Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

0

Προς το θεαθήναι
Επίσημα δεν έχει δοθεί το σήμα εκκίνησης της προεκλογικής περιόδου για τις βουλευτικές εκλογές κι έχουμε χρόνο ακόμη.
Ανεπίσημα όμως οι ενδιαφερόμενοι κινούνται, εμφανίζονται σε εκδηλώσεις ακόμη και πολιτιστικού περιεχομένου, σε κοινωνικές ευχάριστες στιγμές, μηδέ των κηδειών εξαιρουμένων.
Αποδεκτά όλα αυτά, κανείς σοβαρός Έλληνας θα το αρνηθεί ότι δεν εμπίπτουν στην βαλκανική μας νοοτροπία. Έτσι ήταν και έτσι συνεχίζεται το παιγνίδι αυτό. Εάν και πότε θα αλλάξουν οι όροι, αυτό δύσκολα να λεχθεί. Είναι να περιμένουμε από Δροσερίτη να μην αναμένει να λάβει το χρηματικό ποσό του εκμαυλισμού που δεκάδες χρόνια υφίσταται.
Τέλος πάντων αυτή είναι μια άλλη ιδιαιτερότητα της Ξάνθης.
Γ.Δ.


Όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο
Με την ευκαιρία να πούμε πως δικαίωμα στο όνειρο της εκλογής στο κοινοβούλιο την έχουν όλοι και κανείς δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί.
Εξάλλου και τοπικά κι αν δεν είχαμε εκπροσώπους του έθνους κατώτερους κάθε λογικής προσδοκίας. Όμως κι αυτοί είχαν το όνειρο, την ελπίδα.
Για τον παρόντα χρόνο μιλώντας και για τους μέχρι τώρα όσοι εκδήλωσαν την επιθυμία αυτή του υποψήφιου βουλευτή, κρίνουμε πως το επίπεδο είναι ανεβασμένο.
Βέβαια, η τελική επιλογή είναι του λαού, ο  οποίος λαός, όχι λίγες φορές έχει κάνει τραγικές επιλογές.
-Παρόλα αυτά, η δημοκρατία δέχεται και τις λάθος επιλογές.
Γ.Δ.


Ξανθιώτικες παλιές επιχειρήσεις
Η εφημερίδα μας ξεκίνησε την παρουσίαση των παλαιών στο χρόνο επιχειρήσεων. Καταστήματα με πάνω από αιώνα παρουσία και λειτουργία.
Ονόματα γνωστά στην τοπική αγορά αλλά και έξω και πέρα από αυτήν που κάνουν γνωστή την πόλη μας εξαιτίας της ποιότητας των προϊόντων τους.
Επιχειρήσεις που ξεκίνησαν πριν τρεις γενιές και εξακολουθούν να λειτουργούν με το διάδοχο σχήμα της ίδιας οικογένειας.
Ξεκίνησε η παρουσίαση με το γνωστό Ζαχαροπλαστείο «Νέα Ελλάς»  στην κεντρική πλατεία που μετρά 126 χρόνια ζωής και συνεχίζουμε γιατί υπάρχουν αρκετά.
Γ.Δ.


«Θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ…»
Η απειλητική φράση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν: «Θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», δεν ειπώθηκε τυχαία. Ήταν ο τίτλος ενός τραγουδιού της δεκαετία του 1960 που έγινε σουξέ στην Τουρκία και παιζόταν πολύ στα ραδιόφωνα πριν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 και κατά την διάρκειά της και αποτελούσε ένα απειλητικό μήνυμα προς της χώρα μας. Γι αυτό και ο Τούρκος πρόεδρος το θυμήθηκε στην παρούσα φάση. Μόνο που τώρα δεν είναι ίδιες οι συνθήκες ούτε η ίδια η στρατιωτική και η διπλωματική ισχύς της χώρας μας κι αυτό μάλλον θέλει να το ξεχνά ο Τούρκος πρόεδρος.
Μ.Ξ.


Απαιτούμε καλύτερο νοσοκομείο
Δεν ωφελεί ούτε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας ούτε να ωραιοποιήσουμε καταστάσεις για να μην μας φορτώσουν την ευθύνη. Πρέπει να αποδεχτούμε το πρόβλημα να το δούμε κατάματα και να το αντιμετωπίσουμε. Το νοσοκομείο Ξάνθης έχει πρόβλημα και αυτό το ξέρει όλη η τοπική κοινωνία. Πρώτα ήταν η ορθοπεδική, μετά η χειρουργικό τώρα η παθολογική που λειτουργεί με 2 – 3 γιατρούς όταν το 50% των ασθενών είναι παθολογικά. Πρέπει σαν τοπική κοινωνία να απαιτήσουμε καλύτερη στελέχωση του νοσοκομείου μας. Και όχι προσωρινές αποσπασματικές λύσεις αλλά μόνιμες. Είμαστε φορολογούμενοι πολίτες όπως οι Καβαλιώτες και οι Αλεξανδρουπολίτες και απαιτούμε να έχουμε τις ίδιες παροχές υγείας από το νοσοκομείο μας. Το ότι είναι ενήμερη η 4η ΥΠΕ και θα στείλει 1 γιατρό δεν είναι λύση είναι προσωρινή αντιμετώπιση και δεν αρκεί και δεν μας αξίζει σαν κοινωνία.
Μ.Ξ.


Έχουμε νόμους
Η πρόσφατη ιστορία με την ανήλικη κοπέλα που προωθούνταν στην πορνεία, είναι γεγονός πως τάραξε την κοινωνία και δικαιολογημένα.
Θα μου επιτραπεί όμως ένας σχολιασμός, τον οποίο απέφυγα σκόπιμα μέχρι τώρα, για κάποιες υπερευαισθησίες που διάβασα και άκουσα.
Κάποιοι μάλιστα ζήτησαν και το θάνατο του δράστη, ξεχνώντας ή αγνοώντας πως η θανατική ποινή έχει καταργηθεί επί της περιόδου ΠΑΣΟΚ.
Εντυπωσιάστηκα πόσα εύκολα στήθηκε όλο αυτό το σύστημα του λιντσαρίσματος το οποίο είναι αντίθετο του δυτικού πολιτισμού και της απονομής δικαιοσύνης βάση των νόμων του κράτους.
Συμφωνώ, σκληρό ότι συνέβη αλλά υπάρχουν νόμοι στη χώρα και Δικαστήρια. Ο νόμος του Λιντς έχει καταργηθεί στη Δύση.
Γ.Δ.


Oι ευθύνες της Δικαιοσύνης
Βέβαια, για να ‘μαστε ειλικρινείς θα πρέπει να δούμε και να κρίνουμε και αυτή την ίδια τη Δικαιοσύνη στη χώρα μας.
Δυστυχώς, δεν έχει καθόλου καλή φήμη. Είναι γεγονός πως έχει χάσει την αξιοπιστία της, την έξωθεν καλή μαρτυρία δηλαδή. κι αυτό, εκτός των άλλων δυσάρεστων, οφείλεται και στην μεγάλη καθυστέρηση απονομής και έκδοσης αποφάσεων. Μόνη της δηλαδή, έχει υπονομεύσει το κύρος της.
Διακρίνεται δηλαδή από μία σκόπιμη αδράνεια, αδιαφορία και αργοπορία προς τον πολίτη που προσφεύγει σ’ αυτήν για λύση και αντιμετωπίζει όλα τα παραπάνω.
Συμπέρασμα: Στα δικά της χέρια είναι να κερδίσει ό,τι έχει χάσει. Εάν βέβαια ενδιαφέρονται οι ίδιοι οι δικαστές.
Γ.Δ.


Το κράτος είναι αυτοί
Μέχρι πριν λίγο, πιστευόταν πως το ελληνικό κράτος φτιάχτηκε από δικηγόρους στα μέτρα τους.
Μέτρα υπέρ τους που φυσικά έχουν οικονομική επιβάρυνση για τους εμπλεκόμενους πολίτες. Τελευταία, οι συσχετισμοί άρχισαν v’ αλλάζουν. οι δικηγόροι υποχωρούν και στο στερέωμα εμφανίστηκαν οι Μηχανικοί γενικώς των Πολυτεχνείων.
Πρόσφατα συμπολίτης μου διηγήθηκε το ποσό που πλήρωσε σε Μηχανικό για την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας. Μου έλεγε λοιπόν. Θέλεις v’ αγοράσεις, να πωλήσεις, να δωρίσεις, να μεταβιβάσεις, ότι να κάνεις την περιουσία, να την νοικιάσεις, να την γκρεμίσεις, χρειάζεσαι χαρτί από μηχανικό, το οποίο μάλιστα είναι και κάπως τσουχτερό.
Από τη μια οι δικηγόροι, από την άλλη οι μηχανικοί, το γλυκό ήρθε κι έδεσε…
Γ.Δ.


Στο ψάξιμο
Το νέο από αξιόπιστη πηγή που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Λοιπόν, σε τοπικό επίπεδο Ξάνθης, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Και η δυσκολία δεν οφείλεται στους χριστιανούς υποψήφιους, που είναι αρκετοί μάλιστα, αλλά για τον μειονοτικό.
οι υπεύθυνοι ψάχνουν, συζητούν, κάνουν επαφές και βουρλίζονται γιατί δε μπορούν να καταλήξουν. κι αυτό διότι η προσφορά είναι μικρή και προβληματίζονται για την αιτία. Τέλος πάντων, τους την είχα γράψει πριν λίγο καιρό αλλά την ξέχασαν ή δεν θέλουν να την θυμηθούν.
Όμως, τελικά, φαίνεται πως το άστρο του Μητσοτάκη βοηθάει και υπάρχει φως και από αξιόπιστο άτομο που αν τελικά δεχτεί να είναι υποψήφιος έχει πολλές πιθανότητες εκλογής.
Όνομα βέβαια δεν θα σας πω για να μην εκθέσω την πηγή μου. Πρόκειται για γνωστό πρόσωπο από την περιοχή του δήμου Μύκης.
Γ.Δ.


Νέα επένδυση της Sunlight Group
Εξελίσσεται, αναπτύσσεται και δίνει νέες ευκαιρίες για απασχόληση η Sunlight Group.
Η μεγάλη αυτή επιχείρηση με έδρα το Όλβιο, καινοτομώντας, εξαγόρασε την ξανθιώτικη επιχείρηση Netelco για να κατασκευάζει μεταλλικά κιβώτια που είναι απαραίτητα για τις μπαταρίες μολύβδου.  Με μια λέξη, καθετοποιεί πλήρως την παραγωγή της αυτή και βέβαια προχωράει και στην παραγωγή μπαταριών λιθίου. Έτσι καθίσταται ένας σοβαρός παραγωγός- παίκτης στον τομέα των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων που κινούνται με μπαταρίες λιθίου, μία ιστορική παραπομπή στο παρελθόν.
Λέω λοιπόν, που να ζούσε σήμερα ο Σκαλιστήρης να δει σε ποια ανάπτυξη και σε επίπεδο έφθασε η Sunlight που είχε αυτός ιδρύσει τότε, με τον αναπτυξιακό νόμο 289.
Τώρα ως προς την ξανθιώτικη εταιρεία Netelco, αυτή είναι δημιούργημα του γνωστού επιχειρηματία Κυριάκου Παπαδόπουλου, που παλαιότερα μαζί με τον αδερφό του Στέφανο είχαν την επιχείρηση «Τιτάνας» που ασχολείτο με μηχανολογικές κατασκευές.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …