Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δουλεύουν για ένα κομμάτι… ψωμί οι αρτοποιοί

Δουλεύουν για ένα κομμάτι… ψωμί οι αρτοποιοί

0

«Καμπανάκι» από τους φούρνους της γειτονιάς – Τους «σβήνει » η ενεργειακή κρίση

 

Λουκέτο στον φούρνο «Ηρακλής» – Μ. Μαλλιαρουδάκη: ««Δουλεύω από τις 3 το πρωί και το μόνο που καταφέρνω είναι να πληρώνω χρέη»

Αντιπρόεδρος Αρτοποιών Ξάνθης Θ. Βασταρδέλης: «Το επάγγελμά μας φθίνει μας περιμένει ένας πολύ δύσκολος χειμώνας»

 

«Καμπανάκι» κινδύνου χτυπούν οι αρτοποιοί. Η ενεργειακή κρίση έχει …απενεργοποιήσει πάνω από 200 φούρνους πανελλαδικά σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδία τους. Το ίδιο δυσχερή είναι και η θέση των αρτοποιών της Ξάνθης με πολλούς φούρνους λίγο πριν το λουκέτο ενώ άλλους αρτοποιούς να δουλεύουν αξημέρωτα για ένα κομμάτι ..ψωμί!

Η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος έχει θέσει  τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος στο αρμόδιο υπουργείο επισημαίνοντας πως οι αρτοποιοί  δεν είναι σε θέση πλέον να ανταπεξέλθουν στους δυσβάστακτους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου  που λαμβάνουν, αλλά και στο συνεχώς αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγούνται σε μείωση του προσωπικού αλλά και  σε πολλές περιπτώσεις στο οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης με πάνω από 200 αρτοποιεία να έχουν ήδη κλείσει.

Λουκέτο στον φούρνο «Ηρακλής» – Μ. Μαλλιαρουδάκη: ««Δουλεύω από τις 3 το πρωί και το μόνο που καταφέρνω είναι να πληρώνω χρέη»

Ένα απ’ αυτά που ετοιμάζεται για λουκέτο είναι ο παραδοσιακός φούρνος της πρώην προέδρου του συλλόγου Αρτοποιών Ξάνθης κας Μαριάνθης Μαλλιαρουδάκη. Μια νέα γυναίκα, μητέρα που μεγάλωσε στον φούρνο του πατέρα της και ανέλαβε την συνέχιση της λειτουργίας τους ετοιμάζεται να τον κλείσει, βάζοντας τέλος σ’ αυτή την επαγγελματική της δραστηριότητα. Εμφανώς φορτισμένη μίλησε στο «Ε» για την ανάγκη που την ώθησε σ’ αυτή την απόφαση: «Δουλεύω από τις 3 το πρωί και το μόνο που καταφέρνω είναι να πληρώνω χρέη. Είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά, με βάρβαρα ωράρια ιδιαίτερα για μια γυναίκα και μητέρα. Αν δεν μπορείς να έχεις ένα οικονομικό όφελος γιατί να συνεχίσεις; Οι υπέρογκες αυξήσεις σε πετρέλαιο, ρεύμα και η ακρίβεια των πρώτων υλών χτύπησε βάναυσα τον κλάδο μας. Έρχονται πολλά λουκέτα στην πόλη μας. Οι περισσότεροι φούρνοι φυτοζωούν», σημειώνει η κα Μαλλιαρουδάκη.

 

 

Αντιπρόεδρος Αρτοποιών Ξάνθης Θ. Βασταρδέλης: «Το επάγγελμά μας φθίνει μας περιμένει ένας πολύ δύσκολος χειμώνας»

Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο αντιπρόεδρος του σωματείου αρτοποιών Ξάνθης κ. Βασταρδέλης Θεόδωρος ιδιοκτήτης φούρνου στον Άγιο Αθανάσιο του δήμου Τοπείρου: «Η κατάσταση είναι δραματική. Είναι δυσβάσταχτο το κόστος. Εμείς για να κρατηθούμε επειδή το χωριό είναι μικρό μεταφέρουμε το ψωμί μας πόρτα- πόρτα και σ΄ άλλα χωριά. Αλλά και αυτό είναι επιπλέον κόστος γιατί τα καύσιμα είναι στα ύψη. Χρησιμοποιούμε ρεύμα και αέριο που έχουν εκτιναχθεί οι τιμές τους. Έχει πέσει πολύ και η κατανάλωση αφού ο κόσμος έχει στραφεί στα κατεψυγμένα και τα προψημένα που πουλάνε τα μάρκετ. Το επάγγελμά μας φθίνει μας περιμένει ένας πολύ δύσκολος χειμώνας και εμάς σαν αρτοποιούς αλλά και τα νοικοκυριά»

«Καίνε» τα τιμολόγια ρεύματος

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει παρουσιάσει η Ομοσπονδία των Αρτοποιών το 15% των αρτοποιείων αντιμετωπίζει άμεσα τον κίνδυνο «λουκέτου» λόγω συσσωρευμένων χρεών.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι τα παραδείγματα των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που παρουσιάστηκαν. Αρτοποιείο με μηνιαία κατανάλωση 14.000 kWh το καλοκαίρι του 2021 πλήρωνε για την ηλεκτρική ενέργεια 980 ευρώ, τον Σεπτέμβριο του 2022 πλήρωσε 2.562 ευρώ, καθώς η τιμή της κιλοβατώρας από 0,07 ευρώ ανήλθε σε 0,183 ευρώ. Ακόμη και μετά την επιδότηση που συνολικά για τα αρτοποιεία φτάνει τον Οκτώβριο τα 0,23 ευρώ/kWh, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, οι χρεώσεις που έχουν ανακοινωθεί είναι από 0,54-0,60 ευρώ/kWh, κάτι που σημαίνει ότι και πάλι η επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη για τον κλάδο.

Σχεδόν τριπλάσιο είναι το κόστος και στην περίπτωση της χρήσης φυσικού αερίου, με τους λογαριασμούς από 870 ευρώ το περυσινό καλοκαίρι να φτάνουν τον Σεπτέμβριο του 2022 σε 2.600 ευρώ. Ακόμη και στην περίπτωση χρήσης πέλετ οι φούρνοι πλέον καλούνται να πληρώσουν 870 ευρώ/τόνο, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2021 ο τόνος κόστιζε 335 ευρώ και τον Ιανουάριο του 2022 585 ευρώ. Πέρα από το γεγονός ότι η τιμή είναι υπερδιπλάσια, οι προμηθευτές καλούν τους αρτοποιούς να προκαταβάλλουν το σύνολο των χρημάτων προκειμένου να εκτελεστεί η παραγγελία.

16% ακριβότερο το ψωμί – Έρχονται και νέες αυξήσεις

Μέσα σε ένα χρόνο οι αρτοποιοί έχουν προβεί σε ανατιμήσεις που σωρευτικά ανέρχονται σε 16%, όμως θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ τις νέες αυξήσεις τιμών εάν: α) δεν αυξηθεί η επιδότηση στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας των αρτοποιείων, έτσι ώστε η τιμή της κιλοβατώρας να μην υπερβαίνει τα 0,16 ευρώ, β) δεν μειωθεί ο ΦΠΑ στο ψωμί στο 6% από 13% που είναι σήμερα και γ) δεν μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Ο συνολικός ετήσιος τζίρος των βιοτεχνικών αρτοποιείων υπολογίζεται σε 2,5 δισ. ευρώ. Πριν από το 2015 ο τζίρος ήταν 3 δισ. ευρώ, όμως η ελαστικοποίηση της νομοθεσίας σχετικά με το ψωμί από κατεψυγμένη ζύμη είχε ως συνέπεια τζίρος περί τα 500 εκατ. ευρώ να μετατοπισθεί στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanhtopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…