Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

0

Ορίστηκε νέος επικεφαλής
Άργησαν μεν, αλλά δεν το ξέχασαν δε ότι θα έπρεπε να επιλέξουν έναν απ’ όλους για επικεφαλής τους. Για τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «Αγάπη για την Ξάνθη μας» ο λόγος. Οι οποίοι αποφάσισαν διαλογικά και δημοκρατικά να είναι πρώτος μεταξύ ίσων, ο Δημοσθένης Γεωργιάδης, γιατρός.
Κι έτσι, μετά την παραίτηση Παπαχρόνη αποκαταστάθηκε η τάξη. Την παράταξη θα εκπροσωπεί πλέον ο κ.Γεωργιάδης. Τώρα εάν αποφάσισαν επιπλέον και για τη συμμετοχή της παράταξής τους στην κίνηση των υπολοίπων τριών, αυτό θα φανεί σύντομα. Εκτός εάν αποφάσισαν να κινηθούν μόνοι ως δημοτική παράταξη χαράσσοντας το δικό τους δρόμο.
Όπως και να’ χει, σιδεροκέφαλος και καλή δύναμη στον αγαπητό γιατρό.
Γ.Δ.


Το ‘πα μία, το ‘πα δύο, το ‘πα δεκαδύο
Συμπολίτες συνδρομητές μου τηλεφώνησαν για να επισημάνουν για μια φορά ακόμη για τις ορεινές διαδρομές. Διαδρομές που ακολουθούν αυτοί οι φτωχοδιάβολοι, του καιρού μας από Συρία, Πακιστάν, Αφγανοί και άλλοι.
Μάλιστα οι διαδρομές τους είναι εμφανείς διότι σταθμεύοντας αφήνουν σημάδια του περάσματός τους. Το δρομολόγιό τους από τα βουνά γίνεται γιατί το καθορίζουν οι «προστάτες» τους και προορισμός τους είναι η Θεσσαλονίκη.
Κάποιοι άλλοι ανηφορίζουν αρκετά και μπαίνουν στη Βουλγαρία κι από κει για Ευρώπη.
Δράμα πραγματικό, κίνδυνοι, ταλαιπωρία, ενίοτε και θάνατοι.
Η αστυνομία είναι ενήμερη για όσα συμβαίνουν, παρεμβαίνει, τους μαζεύει αλλά η ροή είναι συνεχής δυστυχώς και τελειωμό δεν έχει.
Γ.Δ.


Περιφερειακή υποψηφιότητα
Το δήλωσε, το ξεκαθάρισε, πάει τελείωσε. Ο Χριστόδουλος Τοψίδης λοιπόν δήλωσε πως θα είναι ξανά υποψήφιος περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας Θράκης ως επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» στις εκλογές του 2023.
Με δεδομένο πως ο Κωστής Σημιτσής δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την Περιφέρεια, όπως δήλωσε πριν λίγο καιρό με εκφρασμένη την επιθυμία του Χρ.Μέτιου να είναι εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης και την άγνωστη μέχρι στιγμής απόφαση του κ.Κατσιμίγα, τα πράγματα αρχίζουν να καθαρίζουν.
Θα γίνει επομένως μια σκληρή αναμέτρηση για άλλη μια φορά κυρίως μεταξύ Μέτιου και Τοψίδη και θα λυθούν οι διαφορές στην κάλπη. Μόνο που τώρα οι κάτοικοι της περιφέρειάς μας γνωρίζουν.
Γ.Δ.


Τα θυμάστε τα υδροπλάνα που θα…
Χρόνια κρατάει αυτή η συζήτηση για τη λειτουργία υδροπλάνων στη χώρα μας.
Ε, λοιπόν, σας κάνω γνωστό πως ακόμη δεν έχει χορηγηθεί ούτε μία άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας!
Ούτε μία άδεια, παρότι έχουμε δεκάδες νησιά που χρειάζονται τα υδροπλάνα για εύκολη και γρήγορη επαφή. Ούτε μία άδεια παρότι είμαστε μια τουριστική χώρα που θα ευνοούσε την επικοινωνία από τόπο σε τόπο σε λιμάνια των νησιών και άλλων σημείων. Δηλαδή, θα μπορούσε κάποιος να πάει Θάσο από το Λάγος ή τα Άβδηρα ή Σαμοθράκη σε σύντομο χρόνο.
Τα υδροπλάνα είναι λύση και απαραίτητα κυρίως σε χώρες όπως η Ελλάδα. Όμως εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε. Γι’ αυτό θ’ αργήσουν να εμφανιστούν τα υδροπλάνα. Η υπόθεση έμεινε στο «θα»…
Γ.Δ.


Όταν η Ινδία «κατέλαβε» την Βρετανία
Ο Ρίσι Σούνακ είναι ο πρώτος Ινδός πρωθυπουργός της Βρετανίας. Θυμίζουμε ότι η Ινδία η τεράστια αυτή χώρα υπήρξε Βρετανική αποικία που ανεξαρτητοποιήθηκε μόλις το 1947 μετά από αγώνες του Μαχάτμα Γκάντι. Η άνοδός του στην εξουσία της Βρετανίας χαρακτηρίστηκε ως «μια ήρεμη επανάσταση για τη χώρα» και αυτό που είναι χαρακτηριστικό είναι πως οι Βρετανοί αυτή την σημαντική αλλαγή την υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό. Η Βρετανική κοινωνία δείχνει το δημοκρατικό της επίπεδο και την πολιτική της ωριμότητα. Αυτό που προέχει και δικαίως είναι ότι η καταγωγή ή η θρησκεία του πρωθυπουργού δεν θα πρέπει να έχει καμία σημασία και ότι θα κρίνουν τον Σούνακ από την ικανότητά του να διαχειριστεί τα προβλήματα που προέκυψαν από την ακυβερνησία, να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της χώρας μετά την έξοδο της από την Ε.Ε.
Μετά τις Η.Π.Α. με τον Ομπάμα έχουμε και την Βρετανία με τον Ινδό Ρίσι Σούνακ.
Κάτι αλλάζει και σίγουρα είναι καλό!
Μ.Ξ.


Τώρα που αλλάζει το μοντέλο Ι
Η διάγνωση ότι το τουριστικό μοντέλο «Ήλιος και Θάλασσα» έχει κορεστεί, έγινε εδώ και καιρό και είναι αποδεκτή και οι άνθρωποι του τουρισμού το γνωρίζουν. Βέβαια δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, απλά θα μειωθεί μετά από χρόνια.
Γι’ αυτό τίθεται επί τάπητος το ερώτημα για μας εδώ στην Ξάνθη «εμείς τι κάνουμε; Αξιοποιούμε αυτή την σταδιακή τουριστική αλλαγή που θα επέλθει;»
Τώρα λοιπόν που σιγά-σιγά οι τουριστικές επιλογές θ’ αλλάξουν, εμείς σαν Ξάνθη, σα νομός, θα πρέπει να προετοιμαστούμε.
Και η προετοιμασία απαιτεί χρόνο, προγραμματισμό και οργάνωση.
Γ.Δ.


Τώρα που αλλάζει το μοντέλο ΙΙ
Τώρα λοιπόν που το τουριστικό μοντέλο αλλάζει σε πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο, οφείλουμε όλοι να προετοιμαστούμε έγκαιρα και σωστά.
Τονίζουμε πως η τουριστική ανάπτυξη σε έναν τόπο διαχέει το οικονομικό όφελος προς όλους αναλογικά βέβαια. Γι’ αυτό και το ενδιαφέρον θα πρέπει να είναι συνολικό των κατοίκων.
Για να υπάρχει όμως οργανωμένη τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να περιλαμβάνει σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον του νομού, χλωρίδα και πανίδα πρωτίστως, τα ήθη και έθιμα των ανθρώπων που κατοικούν σε πόλη και χωριά οπωσδήποτε.
Είναι μοναδική ευκαιρία να προβληθούν όσα σημαντικά, όμορφα και μοναδικά υπάρχουν στο νομό μας.
Γ.Δ.


Τώρα που αλλάζει το μοντέλο ΙΙΙ
Και για να μην μείνουμε στα λόγια -ως συνήθως στη χώρα μας συμβαίνει – ιδού κ αι η πρόταση, δημόσια προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Προτείνεται λοιπόν, με πρωτοβουλία του Μητροπολιτικού δήμου Ξάνθης, του δημάρχου Μανώλη Τσέπελη, να πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη με μοναδικό θέμα την Τουριστική Προοπτική της Ξάνθης στο νέο μοντέλο προτίμησης που έχει σχέση με τη φύση, το Περιβάλλον, τους ανθρώπους, τα ήθη και έθιμα, τα βουνά, τις λίμνες, τους οικισμούς, τα θρησκευτικά μνημεία, τον Πολιτισμό και άλλα που χαρακτηρίζουν ως ξεχωριστό τον τόπο μας.
Να ηγηθεί λοιπόν ο δήμος Ξάνθης, να πραγματοποιηθεί αυτή η σύσκεψη με τους ανθρώπους του Τουρισμού, και σαν εργαλείο αποδεκτό απ’ όλους, να συμφωνήσουν πως θα εργαστούν για να ετοιμαστούν για τη νέα τουριστική εποχή που έρχεται και την οποία θα πρέπει να είμαστε σα νομός έτοιμοι να την υποδεχτούμε προς όφελος όλων.
Ιδού λοιπόν η πρόκληση.
Καλός ο πρωτογενής τομέας και σημαντικός ο δευτερογενής της βιομηχανίας, αλλά απαραίτητος κι αυτός των υπηρεσιών που σα νομός είμαστε αρκετά πίσω.
Γ.Δ.


Σε κίνηση οι επικεφαλής
Φωτιά έχουν πάρει οι επαφές και οι συζητήσεις μεταξύ των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων παλιών και νέων και των υποψηφίων συμβούλων.
Το ίδιο γίνεται βεβαίως και στα επιτελεία για τις περιφερειακές εκλογές. Αιτία όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, η έγκαιρη εξασφάλιση των ισχυρών υποψηφίων που «φέρνουν» στο συνδυασμό αρκετούς σταυρούς.
Φυσικά, όλη αυτή η ένταση των ημερών είναι φυσιολογική και αναμενόμενη. Εξάλλου, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Έτσι και οι «φρόνιμοι» τρέχουν, συναντούν, συνομιλούν και επισκέπτονται για να πείσουν τους υποψήφιους να ενταχθούν μαζί τους, γνωστού όντως ότι οι συνδυασμοί απαιτούν μεγάλο αριθμό υποψηφίων.
Γ.Δ.


Οι celebrities και η  Coco Channel
Αυτό που συμβαίνει στον λαμπερό κόσμο των celebrities είναι η επιτομή της υπερβολικής ματαιοδοξίας, της αμετροέπειας, της ανοησίας και της γελοιότητας. Τρέχουν στους πλαστικούς και βάζουν σιλικόνη στα χείλια, στα στήθη και όπου μπορεί να φανταστεί κανείς. Βγαίνουν όλες πανομοιότυπες με κάτι χείλια τεράστια. Στρώνουν ρυτίδες, παγώνουν  τα πρόσωπα και από τα απανωτά μπότοξ και λίφτινγκ μοιάζουν σαν ζόμπι. Παραμορφώνονται και νομίζουν ότι είναι πανέμορφες. Προβάλλουν αυτά τα πρότυπα ομορφιάς στα νέα κορίτσια. Καμιά φυσικότητα, όλα πλαστικά! Είναι απίστευτο αλλά από τις τόσες παρεμβάσεις έχουν χάσει το πραγματικό τους πρόσωπο.
Άλλο είναι να κάνει κάποιος μια παρέμβαση για λόγους ιατρικούς ή ψυχολογικούς να αποκαταστήσει μια βλάβη ή μια δυσμορφία κι άλλο αυτή η εξωφρενική κατάσταση. Αυτή η αγωνιώδης προσπάθεια αναμέτρησης με τον χρόνο, η αντιπαλότητα με την φύση, η ασέβεια προς τους νόμους της που καθορίζουν τον κύκλο της ζωής και μοιραία μια περίοδος είναι τα γηρατειά. Η άρνηση να τα αποδεχτεί κάποιος με τα σημάδια του χρόνου που δείχνουν ότι έζησες και να αφεθεί να βιώσει αυτή την φάση της ζωής του με ηρεμία, ωριμότητα και αυτογνωσία και αντ’ αυτού να επιδίδεται σ’ ένα αγώνα δρόμου να κρατηθεί νέος και να μοιάζει σαν καρικατούρα του εαυτού του, δείχνει και το επίπεδό του. Και για να δανειστώ μια φράση της θρυλικής Coco Channel : «Τίποτε δεν δείχνει περισσότερο γερασμένη μια γυναίκα από την απεγνωσμένη της προσπάθεια να κρατηθεί νέα».
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…