γίνει διευρωπαϊκό το δίκτυο με την σύνδεση με τα λιμάνια της Μαύρης θάλασσας και της Βαλτικής. Όλα αυτά μέχρι το 2028 ενώ η αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου ξεκινά με ΣΔΙΤ και  fast track διαδικασίες μέσα στο 2023. Ο σιδηρόδρομος είναι το πιο δημοφιλές μεταφορικό μέσο σ’ όλες τις χώρες του κόσμου εκτός από την χώρα  μας που έχει απαξιωθεί τα τελευταία χρόνια. Καιρός είναι λοιπόν να εκσυγχρονιστεί.
Μ.Ξ.


Εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση
Μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση ερευνά τις τελευταίες ημέρες η Ασφάλεια Ξάνθης, που χειρίζεται το θέμα, έξω από τα φώτα της δημοσιότητας, για την ώρα.
Οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές και γι’ αυτό προτεραιότητα δίνεται στο πλαίσιο της προανάκρισης να εντοπιστεί και να αξιολογηθεί κάθε πιθανό στοιχείο για την υπόθεση.
Ήδη κατασχέθηκαν ηλεκτρονικές συσκευές από το άτομο κατά του οποίου στρέφονται οι καταγγελίες και έχουν αποσταλεί για έλεγχο στα εγκληματολογικά εργαστήρια.
Λόγω της σοβαρότητας την υπόθεσης οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, εργάζονται μεθοδικά και εντατικά, με τη μέγιστη δυνατή διακριτικότητα, και ελπίζουμε άμεσα να υπάρξουν περισσότερα δεδομένα. Φαίνεται όμως, ότι η υπόθεση θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα και την κοινή γνώμη.
Ε.Δ


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…