Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Εφιάλτης» το φουλάρισμα της δεξαμενής για τις οικοδομές  

«Εφιάλτης» το φουλάρισμα της δεξαμενής για τις οικοδομές  

0

Σε στάση αναμονής τα νοικοκυριά περιμένοντας να πέσει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Εταιρία Κοινοχρήστων, ΚΡΟΝΟΣ: “Η φετινή χρονιά είναι πρωτόγνωρη»

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ Ξάνθης: Χωρίς κεντρική θέρμανση το 60 – 65% – Τάση αυτονόμησης

 

 

Ένα γενικό «μούδιασμα» επικρατεί στα νοικοκυριά της Ξάνθης που απολαμβάνουν τις λιακάδες του Οκτωβρίου σαν να μην υπάρχει …αύριο,  αποφεύγοντας να σκεφτούν τι τους περιμένει όταν πιάσουν τα κρύα! Η σκέψη και μόνο «παγώνει» καθώς η θέρμανση τον φετινό χειμώνα προκαλεί «εφιάλτες» εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που έχει φτάσει στα ύψη τις τιμές σε ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και καυσόξυλα! Έτσι αναμένεται  να εκτυλιχθούν ιστορίες καθημερινής τρέλας στις πολυκατοικίες επαναλαμβάνοντας τον καιρό των μνημονίων όταν κάποιοι ξεκίνησαν και οι πρώτες προσπάθειες «αποκοπής» των διαμερισμάτων από την κεντρική θέρμανση. Δέκα χρόνια αργότερα, ο πόλεμος στην Ουκρανία με όλες τις ραγδαίες αλλαγές που επέφερε στις τιμές της ενέργειας, σε συνδυασμό με τον καλπάζοντα πληθωρισμό αλλά και τις επίσης υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων, έφερε ξανά στο προσκήνιο τη μάχη των πολυκατοικιών για τη θέρμανση.

Εταιρία Κοινοχρήστων, ΚΡΟΝΟΣ: “Η φετινή χρονιά είναι πρωτόγνωρη»

Σε κατάσταση αναμονής και εγρήγορσης βρίσκονται οι εταιρείες έκδοσης κοινοχρήστων που θα κληθούν να διευθετήσουν και να κατανείμουν σωστά ποιος θα πληρώσει τι. Όπως μας αναφέρει ο κ. Πανταζής Μιχαήλ από την Εταιρία Έκδοσης Κοινοχρήστων ΚΡΟΝΟΣ: «Η φετινή χρονιά είναι καινούργια για όλους κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τι θα γίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης. Αν θα ανέβει ή θα πέσει. Υπάρχει μια ρευστότητα  και μη σταθερότητα στις τιμές. Αυτό είναι πρωτόγνωρο. Ο κόσμος είναι ανήσυχος αλλά λόγω του καλού καιρού συμπεριφέρεται σαν να αγνοεί το πρόβλημα. Σαν να μην θέλει να το σκέφτεται. Όλοι γνωρίζουμε ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά».

Σε στάση αναμονής τα νοικοκυριά περιμένοντας να πέσει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Ένα γενικό «μούδιασμα» διαπιστώνει ο κ. Αθανάσιος Κεχαγιόγλου από την εταιρεία έκδοσης Κοινοχρήστων ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΞΑΝΘΗΣ. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι από τις 14 Οκτωβρίου που άρχισε η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης μόνο μία οικοδομή που ανήκει στο πελατολόγιό του έχει βάλει 1.071 λίτρα πετρέλαιο: «Κάποιες οικοδομές έχουν απόθεμα από πέρσι αλλά είναι λίγες γιατί και την Άνοιξη ήταν υψηλές οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης. Επειδή βοηθάει ο καιρός δεν κάνουν παραγγελίες περιμένοντας να πέσει από το 1, 40 η τιμή. Συνήθως η τιμή εκκίνησης είναι υψηλή και μετά πέφτει».

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ Ξάνθης: Χωρίς κεντρική θέρμανση το 60 – 65% – Τάση αυτονόμησης

Σ’ ότι αφορά το τι είδους θέρμανση έχουν οι οικοδομές στην Ξάνθη αλλά και ποιες τάσεις υπάρχουν ο κ. Κεχαγιόγλου μας δίνει μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία: «Έχουμε ένα πελατολόγιο με πάνω από 200 πολυκατοικίες. Απ’ αυτές χωρίς κεντρική θέρμανση είναι το 60% – 65%. Με φυσικό αέριο είναι πολύ λίγα κτήρια και δεν έχουμε εικόνα γιατί είναι αυτόνομη. Η τάση με την αυτονομία στην θέρμανση ξεκίνησε τον καιρό των μνημονίων. Όσοι απ’ αυτούς ανεξαρτητοποιήθηκαν ελάχιστοι έχουν επιστρέψει στην κεντρική θέρμανση. Σ’ αυτή παρέμειναν κυρίως τα νοικοκυριά με υψηλότερα εισοδήματα. Γενικότερα όμως υπάρχει  μια τάση αυτονόμησης στην θέρμανση κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλούνται προστριβές όταν υπάρχει ανισορροπία στην κατανομή των ποσών».

Οι αποκλίσεις από τον μέσο όρο στις ώρες θέρμανσης …τιμωρούνται!

Προς αποφυγή των παρεξηγήσεων μεταξύ των ενοίκων ο κ. Κεχαγιόγλου συστήνει να μην έχουν μεγάλες αποκλίσεις από τον μέσο όρο που έχουν αποφασίσει να καίει το καλοριφέρ. Για παράδειγμα αν ο μέσος όρος είναι 50 ώρες τότε αυτός που θα κάψει 20 ώρες όπως και αυτός που θα κάψει 100 ώρες θα επιβαρυνθούν δυσανάλογα.: «Το σύστημα τιμωρεί τις αποκλείσεις από τον μέσο όρο. Γι αυτό και αυτός που έκαψε λίγο αλλά και αυτός που έκαψε πάρα πολύ θα κληθούν να πληρώσουν πολύ περισσότερα απ’ όσα θα πλήρωναν αν ήταν κοντά στον μέσο όρο».

Σ’ ότι αφορά το φυσικό αέριο ο κ. Κεχαγιόγλου εξέφρασε την άποψη ότι η αύξηση της τιμής του είναι συγκυριακή.

Επίδομα θέρμανσης: Κριτήρια και δικαιολογητικά για όσους μένουν σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση

Δυσκολότερη και πιο σύνθετη είναι η διαδικασία για το επίδομα θέρμανσης για όσους μένουν σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση. Επίδομα θέρμανσης δικαιούνται όσοι πληρούν τα νέα και διευρυμένα κριτήρια, όμως στην περίπτωση των πολυκατοικιών οι διαχειριστές είναι αυτοί που κρατάνε τα «κλειδιά» που ανοίγουν την «πόρτα» του επιδόματος για τον ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή των διαμερισμάτων!

Σε αρκετές πολυκατοικίες δεν υπάρχει διαχειριστής καθώς ένοικοι και ιδιοκτήτες διαφωνούν για το ποιος θα αναλάβει την έκδοση ΑΦΜ για την πολυκατοικία, κάτι που είναι απαραίτητο για να καταβληθεί το επίδομα. Το πρόβλημα μπορεί να φαίνεται μικρό και τυπικό, αλλά αποτελεί εστία έντονων αντιπαραθέσεων στις γενικές συνελεύσεις καθώς η έκδοση ΑΦΜ πολυκατοικίας δημιουργεί επιπρόσθετες επιβαρύνσεις, υποχρεώσεις και πονοκεφάλους σε όποιον διαχειριστή αναλάβει την ευθύνη.

Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια έχουν «κλειδώσει» και είναι αυξημένα, ενώ αυξημένο κατά 100 ευρώ (στα 800 ευρώ από 700 πέρσι) είναι και το ανώτατο ποσό της οικονομικής ενίσχυσης που μπορείτε να πάρετε.

Όσο για τα περιουσιακά κριτήρια, το ύψος της ακίνητης περιουσίας θα αυξηθεί πιθανότατα από τις 180.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθούν όσοι το χάνουν λόγω της αύξησης των αντικειμενικών τιμών. Αυτό αναμένεται να αποσαφηνιστεί περαιτέρω στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται από μέρα σε μέρα.

Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις ανοίγει την 1η Νοεμβρίου, θα μπορείτε να κάνετε αίτηση μέχρι 15 Δεκεμβρίου, ενώ κιόλας από τις 10 Δεκεμβρίου θα αρχίσουν οι πληρωμές των προκαταβολών στους παλαιούς δικαιούχους. Οι νέοι δικαιούχοι θα πληρώνονται μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο πληρωμές τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2023.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …