Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

0

Κριτική και προτάσεις
Το έχω υποστηρίξει πως ο ρόλος της αντιπολίτευσης στους δήμους, την περιφέρεια και σε κάθε άλλο όργανο ακόμη και στη βουλή, θα πρέπει να γίνεται με μέθοδο.
Οι ασκούντες την αντιπολίτευση για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων θα πρέπει να κάνουν προτάσεις. Να τις καταθέτουν επεξεργασμένες και σε λογική βάση με τα δεδομένα κάθε φορέα. Μάλιστα, για να γίνονται γνωστές οι κατατεθειμένες προτάσεις, εγκαίρως να στέλνονται και στα Μέσα Ενημέρωσης. Δηλαδή, προτάσεις σωστές, κριτική επί των πεπραγμένων ή παραλείψεων με επιχειρήματα οπωσδήποτε, χωρίς ακρότητες και φωνές. Το σενάριο αυτό ισχύει για τους δήμους, τις περιφέρειες και τη βουλή ακόμη.
Φωνές, λαϊκισμοί, απειλές, πλέον δεν αποδίδουν. Μόνον διάλογος με επιχειρήματα.
Γ.Δ.


Διάλογος ναι, αλλά…
Διάλογος, ναι, με την Τουρκία, αλλά για ποια θέματα;
Ιδού το ερώτημα το σημαντικό και κρίσιμο.
Υπάρχουν όντως κάποια προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που ως σύμμαχοι θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι να τα βρουν με διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου.
Διάλογος λοιπόν; Ναι. Όμως δεν χρειάζεται να βρούμε κάτι άλλο με την Τουρκία, πέραν της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας και αυτά είναι γνωστές θέσεις, όπως και η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια ως αναφαίρετο δικαίωμά μας.
Ιδού λοιπόν. Τα θέματα γνωστά, ας ξεκινήσει ο διάλογος.
Γ.Δ.


Νέα Περιφέρεια
Μας προέκυψε νέα Περιφέρεια εσχάτως. Όσοι γνωρίζατε πως είναι δεκατρείς, θα πρέπει να πληροφορηθείτε πως τα σαΐνια της δικής μας Περιφέρειας, στον τομέα του τουρισμού, δημιούργησαν μια νέα.
Σε δελτίο Τύπου  το οποίο ήρθε από την εταιρία Choose Strategic Communications Partner με έδρα την Αθήνα, συνοδεύεται από σχετικό φωτογραφικό υλικό, στο οποίο εμφανώς γίνεται αντιληπτό το σοβαρό λάθος…στην ονομασία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου αναφέρεται ως Region of East Macedonia, δηλαδή Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας. Αυτή είναι η νέα Περιφέρεια της «Ανατολικής Μακεδονίας».
Το λάθος χοντρό αλλά συνέπεια καμία. Το κατάπιαν αμάσητο τα σαΐνια του Τουρισμού της ΑΜΘράκης και ο Αθ. Τσώνης ως υπεύθυνος.
Γ.Δ.


Κλείνουν σιγά-σιγά
Μη περιμένετε ονόματα υποψηφίων βουλευτών ακόμη. Η στήλη κρατάει «πισινή» διότι έχουν δει πολλά τα μάτια μας. Το μαγείρεμα συνεχίζεται εντατικά κι αυτό εξαιτίας του γεγονότος πως άλλος θ’ αποφασίσει. Κι αυτός είναι ο πρωθυπουργός για το πότε θα σφυρίξει την έναρξη του αγώνα των εκλογών. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο όλα τα κόμματα φουλάρουν τις μηχανές, οι επιτροπές που ορίστηκαν εξετάζουν βιογραφικά και ξεδιαλύνουν το «πρώτο χέρι» για ν’ ακολουθήσει το δεύτερο και οριστικό.
Γι’ αυτό, ας κρατήσουμε τις διάφορες φήμες που κυκλοφορούν. Ο χρόνος των χρισμάτων πλησιάζει όπως και η οριστικοποίηση των υποψηφίων.
Προφανώς αυτοί που δεν ανησυχούν για τον λόγο αυτό είναι οι νυν βουλευτές. Θα είναι δικαιωματικά εκ νέου υποψήφιοι. Αυτοί απλά αναμένουν να μάθουν τους ανθυποψηφίους τους για να χαρούν ή να ταραχτούν ανάλογα ποιοι θα είναι.
Γ.Δ.


Εμείς οι Έλληνες δεν τα κάνουμε όλα… καλά
Πολύ ενδιαφέρουσα η ομιλία της καθηγήτριας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κας Μαρίας Ευθυμίου στην Κομοτηνή. Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Χρόνος» η κυρία Ευθυμίου καθήλωσε τους παρευρισκόμενους με την ενδιαφέρουσα ομιλία της. Παραθέτουμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα: « Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους Έλληνες να αντέχουν ανά τους αιώνες; Αντέχουμε μέσα από τη γλώσσα μας, που είναι το πιο σπουδαίο “πλοίο” που έχουμε, κι από τη ναυτοσύνη μας που είναι επίσης σημαντική παράμετρος στην ιστορία των Ελλήνων και σημαίνει εμπόριο και κινητικότητα. Την ίδια ώρα όμως οι Έλληνες δεν τα κάνουμε όλα… καλά. Ούτε θυμόμαστε πολύ, ούτε θυμόμαστε σωστά, κι αυτά που συνήθως θυμόμαστε είναι κάποια που νομίζουμε ότι είναι τα πιο σημαντικά: άλλες φορές είναι κι άλλες όχι». Σ’ άλλο σημείο της ομιλίας της ανέφερε: « «είναι καιρός να ξεπεράσουμε τα βαριά μας, τον εμφύλιό μας πόλεμο που ακόμη μας βαραίνει και μας κάνει να παίρνουμε αποφάσεις λαθεμένες σαν συνολική κοινωνία. Εάν μπορέσουμε να περιστείλουμε αυτό το κακό, τότε έχουμε δυνατότητες, γιατί δεν μας λείπουν καθόλου τα στοιχεία που μας κάνουν ισχυρούς». Όσο για την τάση φυγής πολλών νέων από την πατρίδα, συμφώνησε ότι «ναι» στόχος είναι να παραμένουν στη χώρα, αλλά για να καταστεί αυτό εφικτό, πρόσθεσε με νόημα, «πρέπει να υπάρχει οικονομία, ηρεμία, ισορροπία των πραγμάτων που θα πει ότι όλοι θα είμαστε λιγότερο παράφοροι, λιγότερο εύκολοι στις ανοησίες και στα μεγάλα λόγια, πιο συγκρατημένοι και πιο επεξεργασμένοι εσωτερικά. Μπορούμε».
Θα χαρούμε να υποδεχτούμε την κα Ευθυμίου και στην Ξάνθη ξανά!
Μ.Ξ.


Τα δημοτικά σημάδια Ι
Από τα μέχρι τώρα σημάδια που βλέπω στις δημοτικές παρατάξεις, βγαίνει ένα συμπέρασμα. Ότι ο αγώνας θα είναι σκληρός. Θα έλεγα καταλυτικός για κάποιους.
Εννοώ πως αρκετοί ηττημένοι θα υποχρεωθούν να «πάνε σπίτι τους». Κι αυτό, διότι δε θα’ χουν άλλη ευκαιρία μπροστά τους για να ξαναπροσπαθήσουν. Οπότε υποχρεωτικά θα υπάρξει ανανέωση στους νέους υποψήφιους για το χρίσμα.
Τα σημάδια που ζούμε, από την αρχή της θητείας Τσέπελη, αυτό μαρτυρούν. Πως αρκετοί δεν έχουν πλέον ή δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία.
Ανθρώπινο θα πει κάποιος και θα συμφωνήσω. Κι αυτό διότι στη ζωή, κυρίως στην πολιτική, οι ευκαιρίες είναι λίγες. Τις άρπαξες, έχει καλώς. Δεν τις πρόλαβες, πάει έχασες.
Γ.Δ.


Τα δημοτικά σημάδια ΙΙ
Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές τα σημάδια επεκτείνονται και προς μία προϊστορία. Αυτή της νίκης του Τσέπελη στη δεύτερη Κυριακή επί του Δημαρχόπουλου.
Ο Δημαρχόπουλος φέρει βαρέως την ήττα αυτή και επιθυμεί να πάρει τη ρεβάνς.
Φυσικά η επιδίωξη αυτή δύσκολα θα υλοποιηθεί διότι πλέον τα δεδομένα άλλαξαν και θ’ αλλάξουν ακόμη περισσότερο. Προσωπικά πιστεύω πως η καλύτερη λύση για τον Δημαρχόπουλο θα είναι να ενσωματωθεί στον συνδυασμό Τσέπελη.
Τώρα, ως προς τον νέο συνδυασμό των τριών παρατάξεων, εκτιμήσεις δεν μπορούν να γίνουν. Κι αυτό διότι το πείραμα είναι πρωτόγνωρο πανελλαδικά. Το πως θα προχωρήσει, εάν βρει ανταπόκριση στους Ξανθιώτες ή όχι είναι το ζητούμενο.
Γι’ αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.
Γ.Δ.


Συγκίνηση
Δεν το κρύβω πως συγκινήθηκα με το πρόβλημα της υγείας του αγαπητού γιατρού Τιμούρ Χουσεΐνογλου. Τον γνωρίζω χρόνια και με τον πατέρα του υπήρξαμε γείτονες αγαπημένοι.
Παρακολούθησα την επαγγελματική του καταξίωση και χαιρόμουν γι’ αυτό, όπως και την αποδοχή και αγάπη που είχε κερδίσει από τους Ξανθιώτες.
Η τελευταία του δύσκολη δοκιμασία, ήταν πράγματι μοναδική. Μου τα διηγήθηκε όλα, συγκινηθήκαμε σα παλιοί γείτονες και η χαρά μου όπως και όλων όσων γνωρίζουν τον απλό και ανθρώπινο χαρακτήρα του Τιμούρ, ήταν μεγάλη για την «επιστροφή» του από την μεγάλη δοκιμασία. Ανθρώπινα λόγια, όχι παρηγοριάς αλλά συμπαράστασης σε μια δοκιμασία ενός φίλου που βγήκε νικητής με τη βοήθεια της Ιατρικής επιστήμης.
-Σιδερένιος φίλε μου πλέον…
Γ.Δ.


Έχει δύο επιλογές
Η αντιμετώπιση του θέματος του δημοτικού πάρκινγκ στην  πόλη μας, είναι ένα θέμα. Προφανώς δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό και κυρίαρχο για την κοινή γνώμη των Ξανθιωτών.
Εξάλλου υπάρχουν αρκετά ιδιωτικά πάρκινγκ που εξυπηρετούν τους ενδιαφερόμενους εάν κάνουν αυτή την επιλογή κι όχι να «καβαλάνε» πεζοδρόμια.
Τέλος πάντων, θεωρώ πως η λύση που αποφάσισε ο δήμος είναι η σωστή. Δηλαδή, να ξεκινήσει το όλο θέμα του δημοτικού πάρκινγκ από μηδενικό σημείο. Όλα τα δεδομένα από την αρχή πάνω στο τραπέζι για να ολοκληρωθεί ό,τι απαιτείται να γίνει. Κι εφόσον ετοιμαστεί και δεν έχει άλλη εκκρεμότητα, ν’ αποφασίσει ο δήμος πως θα το αξιοποιήσει, λαμβάνοντας υπόψιν πως δύο λύσεις υπάρχουν. Η πρώτη να το διαχειριστεί ο ίδιος και η δεύτερη να ενοικιαστεί σε ιδιώτη, η επιλογή του οποίου θα πρέπει να είναι προσεκτική.
Γ.Δ.


Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι
Για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι η αποχή της αντιπολίτευσης από το δημοτικό συμβούλιο της Ξάνθης δεν ήταν ούτε αδικαιολόγητη ούτε άδικη. Μπορεί να μην είναι σωστή ως στάση γενικά η αποχή γιατί ενέχει την υπεκφυγή ή την επικοινωνιακή σκοπιμότητα αλλά και η στάση του προεδρείου δεν ήταν άμεμπτη. Δεν μπορεί δηλαδή να θέτει 35 θέματα στην ημερήσια διάταξη εκ των οποίων τα 15 να αφορούν τα δημοτικά τέλη και να έχει 19ο θέμα το τεχνικό πρόγραμμα για το 2023. Επιπλέον είναι γνωστό ότι προηγούνται ερωτήσεις και ανακοινώσεις. Δηλαδή θα επαναλαμβάνονταν η ίδια ιστορία διόλου κολακευτική για το δημοτικό συμβούλιο,  όπως κατά το σύνηθες να μένουν στο τέλος ελάχιστοι σύμβουλοι και η συνεδρίαση να τελειώνει καλό ξημέρωμα ενώ ένα τόσο σημαντικό θέμα θα  περνούσε στα ψιλά!
Πολύ σωστά λοιπόν προτάθηκε από την αντιπολίτευση το τεχνικό πρόγραμμα να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να γίνει μια εκτενής και ενδελεχής συζήτηση. Το γιατί δεν έγινε δεκτή αυτή η πρόταση όπως και γιατί δόθηκε την προηγουμένη μέρα η εισήγηση για το θέμα και όχι νωρίτερα, δεν εξηγείται στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής που περιορίζεται σε μια προεκλογικού τύπου αντιπαράθεση. Και επί της ουσίας: Το αν έκανε ή όχι έργο η δημοτική αρχή το γνωρίζουν οι πολίτες της Ξάνθης και όταν έρθει η ώρα θα κρίνουν. Ούτε η μηδενιστική ρητορική είναι πραγματική αλλά ούτε οι φανφάρες.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…