Αρχική ΓΝΩΜΕΣ 4+1 Δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό τα Χριστούγεννα

4+1 Δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό τα Χριστούγεννα

1

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη και χρωματιστή περίοδος όλου του χρόνου! Είναι η αγαπημένη γιορτή για μικρούς και μεγάλους! Ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, τα λαμπιόνια, τα στολίδια, τα λαμπάκια μας δημιουργούν ενθουσιασμό και επιτέλους είναι η περίοδος που καταφτάνουν οι πολυπόθητες Χριστουγεννιάτικες διακοπές! Όλα αυτά εμάς μπορεί να μας φαίνονται διασκεδαστικά και χαρούμενα για τα παιδιά με Αυτισμό όμως δεν είναι και τόσο διασκεδαστική η Χριστουγεννιάτικη περίοδος. Γιατί ;

Τα Χριστούγεννα για τα παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές αποτελεί πηγή άγχους, διότι όπως είναι γνωστό το βασικότερο χαρακτηριστικό του Αυτισμού είναι οι δυσκολίες που παρουσιάζουν στην <<θεωρία του νου>> . Η <<θεωρία του νου>> μας βοηθάει να κατανοήσουμε τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις επιθυμίες των υπόλοιπων ανθρώπων! Τέλος ένας ακόμη παράγοντας που δυσκολεύει αρκετά τα παιδιά με Αυτισμό είναι οι αισθητηριακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν !

1.Αλλαγή ρουτίνας :  Για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης η διακοπή των μαθημάτων και του σχολείου στην Χριστουγεννιάτική περίοδο αποτελεί πηγή χαράς, για τα παιδιά με Αυτισμό όμως θεωρείτε πηγή άγχους. Όταν ξαφνικά αλλάζει η ρουτίνα της καθημερινότητας τους και το πρόγραμμα που έχουν ‘’μάθει’’ να ακολουθούν πιστά, αρχίζουν να νοιώθουν έντονο άγχος με αποτέλεσμα να μην μπορούν να το διαχειριστούν και να παρουσιάζουν έντονα ξεσπάσματα θυμού και επιθετικότητα.

2.Έθιμα : Όπως όλες οι Θρησκευτικές γιορτές έτσι και τα Χριστούγεννα έχουν διάφορα έθιμα που ακολουθούνται πιστά από όλους κάθε χρόνο! Για τα παιδιά με Αυτισμό τα έθιμα δεν μπορούν να γίνουν απόλυτα κατανοητά, διότι περιλαμβάνουν έννοιες που πολλές φορές δεν είναι ορατές με το μάτι.

3.Στολίδια, λαμπιόνια και φωτάκια : Οι αισθητηριακές δυσκολίες που παρουσιάζουν τα παιδιά όταν συνδέονται με τα λαμπάκια που αναβοσβήνουν, τα γκλίτερ που λαμπυρίζουν και τα  πολύχρωμα στολίδια που κρέμονται στο δέντρο και σε όλους τους χώρους μέσα και έξω από το σπίτι μπορεί να προκαλούν έντονη σύγχυση.

4.Γιορτινά τραπέζια & πολυκοσμία : Οι γιορτές είναι μια καλή δικαιολογία για να μαζευόμαστε με τους αγαπημένους μας στα γιορτινά τραπέζια! Τα παιδιά με Αυτισμό λόγω των δυσκολιών στην <<θεωρία του νου>>, των επικοινωνιακών δυσκολιών και των αισθητηριακών δυσκολιών τους δεν νιώθουν άνετα μέσα σε πλήθος ατόμων. Επιπλέων τα γιορτινά τραπέζια φημίζονται για τις ποικιλίες των φαγητών και των μυρωδιών. Όπως γνωρίζουμε λόγω των αισθητηριακών δυσκολιών τα παιδιά με Αυτισμό καταναλώνουν συγκεκριμένες τροφές και μπορεί να παρουσιάσουν υπερ-ευαισθησία στις έντονες μυρωδιές των φαγητών.

5.Κάλαντα και γιορτινά τραγούδια :  Τα κάλαντα και τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια ακούγονται μόνο τον Δεκέμβριο που είναι ο μήνας των Χριστουγέννων, τους υπόλοιπους 11 μήνες δεν ακούγονται με αποτέλεσμα αυτό να σοκάρει τα παιδιά με Αυτισμό και να αλλάζει την ρουτίνα τους. Επιπλέων σε όλες τις πόλεις και χώρες την περίοδο των Χριστουγέννων οι πλατείες και οι δρόμοι πλημμυρίζουν από μελωδίες και τραγούδια. Τα παιδιά με Αυτισμό δεν μπορούν να διαχειριστούν τις υψηλές εντάσεις στους ήχους με αποτέλεσμα να <<ουρλιάζουν>>, να χτυπάνε και να ξεσπάνε.

Κόντε -Χασάν Μπουσρά
Λογοθεραπεύτρια (Πτυχιούχος Α ΤΕΙ Πατρών)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μπουσρά Κόντε Χασάν
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…