Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πάνω από 100 περιστατικά κακοποίησης – παραμέλησης ανηλίκων το 2022 στην Ξάνθη

Πάνω από 100 περιστατικά κακοποίησης – παραμέλησης ανηλίκων το 2022 στην Ξάνθη

0

Στοιχεία από την Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων Δήμου Ξάνθης  – Φέτος δεν καταγράφηκε περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικου

 

Μεγάλη αύξηση περιστατικών από το 2020 – Καταλυτική η επίδραση του εγκλεισμού λόγω κορωνοϊού  – Ακραίο περιστατικό: Μητέρα παράτησε στην Ομάδα τέσσερα ανήλικα και ένα σκυλί

 

 

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία την Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων του Δήμου Ξάνθης για την κακοποίηση – παραμέληση ανηλίκων στην Ξάνθη. Σύμφωνα με αυτά μόνο το 2022 τα περιστατικά κακοποίησης  – παραμέλησης που διαχειρίστηκε η Ομάδα μετά από καταγγελίες και εισαγγελική παραγγελία ξεπέρασαν τα 100! Αυτά αφορούν μόνο τον δήμο Ξάνθης καθώς κάθε δήμος με νόμο από το 2011 υποχρεούται να συστήσει Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων (ΟΠΑ). Όπως μας διευκρινίστηκε επίσης στα περιστατικά αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται όσα αφορούν την περιοχή του Δροσερού καθώς αυτά τα διαχειρίζεται  το παράρτημα Ρομά Κέντρο Κοινότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες εκεί τα περιστατικά είναι λιγότερα γιατί είναι όσα έχουν νοσηλευτεί και  γίνεται αυτεπάγγελτα η εισαγγελική παρέμβαση καθώς δεν γίνονται καταγγελίες και πολλά παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο.

Μεγάλη αύξηση περιστατικών από το 2020 – Καταλυτική η επίδραση του εγκλεισμού λόγω κορωνοϊού

Να διευκρινίσουμε ότι η Ομάδα Προστασίας του Δήμου Ξάνθης συστάθηκε μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου το 2001 και επικαιροποιείται κάθε φορά με απόφαση Δήμαρχου. Υπάγεται οργανικά στο Τμήμα Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής. Ωστόσο όπως αναφέρει η προϊσταμένη του Τμήματος Πρόνοιας κα Κατερίνα Μαυρομάτη, καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος: «Οι εισαγγελικές παραγγελίες για κακοποίηση και παραμέληση ανηλίκων έχουν καλύψει τα κύρια καθήκοντα της Ομάδας που εξυπηρετεί 5.000 άτομα ετησίως. Οι Ομάδες θα έπρεπε να είναι αυθύπαρκτες οργανικές μονάδες και να μην τους αποσπά κανένα άλλο αντικείμενο γιατί έχουν σπουδαίο και δύσκολο κοινωνικό έργο να επιτελέσουν». Η κα Μαυρομάτη κάνει λόγω για μεγάλη αύξηση των περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ιδιαίτερα μετά το 2020 συνδέοντάς την με τον εγκλεισμό λόγω κορωνοϊού: «Ο εγκλεισμός λόγω κορωνοϊού ήταν καταλυτικός. Παρατηρούμε μια μεγάλη αύξηση σε καταγγελίες τόσο ανώνυμες όσο και εισαγγελικές παραγγελίες για κοινωνική έρευνα που διενεργείται από τις 4 κοινωνικούς λειτουργούς της Ομάδας με την συνεπικουρία ψυχολόγου. Τα περιστατικά δεν αφορούν μόνο κακοποίηση δηλαδή ξυλοδαρμούς αλλά και παραμέληση σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Παραμέληση είναι όταν ο γονιός έχει ένα αυτιστικό παιδί και δεν ακολουθεί τις θεραπείες του είναι παραμέληση».

Φέτος δεν καταγράφηκε περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικου στα στοιχεία της Ομάδας Προστασίας

Αναφορικά με το πότε παρεμβαίνει η Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθεί η κα Μαυρομάτη εξηγεί: «Η Ομάδα παρεμβαίνει όταν έχει ανώνυμη καταγγελία για κακοποίηση ανήλικου, όταν έχει κλήση για κακοποίηση από την εθνική γραμμή 1107 και κατόπιν εισαγγελικής εντολής για έρευνα. Η έρευνα γίνεται με επισκέψεις και επαφές με τους γονείς του ανηλίκου ξεχωριστά και με τον ανήλικο καθώς και με όλο το περιβάλλον που κινείται το παιδί. Αναλόγως πως θα εξελιχθεί και αν από την συμπεριφορά του παιδιού ή της οικογένειας υπάρξουν υπόνοιες για σεξουαλική κακοποίηση διατάσσεται και ιατροδικαστική εξέταση. Όλα αυτά καταγράφονται σε μια έκθεση που παραδίδεται στον εισαγγελέα. Φέτος δεν είχαμε κανένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης», επισημαίνει η κα Μαυρομάτη.

Να σημειώσουμε ότι η παρέμβαση της Ομάδας δεν σταματά στην έρευνα αλλά  όταν αυτή ολοκληρωθεί η έρευνα και αναλόγως τι θα αποφασιστεί αν για παράδειγμα οι γονείς χάσουν την επιμέλεια και δεν υπάρχει υποστηρικτικό περιβάλλον τότε η Ομάδα ξεκινά τις διαδικασίες να βρει θέση σε μια από τις υπάρχουσες δομές ώστε να μείνει το παιδί. Επίσης με εντολή εισαγγελία κάθε περιστατικό παρακολουθείται και κατά την εξέλιξη του.

Μητέρα παράτησε στην Ομάδα τέσσερα ανήλικα και ένα σκυλί  – Δυο παιδιά έμειναν στο Αστυνομικό Τμήμα για ένα Σαββατοκύριακο

Δύο από τις ακραίες περιπτώσεις που κλήθηκε η Ομάδα να διαχειριστεί ήταν όταν πέρσι παραμονή Χριστουγέννων μια μητέρα ήρθες το δήμο και άφησε τα 4 ανήλικα παιδιά της και το σκύλο τους και είπε «πάρτε τα». Το ίδιο είχε κάνει στο Ρέθυμνο όπου τα άφησε στην πλατεία της πόλης. Υπήρξε άμεσα εισαγγελική εντολή και κινητοποίηση της Ομάδας να βρει χώρο και δομή για να στείλει τα παιδιά. Την άλλη μέρα η ίδια ήρθε με την μητέρα της και τα ζητούσε πίσω.  Επίσης ένα άλλο περιστατικό ήταν ότι ένα Σαββατοκύριακο πριν το Πάσχα δύο παιδιά αναγκάστηκαν να μείνουν στο αστυνομικό τμήμα γιατί κρατούνταν οι γονείς τους.

Τμήμα Πρόνοιας &Κοινωνικής Πολιτικής, Κ. Μαυρομάτη: «Επιτελεί ένα σπουδαίο κοινωνικό έργο έχοντας ως βασικό μέλημα την προστασία των παιδιών»

«Τα παιδιά θέλουν φροντίδα και αγάπη. Η Ομάδα μας κάνει ότι μπορεί για να τα βοηθήσει, να τα εξασφαλίσει ένα καλό περιβάλλον χωρίς βία και κακοποίηση.  Σε κάποιες περιπτώσεις όταν υπάρχει συνεργασία με τους γονείς τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Η Ομάδα τους παρέχει βοήθεια, τους προτείνει λύσεις, τους δίνει κατευθύνσεις και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει συνεργασία  ακολουθεί την προβλεπόμενη διαδικασία. Επιτελεί ένα σπουδαίο κοινωνικό έργο έχοντας ως βασικό μέλημα την προστασία των παιδιών», καταλήγει η κα Μαυρομάτη.

Χρειάζεται αυτονόμηση και ενίσχυση η Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων Δ. Ξάνθης

Όπως καταδεικνύεται το πρόβλημα με κακοποιημένα – παραμελημένα παιδιά στην Ξάνθη έχει οξυνθεί και αυτό δημιουργεί  επιτακτικά την ανάγκη για την άμεση και αντιμετώπισή του. Γι’ αυτό και η Ομάδα Προστασίας θα πρέπει να καταστεί αυτόνομη οργανική μονάδα, να στελεχωθεί κατάλληλα και να ασχολείται μόνο μ’ αυτό το αντικείμενο ενώ σε επίπεδο πολιτείας να υπάρξει νομική κάλυψη σε όλες τις διαδικασίες της διαχείρισης των περιστατικών αλλά και μια ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική προστασίας των ανηλίκων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αναβαθμίζεται το Κέντρο Υγείας Αβδήρων

Αποκτά μόνιμο ασθενοφόρο μετά από 5 χρόνια Ξεκίνησαν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης κ…