Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις ‘’Ο άντρας με το ρεπούμπλικο’’ διδάσκει την ιστορία της βουλγαρικής κατοχής στην Ξάνθη

‘’Ο άντρας με το ρεπούμπλικο’’ διδάσκει την ιστορία της βουλγαρικής κατοχής στην Ξάνθη

0

Το νέο της βιβλίο «σύστησε» η Όλγα Χαιροπούλου στο ΙΘΤΠ

 Για την επιλογή της να απευθύνετε στα παιδιά μέσω των βιβλίων της και για την αγάπη της για τη ζωγραφική και την ιστορία του τόπου μας μίλησε η συγγραφέας στο «Ε»

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΣΠΑΝΙΔΗΣ, παρουσίασαν την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022, στις 19:00, το βιβλίο της κας Όλγας Χαιροπούλου με τίτλο: «Ο άντρας με το ρεπούμπλικο», σε μια ζεστή εκδήλωση στην Καπναποθήκη «Π».

Η συγγραφέας ιδιαίτερα συγκινημένη ευχαρίστησε τους ομιλητές: Τον φιλόλογο-συγγραφέα, κ.Θανάση Μουσόπουλο ,την Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΤΕΦ, ΔΠΘ κα Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή και την εικαστικό, κα Καίτη Σταυροπούλου-Βλάχου. Επίσης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους μαθητές της, τον Στέφανο Παπαλά και τον Αλέξη Ευαγγελόπουλο , που «νίκησαν» την ντροπή και διάβασαν έναν διάλογο από το βιβλίο, αλλά και τον Κώστα Μαυρομάτη για τις φωτογραφίες του όπως και εκείνους που «στήριξαν» το έργο της.

Η κα  Όλγα Χαιροπούλου, εκπαιδευτικός, συγγραφέας με ιδιαίτερη κλίση και στην ζωγραφική αρέσκεται να γράφει για παιδιά κυρίως με σκοπό να τα φέρει σε επαφή με το βιβλίο. Μέσα από τις ιστορίες της επιχειρεί να περάσει μηνύματα, αλλά συνάμα και να διδάξει κατά κάποιο τρόπο την ιστορία του τόπου.

Η συνέντευξη με την κα  Όλγα Χαιροπούλου στο ‘’Ε’’

‘’Ε’’: Πότε ξεκινήσατε τη συγγραφική σας δραστηριότητα;

ΟΛ.Χ: Ξεκίνησα αργά τη συγγραφική δραστηριότητα ,μετά τα 50 μου στη Νυρεμβέργη, όταν εργάστηκα ως εκπαιδευτικός στο ελληνικό γυμνάσιο. Εκεί είχα αρκετό χρόνο. Βέβαια, ασχολήθηκα ταυτόχρονα και με την ζωγραφική. Και τα δύο μου άρεσαν πολύ!

 

‘’Ε’’: Μιλήστε μας για τα βιβλία που φέρουν την συγγραφική σας σφραγίδα.

ΟΛ.Χ: «Ο άντρας με το ρεπούμπλικο» είναι το τέταρτο βιβλίο μου. Τα άλλα τρία που έχουν προηγηθεί είναι:1. «Ο Βίκτωρ και ο μικρός βιολιστής» και «Ο Σίμος και το δελφίνι»,2. «Ο φίλος μου ο Ντείνο» και «Το παραμύθι της Αγγελίνας»,3. «Οι νεράιδες του καταρράκτη» και «Το βουνό του δράκου». Στην ουσία κάθε βιβλίο περικλείει δύο ιστορίες.

Το κοινό της εκδήλωσης

‘’Ε’’: Πού μπορεί το φιλαναγνωστικό κοινό να βρει τα βιβλία σας;

ΟΛ.Χ: Τα βιβλία μου είναι διαθέσιμα στο βιβλιοπωλείο ΣΠΑΝΙΔΗΣ, όπως επίσης και στο διαδίκτυο. Επίσης, όποιος/α επιθυμεί μπορεί να τα προμηθευτεί και από εμένα.

 

’Ε’’: Πείτε μας  δύο λόγια για τον τίτλο, επεξηγήστε μας το σημασιολογικό φορτίο των λέξεων: «Ο άντρας με το ρεπούμπλικο».

ΟΛ.Χ: Άντρας, o οποίος είναι ένα κύριος μεγάλης ηλικίας. Ζει στην παλιά πόλη. Δεν έχει, ωστόσο, σχέσεις με κανέναν. Αυτό που τον διακρίνει, τον κάνει να «ξεχωρίζει» είναι το ρεπούμπλικο που φορά. Σε αυτό το σημείο έρχεται ο Παναγιωτάκης, ο οποίος προσπαθεί να τον πλησιάσει, να τον ωθήσει να «βγάλει» την ζωή του μέσα από κουβέντες.

 

‘’Ε’’: Ποιο είναι το διδακτικό αποτύπωμα του βιβλίου σας;

ΟΛ.Χ: Μέσα από την ανάγνωση μαθαίνουμε την ιστορία της βουλγαρικής κατοχής στην Ξάνθη.

Μια ζεστή εκδήλωση για την παρουσίαση του τέταρτου βιβλίου της Όλγας Χαιροπούλου

‘’Ε’’: Αποτυπώστε μας σε αδρές γραμμές τις θεματικές του βιβλίου.

ΟΛ.Χ: Γενικότερα οι θεματικές όλων των βιβλίων μου αφορούν την φιλία μεταξύ παιδιών ίδιας ηλικίας, τα οποία πολλές φορές ανήκουν και σε διαφορετικά κοινωνικά επίπεδα.

 

‘’Ε’’: Ας περάσουμε στην εκδήλωση της Τετάρτης. Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις από την παρουσίαση; Ανταποκρίθηκε το κοινό;

ΟΛ.Χ: Θεωρώ πως ήταν πολύ όμορφη εκδήλωση, άρεσε, αντιμετωπίστηκε με θέρμη!

 

‘’Ε’’: Καταληκτικά, «ξετυλίξτε» μας τις σκέψεις σας για το μέλλον. Να αναμένουμε ένα νέο βιβλίο από εσάς;

ΟΛ.Χ: Το νέο βιβλίο που ουσιαστικά είναι στο τυπογραφείο και ετοιμάζεται, είναι το «Ταξίδι στο Δούναβη». Επίσης, αναμένω την εικονογράφηση για ένα άλλο παραμύθι «Ένα αλλιώτικο σκιουράκι».

 

‘’Ε’’: Σας ευχαριστούμε! Ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο σας!

 Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…