Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πρώτη αίτηση για διόρθωση ταυτότητας φύλου στην Ξάνθη

Πρώτη αίτηση για διόρθωση ταυτότητας φύλου στην Ξάνθη

0

Η έκδοση της απόφασης αναμένεται το προσεχές διάστημα

Την Δευτέρα στις 14 Νοεμβρίου κατατέθηκε από την Σουλτάνα, ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων ΛΟΑΤΚΙΑ+, αίτηση στα δικαστήρια της Ξάνθης για διόρθωση ταυτότητας φύλου από άρρεν σε θήλυ. Όπως η ίδια η ξανθιώτισσα αναφέρει στο προσωπικό της λογαριασμό στα social media η χαρά για την έκβαση της υπόθεσης είναι μεγάλη. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια στάθηκε ο δικηγόρος της Ιωάννης Πατζανακίδης ο οποίος προσέφερε τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς.

Όπως ανέφερε ο κ. Πατζανακίδης, η αιτούσα πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου, αφού ήταν άγαμη, ενήλικας και δεν τελούσε σε δικαστική συμπαράσταση, ενώ έκανε λόγο για μια σημαντική απόφαση που αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί μια νίκη που συνίσταται στη ριζική αμφισβήτηση και σταδιακή αποδυνάμωση του άκαμπτου δίπολου που παραδοσιακά στηρίζει το πατριαρχικό και ετεροκανονικό σύστημα έμφυλων σχέσεων υποχρεωτικής ετεροφυλοφιλίας. Επίσης είναι κατανοητό, ότι το κοινωνικό φύλο και ο κοινωνικός ρόλος που αποδίδεται στα άτομα από το σύνολο μιας κοινωνίας, και αποτελεί κοινωνικό κατασκεύασμα δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με την έμφυλη ταυτότητα ή με τις σεξουαλικές προτιμήσεις. Ο σχετικά νέος νόμος 4491/2017 που αφορά την διόρθωση της ταυτότητας φύλου είναι μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση που έχει να διανύσει ακόμα δρόμο πολύ.

Παύλος Μαραγκός

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…