Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο δήμος Ξάνθης ξεμπλέκει το ιδιοκτησιακό «κουβάρι» της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ

Ο δήμος Ξάνθης ξεμπλέκει το ιδιοκτησιακό «κουβάρι» της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ

0

Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του ΥΠΕΝ η μελέτη για «πολεοδομικό περιβάλλον» που εκπονήθηκε από τον  δήμο

 

Δήμαρχος Ξάνθης, Μ. Τσέπελης: Η δέσμευσή μας έγινε πράξη»

Θ. Ηλιάδης, δημοτικός σύμβουλος : «Είναι ένα θετικό βήμα. Πρέπει να γίνουν κι άλλα για να λυθεί το πρόβλημα»

 

 

Ένα καλό νέο για τις 270 οικογένειες παλιννοστούντων της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ ανακοίνωσε την Παρασκευή ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Μετά από τρεις, σχεδόν, δεκαετίες ξεκαθαρίζει το τοπίο με τις οικοδομικές άδειες του οικισμού των Παλιννοστούντων Ομογενών στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ», καθώς εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του ΥΠΕΝ και θα πάρει  ΦΕΚ η μελέτη που έγινε από τον δήμο για τη δημιουργία ενός «πολεοδομικού περιβάλλοντος».

Δήμαρχος Ξάνθης, Μ. Τσέπελης: Η δέσμευσή μας έγινε πράξη»

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Μετά από τρεις, σχεδόν, δεκαετίες ξεκαθαρίζει το τοπίο με τις οικοδομικές άδειες του οικισμού των Παλιννοστούντων Ομογενών στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, με τις συντονισμένες προσπάθειες του Δημάρχου Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη και των συνεργατών του.

Η εμπλοκή προκλήθηκε, ήδη από τη δεκαετία του ’90, όταν το τότε Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλάδος (ΕΙΥΑΠΟΕ) στο πλαίσιο της προσπάθειας για την οικιστική τους αποκατάσταση αγόρασε έκταση από την ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ ΑΕ στην Ξάνθη. Τα σπίτια, όμως, χτίστηκαν εξ’ αδιαιρέτου σε ένα οικοδομικό τετράγωνο, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να βγάλουν τίτλο κυριότητας στο όνομά τους και άρα να μην μπορούν να τα πουλούν ή να τα μεταβιβάζουν.

Η δημοτική αρχή, επί δύο χρόνια εργάστηκε συστηματικά για την επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος, αποτυπώνοντας την υφιστάμενη κατάσταση με τη σύνταξη μελέτης, για τη δημιουργία ενός «πολεοδομικού περιβάλλοντος».

Η διαδικασία εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του ΥΠΕΝ ανοίγοντας, πλέον, τον δρόμο για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης, ύστερα από την εξέλιξη αυτή τόνισε: «Λύνουμε, επιτέλους, ένα μεγάλο κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόβλημα. Είμαι ικανοποιημένος, γιατί καταφέραμε, ύστερα από 30 χρόνια, περίπου να διορθώσουμε μια αδικία εις βάρος των αδελφών μας Ποντίων. Διακόσιες εξήντα οικογένειες θα έχουν στα χέρια τους, σύντομα, τους τίτλους των σπιτιών τους. Είναι ένα ακόμα στοίχημα που κερδίσαμε. Η δέσμευσή μας έγινε πράξη».

Θ. Ηλιάδης, δημοτικός σύμβουλος : «Είναι ένα θετικό βήμα. Πρέπει να γίνουν κι άλλα για να λυθεί το πρόβλημα»

Την ικανοποίησή του εξέφρασε στο «ε» ο δημοτικός σύμβουλος, αντιδήμαρχος τεχνικών έργων επί δημαρχίας Χ. Δημαρχόπουλου κ. Θωμάς Ηλιάδης, επισημαίνοντας ότι και ο ίδιος κατά την θητεία του προσπάθησε να δώσει  λύση στο θέμα: «Είναι ένα θετικό βήμα. Αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να επιλυθεί πλήρως το θέμα που ταλαιπωρεί επί 30 χρόνια 270 οικογένειες στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ. Για το θέμα τώρα έχει αρμοδιότητα η Αποκεντρωμένη. Πρέπει αφού πάρει ΦΕΚ η απόφαση σε δεύτερη φάση να καταθέσουμε όλα τα έγγραφα και αυτό είναι δύσκολο γιατί άλλοι έφυγαν για να ξεχρεώσουν τις τράπεζες που ζητούσαν τα δάνεια που δόθηκαν με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και μετά τα ζητούσαν πίσω, άλλοι δεν τα βρίσκουν γιατί έχουν περάσει πολλά χρόνια. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θετικό βήμα αυτό που έγινε»

Να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα προέκυψε από αστοχία του Ιδρύματος Παλιννοστούντων το 1990 το οποίο μετά την αγορά των οικοπέδων για την κατασκευή του οικισμού δεν προέβη σε κατάτμηση, με αποτέλεσμα αυτοί που αγόρασαν να φαίνονται ως ιδιοκτήτες ποσοστού γης και να μην έχουν τίτλο ιδιοκτησίας. Αυτό δημιούργησε πολλά προβλήματα καθώς δεν μπορούν  να μεταβιβάσουν ή  να πουλήσουν  τα σπίτια τους ούτε να βγάλουν άδειες για επέκταση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…