Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δεν μειώνεται το ωράριο των εμπορικών στην Ξάνθη

Δεν μειώνεται το ωράριο των εμπορικών στην Ξάνθη

0

«Είναι προτεινόμενο και όχι δεσμευτικό»,  διατείνεται ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ν. Γρηγοριάδης

 

Αντίθετα ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης αποφάσισε μείωση ωραρίου για εξοικονόμηση ενέργειας

 

Το «κατά βούληση» ωράριο προωθεί για τα μέλη του ο Εμπορικός σύλλογος Ξάνθης επισημαίνοντας δια του προέδρου του κ. Νίκου Γρηγοριάδη ότι το ωράριο είναι προτεινόμενο και όχι δεσμευτικό και μόνο με κυβερνητικές αποφάσεις όπως κατά την περίοδο της πανδημίας υπήρχαν απαγορεύσεις.

Στην Θεσσαλονίκη μειώνουν το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών

Την ίδια στιγμή άλλοι εμπορικοί σύλλογοι με πρώτο αυτόν της Θεσσαλονίκης έχουν λάβει αποφάσεις για μείωση του ωραρίου προκειμένου να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

«Το ωράριο αλλάζει κατά έξι ώρες την εβδομάδα, 25 ώρες τον μήνα. Είναι ακριβώς αυτό το οποίο ζητά όλη η Ευρώπη, όλος ο κόσμος, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης (ενέργειας)».

Αρνητικό το υπουργείο

Το αρμόδιο υπουργείο όμως βάζει τέλος στη συζήτηση που άνοιξε για μείωση μέσω νομοθετικής παρέμβασης του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων λόγω της ενεργειακής κρίσης «Κάθε εμπορικός σύλλογος και κάθε κατάστημα μπορεί να ορίζει το ωράριο λειτουργίας του».

Δεν το συζητά ο εμπορικός σύλλογος Ξάνθης

Ο κ. Γρηγοριάδης διευκρινίζει πως δεν είναι αντίθετος με μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας όπως άλλωστε θα κληθούν να κάνουν και οι δήμοι και πως κάθε κλάδος θα μπει στην διαδικασία να μειώσει το λειτουργικό του κόστος ωστόσο υπογραμμίζει πως ο σύλλογος δεν μπορεί να δεσμεύσει τα μέλη του να λειτουργήσουμε με μειωμένο ωράριο: «Ακούμε ότι γίνεται αυτή η συζήτηση για μείωση ωραρίου. Εμείς δεν έχουμε λάβει κάποια σχετική απόφαση. Αν γίνει υποχρεωτικό θα το συζητήσουμε. Ξέρουμε ότι τα μάρκετ και τα πολυκαταστήματα αντιδρούν».

«Μαύρη νύχτα» στην κατανάλωση

Αναφορικά με την κατανάλωση εκεί επικρατεί… «μαύρη νύχτα και η πρόσφατη «λευκή νύχτα» δεν κατάφερε να την …ξημερώσει: «Ο κόσμος είναι επιφυλακτικός. Δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει. Έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη και περιορίζεται στα απαραίτητα. Η λευκή νύχτα δεν ωφέλησε τα εμπορικά παρά μόνο την εστίαση. Έγιναν κάποιες αστοχίες που μάζεψαν τον κόσμο στην πλατεία και όχι σε σημεία του εμπορικού ιστού όπως γίνεται σε άλλες πόλεις. Ελπίζουμε την επόμενη φορά να μας  ακούσουν αυτοί που πρέπει», κατέληξε ο κ. Γρηγοριάδης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …