Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

0

«Φρένο» στις συνδικαλιστές άδειες
Όλα αυτά θυμηθήκαμε με αφορμή την υπουργό Παιδείας κυρία Κεραμέως που τολμά να βάλει φρένο στις συνδικαλιστικές άδειες εφαρμόζοντας την ελάχιστη πρόβλεψη του νόμου 1264/82. Πιο συγκεκριμένα, με την εφαρμογή της διάταξης μπαίνει τέλος σε μια πρακτική 40 ετών σύμφωνα με την οποία στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των δύο συνδικαλιστικών φορέων των εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ χορηγούνταν πλήρης απαλλαγή -με αποδοχές- από τα διδακτικά καθήκοντα. Έτσι από τα δύο ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα έχουν μόνο ο πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας 15 ημέρες άδεια, ανά μήνα, ο Αντιπρόεδρος και ο Ταμίας, και 9 ημέρες, ανά μήνα, τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ.
Μετά απ’ αυτό μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε κινητοποιήσεις και νέους αγώνες από τους δασκάλους και τους καθηγητές!
Μ.Ξ.


Για τα αρτοποιεία
Θα μου επιτραπεί να διατηρήσω την άποψή μου για τα αρτοποιεία που δεν είναι όμοια μ’ αυτήν που υποστηρίζει ότι το 15% αυτών κινδυνεύει να βάλει «λουκέτο».
Όχι, δεν το νομίζω.
Το ψωμί και τα διάφορα αρτοπαρασκευάσματα έχουν κατανάλωση. Μπορεί να μειώθηκε αλλά δεν σταμάτησε. Την άποψη αυτή περί κλεισίματος θεωρώ πως λέγεται για να δικαιολογηθεί η αύξηση της τιμής γενικά σε όλα τα παρασκευασμένα είδη.
Να δεχτώ κλείσιμο λόγω μη διάδοχης κατάστασης ή συνταξιοδότησης, ναι. Όχι για πτώση τζίρου και ζημιών. Αδύνατο, διότι η αύξηση στην τιμή ξεκινάει από 20-34%.
Βέβαια οι αυξήσεις στα είδη είναι πλέον κανόνας, δε το συζητάμε.
Θα έλεγα πως τίποτε δεν έμεινε χωρίς αύξηση. Ίσως μόνον η τιμή του καφέ του Μπάμπη…
Γ.Δ.


Ετοιμάζεται η προτομή του Κ.Θανόπουλου
Στο χυτήριο βρίσκεται πλέον η προτομή του Κωνσταντίνου Θανόπουλου, πρώην νομάρχη Ξάνθης για δύο μάλιστα περιόδους.
Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη και τον τεχνίτη της χύτευσης, η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης της προτομής είναι η 15η Νοεμβρίου 2022.
Από πλευράς δήμου Ξάνθης έχει επιλεγεί ο χώρος τοποθέτησής της, ο οποίος θα προετοιμαστεί μαζί με το ανάλογο βάθρο φυσικά, που θα ετοιμάσει η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου.
Επιτέλους ολοκληρώνεται σύντομα η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να τιμηθεί ο πρωτεργάτης της Νομικής Προστασίας του Παραδοσιακού Οικισμού Ξάνθης.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια για τον Μήτσο Ευθυμιάδη
Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου στο δημοτικό θέατρο Ξάνθης θα δοθεί η παράσταση «Ο Φονιάς» του θεατρικού συγγραφέα Μήτσου Ευθυμιάδη, ο οποίος πέθανε το 2003 σε ηλικία μόλις 58 χρόνων.
Το έργο του «Οι προστάτες»  ανέβασε ο Κάρολος Κουν στο θέατρο Τέχνης, ενώ «Ο Φονιάς» ανέβηκε το 1981 γνωρίζοντας επιτυχία.
Ο Μήτσος Ευθυμιάδης για ένα χρονικό διάστημα 2-3 χρόνων έζησε και στην Ξάνθη, στην οποία ο πατέρας του ήταν Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης.  Ζούσαν στη γειτονιά μου και στη μνήμη μου είναι καταχωριμένος ο Μήτσος σαν ένας ανήσυχος και έξυπνος νέος. Σίγουρα θα πρόσφερε στο θέατρο και άλλα θεατρικά έργα εάν δεν έφευγε τόσο νωρίς.
Γ.Δ.


«Επάγγελμα συνδικαλιστής»
Η λέξη και μόνο «συνδικαλιστής» στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 ειδικά στο δημόσιο αλλά και σε κάποιες άλλες τύπου δημοσίου εταιρείες, όπως τα δικά μας συνεταιριστικά  ή η ΔΕΗ πριν αποκρατικοποιηθεί είχε αίγλη αλλά και εξουσία. Όλοι αυτοί οι εργατοπατέρες ποτέ δεν δούλευαν αλλά πληρώνονταν αφού ο νόμος τους εξασφάλιζε αυτό το δικαίωμα και βέβαια ήταν όλο ταξιδάκια και …ωραιάδα και οι περισσότεροι έχτισαν πολιτικές καριέρες με βάση το επάγγελμα συνδικαλιστής. Αγωνίζονταν για τον ιδρώτα και το δίκιο του εργάτη χωρίς ποτέ οι ίδιοι να ιδρώσουν.  Δεν είναι πολύ μακρινό το φαινόμενο «Φωτόπουλου» που κατέβαζε τους διακόπτες της ΔΕΗ και μας έριχνε στο σκότος για να μην μιλήσουμε για τίποτε τοπικό και παρεξηγηθούμε. Με τούτα και με κείνα όλοι ξέρουμε και που κατέληξε το συνδικαλιστικό κίνημα και τι έννοια έχει αποκτήσει πλέον η λέξη συνδικαλιστής. Άλλη μια παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας που επιβραβεύει την τεμπελιά και την κουτοπονηριά κι όχι την εργατικότητα και την εξυπνάδα.
Μ.Ξ.


Είκοσι χρόνια προσφοράς
Ο Τάσος Κοντογιαννίδης θεωρώ πως είναι γνωστός στους περισσότερους Ξανθιώτες. Κατάγεται από τα Νεστοχώρια και υπήρξε δημοσιογράφος γνωστός σε εφημερίδες των Αθηνών και συγγραφέας. Όμως το σημερινό μου σημείωμα αφορά κάτι άλλο. Αφορά την επί 20 χρόνια απονομή βραβείων σε μαθητές της περιοχής Σταυρούπολης που διακρίθηκαν.
Είκοσι χρόνια προσφέρει χρηματικά βραβεία και επαίνους, συνομιλεί με τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου, τα θεωρεί πνευματικά του παιδιά.
Ο ευπατρίδης αυτός που διακρίνεται για το ήθος και τη σεμνότητά του, συνταξιούχος πλέον, δεν ξεχνά τις ρίζες του και κάθε χρόνο προσφέρει ό,τι μπορεί.
-Του αξίζουν συγχαρητήρια, του αξίζει να τιμηθεί.
Γ.Δ.


Η ειδοποιός διαφορά Ι
Δημοτικό το θέμα, υπαρκτό και το γνωρίζουν οι ασχολούμενοι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄και β΄βαθμού. Για το θέμα των συνεργασιών μιλώ και κυρίως για το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό διότι η Ν.Δ. θα διεκδικήσει στο μεγαλύτερο ποσοστό αυτοδύναμα Περιφερειακά και δημοτικά σχήματα.
Είναι γεγονός λοιπόν πως στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισαν εδώ και καιρό την αδυναμία που είχαν και συνεχίζουν να έχουν στον τομέα της αυτοδιοίκησης γενικά. Γι’ αυτό ανέθεσαν στον Χρήστο Σπίρτζη να αναλάβει να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην κεντρική και τοπική εκπροσώπηση.
Ο τρόπος που προτείνεται;
Φαίνεται πως θεωρούν πως τα μη κομματικά χρίσματα, οι υπερκομματικές υποψηφιότητες θα βοηθήσουν την αξιωματική αντιπολίτευση να διεισδύσει ευκολότερα σε δήμους και περιφέρειες, στηρίζοντας κυρίως στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Γ.Δ.


Ειδοποιός διαφορά ΙΙ
Η μηχανή όμως έχει μπει σε κίνηση και από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό, διότι η τοπική αυτοδιοίκηση υπήρξε προνομιακός χώρος γι’ αυτό, όπως τα εργατικά συνδικάτα, οι αγροτικοί σύλλογοι και οι εν γένει συνδικαλιστικοί χώροι. Κι αυτά όλα αποτελούν μια πραγματική κατάσταση, δηλαδή την ειδοποιό διαφορά μεταξύ των δύο πολιτικών παρατάξεων.
Γι’ αυτό, στην όποια προσπάθεια συνεργασίας, το ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει με το κύρος της εμπειρίας και της μεγάλης εκπροσώπησης και θα ζητήσει να τεθεί αυτό επικεφαλής σε όποια συνεργασία επιτευχθεί.
Σημειώνουμε πως το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ήδη δοκιμασμένα στελέχη, κάτι το οποίο δεν διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως ήδη αναφέραμε. Γι’ αυτό ίσως οι συνεργασίες να επιδιωχθούν μεν αλλά λίγες θα υλοποιηθούν διότι υπάρχει η διάθεση και της αυτόνομης καθόδου την πρώτη τουλάχιστον Κυριακή, πάντα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο  λόγος.
Γ.Δ.


Για τον Τάσο Καραδέδο
Ο Τάσος Καραδέδος είναι Εβρίτης αλλά επέλεξε να πολιτογραφηθεί Ξανθιώτης. Έτσι, χρόνια τώρα ζει και εργάζεται στην πόλη μας ως γιατρός.
Στην ασχολούμενη με την πολιτική μερίδα των συμπολιτών, είναι ιδιαίτερα γνωστός, γνωστότερος βέβαια έγινε και ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης.  Φέτος, τώρα, αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος μετά από έντεκα συνεχή χρόνια στο τιμόνι του συλλόγου.
Διακρίθηκε λοιπόν ο Καραδέδος μαζί με τους υπόλοιπους συμβούλους στο να καταστήσουν τον ιατρικό σύλλογο πραγματικό σύμβουλο της πολιτείας, να εδραιώσει ο σύλλογος τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία, ενώ με προτάσεις αγωνίστηκαν για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας της Ξάνθης.
Γ.Δ.


Προχωρά μπροστά
Για τη διοίκηση του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ξάνθης το σχόλιο. Η οποία προχώρησε στην αγορά 3 νέων λεωφορείων με προδιαγραφές για ΑμεΑ.
Η κίνηση αυτή σεβασμού των ατόμων με κινητικά προβλήματα για να μπορούν να  μετακινούνται με ασφάλεια και άνεση σε κοντινούς ή μακρινούς προορισμούς, τιμά σίγουρα το όντως δραστήριο και φιλοπρόοδο ΚΤΕΛ και βέβαια το διοικητικό συμβούλιο και τον πρόεδρο Θέμη Γεωργιάδη.
Είναι γεγονός πως διαθέτουμε ένα οργανωμένο υπεραστικό ΚΤΕΛ, με σύγχρονα λεωφορεία και ιδιαίτερα εξυπηρετικό προσωπικό.
Η τελευταία ενέργεια το επιβεβαιώνει.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …