Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο «ιός» των μικρών εκπτώσεων «χτύπησε» έργο του δήμου Αβδήρων  

Ο «ιός» των μικρών εκπτώσεων «χτύπησε» έργο του δήμου Αβδήρων  

0

Αιχμή του δόρατος για πολιτικές κόντρες  – Β. Τσολακίδης: «Καταγγέλλουμε την περίεργη συμπεριφορά του Δημάρχου Αβδήρων και της παρέας του»

 

Δήμαρχος Αβδήρων, Γ. Τσιτιρίδης: «Ο κ. Τσολακίδης είτε αγνοεί είτε σκοπίμως αποκρύπτει την αλήθεια που αφορά το έργο»

 

 

Σαφείς υπόνοιες για κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος από την δημοτική αρχή Αβδήρων,  αφήνει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης με την παράταξη «Κοινή Πορεία» κ. Βασίλης Τσολακίδης. Σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει τον δήμαρχο Γιώργο Τσιτιρίδη για  «περίεργη συμπεριφορά» αναφερόμενος στο έργο “Τοπικές παρεμβάσεις αντικατάστασης αγωγού ύδρευσης νοτίων διαμερισμάτων Δήμου Αβδήρων”, που ενώ δημοπρατήθηκε με έκπτωση 54,17 δεν ξεκίνησε ποτέ αλλά ακυρώθηκε ο διαγωνισμός και επαναπροκηρύχθηκε με έκπτωση μόνο 6,41%, μετατροπή που είναι επιζήμια για τον δήμο Αβδήρων.

Β. Τσολακίδης: «Καταγγέλλουμε την περίεργη συμπεριφορά του Δημάρχου Αβδήρων και της παρέας του»

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση Τσολακίδη αναφέρει: «Για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε στους συνδημότες και συνδημότισσες μας, την περίεργη συμπεριφορά του Δημάρχου και της παρέας του, όσον αφορά την διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Εγκρίθηκε στο Δήμο Αβδήρων το έργο μας “Τοπικές παρεμβάσεις αντικατάστασης αγωγού ύδρευσης νοτίων διαμερισμάτων Δήμου Αβδήρων” ύψους 3,400,000 με Φ.Π.Α. Το έργο δημοπρατήθηκε όπως προβλέπεται και πετύχαμε έκπτωση 54,17%. Στη συνέχεια ο κ. Τσιτιρίδης και οι σύμβουλοι του, αντί να πιέσουν να εκτελεστεί το έργο, ακύρωσαν τον διαγωνισμό και δημοπράτησαν ξανά το έργο πετυχαίνοντας έκπτωση μόλις 6,41%.

Τα μέλη της παράταξης μας καταψήφισαν, γιατί όπως καταλαβαίνετε η ζημιά που προκλήθηκε στο δημόσιο είναι τεράστια. Θα απευθυνθούμε  σε κάθε αρμόδιο φορέα, ώστε η ενέργεια αυτή του Δημάρχου να διερευνηθεί περισσότερο».

 

Δήμαρχος Αβδήρων, Γ. Τσιτιρίδης: «Ο κ. Τσολακίδης είτε αγνοεί είτε σκοπίμως αποκρύπτει την αλήθεια που αφορά το έργο»

Άμεση ήταν η απάντηση του δημάρχου κ. Γιώργου Τσιτιρίδη. Μιλώντας στο «Ε» τόνισε πως ο κ. Τσολακίδης είτε αγνοεί είτε σκοπίμως αποκρύπτει την αλήθεια που αφορά το έργο για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Και στις δύο πάντως περιπτώσεις είναι ο ίδιος υπόλογος. Σ’ ότι αφορά την ιστορία του έργου επισημαίνει: «Το έργο δημοπρατήθηκε σε μια εταιρεία της Ξάνθης πριν 3 χρόνια. Δόθηκε έκπτωση  54,17%.

Στον διαγωνισμό συμμετείχε και μια άλλη εταιρεία που έδωσε έκπτωση μικρότερη και δεν επιλέχθηκε. Όμως στη συνέχεια κατέθεσε ένσταση και δικαιώθηκε από την επιτροπή ενστάσεων. Αυτή όλη η διαδικασία διήρκησε περίπου 12 – 13 μήνες. Στην συνέχεια το έργο κατακυρώθηκε σ’ αυτή την εταιρεία με την οποία ο δήμος υπέγραψε σύμβαση και για να ξεκινήσει όπως όλα τα έργα εκσκαφής στον δήμο Αβδήρων απαιτούνταν η έγκριση Εφορείας Αρχαιοτήτων και η πρόσληψη αρχαιολόγου και εργάτη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό συμβούλιο που θα είχε την επίβλεψη του έργου. Όμως αυτή η διαδικασία καθυστέρησε τουλάχιστον ένα χρόνο και στο διάστημα αυτό η ανάδοχος εταιρεία αποθαρρύνθηκε από την μεγάλη καθυστέρηση και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της και την πρόθεση της να παρατήσει το έργο. Ο δήμος επαναπροκήρυξε το έργο ωστόσο τα δεδομένα είχαν αλλάξει καθώς μεσολάβησε ο πόλεμος στην Ουκρανία που εκτίναξε κατά 80 – 90% τις τιμές των δομικών υλικά και του σιδήρου. Το αποτέλεσμα είναι να κατακυρωθεί στην ίδια εταιρεία με έκπτωση όμως μόνο 6,41 ενώ η άλλη εταιρεία που συμμετείχε έδινε έκπτωση μόλις 1,16%».

Κυρίαρχο φαινόμενο οι μηδενικές εκπτώσεις

Να σημειώσουμε ότι το φαινόμενο με τις πολύ μικρές ή μηδενικές εκπτώσεις στα δημόσια έργα είναι κυρίαρχο σ’ όλους τους δήμους μετά τις τεράστιες ανατιμήσεις στα δομικά υλικά. Υπενθυμίζουμε πως στο δήμο Ξάνθης μόλις προσφάτως αναδείχθηκε ανάδοχος για την πεζογέφυρα Κιμμερίων κατόπιν διαπραγμάτευσης και με μηδενική έκπτωση.

Απόσπασμα από το πρακτικό 16/2022 της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Αβδήρων

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το Πρακτικό Αριθ.: 16/2022 της Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αβδήρων στις 22 Ιουνίου 2022

Αριθ. Απόφασης: 154/2022. Το εν λόγω πρακτικό αναφέρει ο κ. Τσολακίδης στην καταγγελία του.

Σίσκος Γεώργιος (συνδυασμός Κοινή Πορεία»: «Το έργο το είχε πάρει η εταιρεία (αναφέρει το όνομά της)πότε έγινε η αίτηση στην αρχαιολογία για τον ορισμό αρχαιολόγου για το συγκεκριμένο έργο;

Ζουρνατζίδου Κωνσταντινιά (τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ): «Ενώ αρχικά μας είχαν δώσει έγγραφο ότι δεν απαιτείται λίγο πριν ξεκινήσει η εκτέλεσή του ζήτησαν να κάνουμε μνημόνιο και ότι χρειάζεται ορισμός αρχαιολόγου».

Σίσκος Γεώργιος: «Τώρα εμείς θα το αφήσουμε έτσι; Δεν πρέπει να το ψάξουμε; Για ποιο λόγο κωλυσιέργησε η αρχαιολογία; Εγώ έχω κάποιες αντιρρήσεις τις θέτω εδώ υπόψη της επιτροπής από εκεί μετά δεν το ψηφίζω και προτείνω να ελεγχθεί γιατί φτάσαμε σήμερα εδώ. Πριν τρία χρόνια είχε μια έκπτωση 54% και σήμερα 6,41% θα φύγουν κάποια χρήματα πάνω από ένα εκατομμύριο».

Δήμαρχος: «το 54% ήταν η αρχική έκπτωση της πρώτης εταιρείας (αναφέρει το όνομά της)ο διαγωνισμός έγινε πριν 3 χρόνια».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…