Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Κόκορας κρασάτος στη γάστρα

Κόκορας κρασάτος στη γάστρα

0

– 1 μεγάλος κόκορας (περίπου 2½ κιλά), σε 10 κομμάτια

-1 μεγάλο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ

-1 μεγάλο καρότο, σε ψιλά καρέ

-το λευκό μέρος από 1 πράσο, σε ψιλά καρέ

-1 κλωνάρι από σέλινο, χοντροκομμένο

-1/2 κεφάλι σκόρδο (δεν ξεχωρίζουμε τις σκελίδες) ή όσο σκόρδο θέλουμε

-750 ml κόκκινο κρασί, κατά προτίμηση Merlot ή Syrah

-1 ξυλάκι κανέλας

-1 αστεροειδής γλυκάνισος

-100 ml ελαιόλαδο

-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Βάζουμε τα κομμάτια του κόκορα σε ένα μεγάλο σκεύος μαζί με το κρεμμύδι, το καρότο, το πράσο, το σέλινο, το σκόρδο, το κρασί, τα μπα χαρικά, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ να μαριναριστεί.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C. Στραγγίζουμε τον κόκορα, ξεχωρίζοντας τα λαχανικά και κρατώντας τα υγρά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια κόκορα για περίπου 8 – 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.

Μεταφέρουμε τον κόκορα σε ένα σκεύος, ρίχνουμε στην ίδια κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα λαχανικά για περίπου 6 – 8 λεπτά, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς.

Σβήνουμε με τη μαρινάδα και μαγειρεύουμε για περίπου 5 – 7 λεπτά, μέχρι να πάρουν τα υγρά μια βράση. Μεταφέρουμε τα σοταρισμένα λαχανικά στη γάστρα και βάζουμε τον κόκορα από πάνω. Κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να γίνει ο κόκορας (τα κομμάτια του στήθους θα είναι έτοιμα νωρίτερα).

Βγάζουμε τον κόκορα και τα λαχανικά από τη γάστρα, σουρώνουμε τα υγρά και με ένα κουτάλι αφαιρούμε το λίπος που θα επιπλέει στην επιφάνεια. Για καλύτερη απολίπωση, βάζουμε τα υγρά στην κατάψυξη για περίπου 30 – 40 λεπτά. Το λίπος θα ανέβει στην επιφάνεια και θα στερεοποιηθεί κάπως – το αφαιρούμε με το κουτάλι.  Πολτοποιούμε τα υγρά μαζί με όσα κομμάτια λαχανικών χρειάζονται για να αποκτήσει η σάλτσα πυκνή υφή. Βράζουμε τη σάλτσα για 2 – 3 λεπτά για να δέσουν οι γεύσεις.  Σερβίρουμε τον κόκορα με απλό πιλάφι ή πουρέ πατάτας και τη σάλτσα λαχανικών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

-300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις -150 γρ. κακάο -2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ -400 γρ. ζάχα…