Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η «Ανέγγιχτη» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου θέλει να ανακαλύψει εκ νέου το μεγαλείο του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από τα μάτια της Γαλάτειας

Η «Ανέγγιχτη» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου θέλει να ανακαλύψει εκ νέου το μεγαλείο του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από τα μάτια της Γαλάτειας

0

Η ερωτική ζωή του Νίκου Καζαντζάκη στο μικροσκόπιο

Πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο Δύο, η παρουσίαση του 30ου βιβλίου του γνωστού συγγραφέα

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου «Ανέγγιχτη» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου υπό την φιλοξενία του Βιβλιοπωλείου Δύο. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σαμή Καραμπουγιούκογλου.

Ο πολυγραφότατος συγγραφέας επανήλθε με ένα καινούργιο βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος. Το ζήτημα που πραγματεύεται το παρόν βιβλίο είναι η ερωτική ζωή του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από τα μάτια της Γαλάτειας παρότι χρησιμοποιούνται διαφορετικά ονόματα για τους ήρωες του μυθιστορήματος. Η αφήγηση της εγκαταλελειμμένης γυναίκας, που ξεκινάει το 1883 και φτάνει ως το 1966, σταθμεύοντας σε Κρήτη, Αθήνα, Βιέννη, Βερολίνο και αλλού, εξερευνά και όλες τις άλλες ερωτικές σχέσεις του πρώην άντρα της, καθώς και τις αντανακλάσεις τους στα πολυμεταφρασμένα έργα του, ορισμένα από τα οποία μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο ακόμα και από το Χόλυγουντ.

Ο Καζαντζάκης, σύμφωνα με τον συγγραφέα, είναι ένας από τους ελάχιστους Έλληνες συγγραφείς με τόση απήχηση και επιρροή σε όλο τον κόσμο αφού έχει αποδειχθεί ότι είναι ο πιο μεταφρασμένος σύγχρονος Έλληνας συγγραφέας. Ένας συγγραφέας ο οποίος αναθεματίστηκε από την εκκλησία ως αιρετικός, ήταν φίλος με τον Σικελιανό, ασπάστηκε τη νιτσεϊκή κοσμοθεωρία και υπήρξε εννέα φορές ως υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ.

Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος μίλησε για το 30ο βιβλίο του καθόσον είναι το μόνο που βασίζεται σε αληθινά περιστατικά ενσωματώνοντας κομμάτια από την αλληλογραφία του και τμήματα από τα έργα του και όλα αυτά μεταφέροντας τα στην νέα ελληνική και όχι στην «καζαντζακική γλώσσα». Η μυθοπλασία, όπως αναφέρει ο ίδιος, αφορά κατά κύριο λόγο την ερωτική ζωή του Καζαντζάκη καθώς δεν γνωρίζουμε πολλά και μπορεί να μοιάζει σκανδαλοθηρικό θέμα. Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος πρόσθεσε ότι «τη μυθοπλασία της ερωτικής ζωής του Καζαντζάκη, μου δόθηκε το περιθώριο, να τη χρησιμοποιήσω ως δόλωμα για το κοινό ώστε να το οδηγήσω σε μία γνωριμία με το έργο, με τη ζωή και τις πνευματικές αναζητήσεις του Νίκου Καζαντζάκη». Και συμπλήρωσε ο ίδιος ότι «ο Καζαντζάκης δεν ακούμπησε την πρώτη γυναίκα του, κατά την άποψη μου, επειδή ήταν χωμένος μέσα στις θρησκευτικές και πνευματικές του αναζητήσεις».

Ο συγγραφέας υπογράμμισε «ότι θα πρέπει να εμπνευστούμε ως έθνος από το μεγαλείο του πνεύματος του Καζαντζάκη διότι είναι ένας συμπατριώτης μας που μεγαλούργησε και ακόμα ακτινοβολεί παγκοσμίως. Το να προσεγγίσουμε το πνεύμα του μόνο καλό θα μας κάνει».

Όσον αφορά στο βιβλίο, ανάμεσα στο κοινό υπήρξαν φορείς αντίθετης άποψης από αυτή του συγγραφέα σχετικά με τον ρόλο της Γαλάτειας καθώς φαίνεται ότι το μυθιστόρημα είναι γραμμένο από μία ανδρική σκοπιά σχολιάζοντας τα λόγια και τις πράξεις της Γαλάτειας. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε το φύλο μας», σχολίασε μια παρευρισκόμενη προς τα λόγια του συγγραφέα, οδηγώντας την παρουσίαση σε ένα ζωντανό διάλογο ανάμεσα στους ανθρώπους που επέλεξαν να περάσουν το απόγευμα της Παρασκευής τους στον ζεστό χώρο του Βιβλιοπωλείου Δύο.

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…