Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Αγκάθι» για  την Θράκη ο αναπτυξιακός δύο ταχυτήτων

«Αγκάθι» για  την Θράκη ο αναπτυξιακός δύο ταχυτήτων

0

Σύσκεψη  της Ντόρας Μπακογιάννη με τους παραγωγικούς φορείς στην Κομοτηνή

 

«Τέθηκε σε εφαρμογή το πόρισμα της διακομματικής», τους είπε. Η Αλεξανδρούπολη η «ναυαρχίδα» της ανάπτυξης

 

 

Το  Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για  τον Στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Θράκης που έγινε νόμος, μετά την ψήφισή του τον Νοέμβριο του 2021,  παρουσίασε στους παραγωγικούς φορείς η  πρόεδρος τη Επιτροπής κα Ντόρα Μπακογιάννη η οποία συνοδευόμενη από τους επικεφαλής  της ομάδας εργασίας Θεόδωρο και Δημήτρη Καιρίδη, περιόδευσε στον νομό Ροδόπης. Η κα Μπακογιάνη είχε μια σειρά επαφών με φορείς της αυτοδιοίκησης, παραγωγικούς φορείς καθώς επίσης με τους μουφτήδες Ξάνθης – Ροδόπης και με τους πρόεδρους των ΔΕΜΠ Θράκης. Δεν παρέλειψε να είναι παρούσα στην υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής και στη δοξολογία επί τη υποδοχή του Πατριάρχη στο ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σαπών. Το απόγευμα της Πέμπτης 8/9 είχε σύσκεψη στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου  με οικονομικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής μας.

Μπήκε στις ράγες η ανάπτυξη της Θράκης όχι όμως και το …τρένο

Στη σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς από την Ξάνθη συμμετείχε η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου καθώς και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, οι  οποίοι και μας μετέφεραν το κλίμα της συνάντησης αλλά και κύρια και επιμέρους θέματα που συζητήθηκαν. Όπως ανέφερε η κα Τσιακίρογλου το θέμα της σύσκεψης ήταν η παρουσίαση – αποτύπωση των συμπερασμάτων της Διακομματικής για την ανάπτυξη της Θράκης. Το νέο στοιχείο ήταν η ενημέρωση ότι το Πόρισμα έχει  μπει στις ράγες για  την εφαρμογή του και ότι ο μηχανισμός των δράσεων έχει ήδη ενεργοποιηθεί: «. Ένα χρόνο από την ψήφιση του Σχεδιασμού από την Διακομματική Επιτροπή, η εφαρμογή των προτάσεών του προχωρά με γοργούς ρυθμούς», δήλωσε η κα Μπακογιάννη εκφράζοντας την ικανοποίησή της. Να σημειώσουμε ότι μπορεί το Πόρισμα να έχει μπει στις ράγες με σκοπό να φέρει την ανάπτυξη στη Θράκη αλλά …τρένο που να συνδέει τις πόλεις της Θράκης και τα λιμάνια της με την υπόλοιπη χώρα η Θράκη δεν έχει!

Η Αλεξανδρούπολη η «ναυαρχίδα» της ανάπτυξης – Αναπτυξιακός νόμος δύο ταχυτήτων

Είναι πασιφανές ότι η  Αλεξανδρούπολη με τις επενδύσεις που έχουν γίνει στο λιμάνι της, με το σταθμό φυσικού αερίου LNG και  το αμερικανικό ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί ποικιλοτρόπως είναι πλέον η «ναυαρχίδα» για την ανάπτυξη της Θράκης. Ζητούμενο ωστόσο παραμένει αν το success story της Αλεξανδρούπολης θα μπορέσει να …συμπαρασύρει σε αναπτυξιακή τροχιά και την Κομοτηνή και την Ξάνθη που έχουν διαφορετικά μεν γεωπολιτικά χαρακτηριστικά αλλά και πλεονεκτήματα και προοπτικές για επενδύσεις. Αυτό όμως δεν φαίνεται  εφικτό εφόσον ο αναπτυξιακός νόμος αντί να κλείσει την ψαλίδα την ανοίγει στερώντας επενδύσεις σε Ξάνθη και Ροδόπη έναντι του Έβρου. Υπενθυμίζουμε ότι το ποσοστό επιδότησης για τις επιχειρήσεις στον Έβρο και κυρίως νότιο Έβρο είναι 70% ενώ σε Ξάνθη και  Ροδόπη μόλις 30%. Ένα θέμα που έθιξαν οι  φορείς ωστόσο δεν έχει συμπεριληφθεί στο Πόρισμα.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε όπως μας μετέφερε ο κ. Μωραΐτης είναι το γνωστό  12% και τα προβλήματα που το  συνοδεύουν ακόμη και τώρα παρότι απ’ αυτή την κυβέρνηση έχουν γίνει θετικά βήματα με τον νόμο για τον συμψηφισμό.  Κυρίως ο κ. Μωραΐτης απέδωσε ως πηγή δεινών την αναξιοπιστία που έχει επιδείξει το κράτος απέναντι στις επιχειρήσεις, ένα ζήτημα πολύ βασικό που πρέπει να αποκατασταθεί, όπως κα το θέμα του αναπτυξιακού που το  χαρακτήρισε ένα μεγάλο  «αγκάθι» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Γιατί  να προτιμήσει  την Ξάνθη ή την Κομοτηνή ένας επενδυτής όταν μπορεί να κάνει μια επένδυση με 70% επιδότηση;» Τόνισε δε ότι Πορίσματα και  Σχέδια για  την ανάπτυξη της Θράκης υπήρχαν και παλαιότερα αλλά πάντα το ζητούμενο είναι τα αποτελέσματα που θα φέρουν και μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν υπάρχουν. Η Θράκη παραμένει  μια περιοχή με χαμηλό ΑΕΠ και αναπτυξιακή υστέρηση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Στην υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τους βουλευτές Στυλιανίδη, Ρουσόπουλο και Καιρίδη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…